'IV cannula' photo (c) 2009, Adrian Clark - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/Korábban írtunk már arról, hogy a férfiaknak szánt fogamzásgátló tabletták nem nagyon akarnak elkészülni, piacra kerülni. Ha viszont egy férfi úgy dönt, biztosan nem akar (több) gyereket, van módja műtéti úton gátat szabni az utódnemzésnek.

A vasectomia során a herékből induló ondóvezetéket – az ondóhólyag és a prosztata előtti vezetékszakaszon – elvágják, elkötik, vagy más módszerrel lezárják. Így az aktus alatt távozó ondófolyadékba nem jutnak spermiumok. A herékben felhalmozódó sperma felszívódik a férfi szervezetében. A kilövellő ondófolyadék mennyisége nem változik.

Bár a műtét után több hónapig termékeny marad a férfi, végül teljesen steril lesz.

Hogy néz ki a műtét?

Ha vágnak is, a 20-30 perces ambuláns kezelés során a célterületet fertőtlenítik, leborotválják, elkábítják a pácienst, kitapintják az ondóvezetéket, majd helyi érzéstelenítés mellett egy-két kisebb vágáson át elmetszik, elkötik, összevarrják és elektromos kauterrel „megforrasztják” a két ondóvezetéket. Végül felszívódó varrattal összeöltik a vágások helyét.

A szike nélküli módszer során a sebész egy apró eszközt juttat a herezacskóba az ondóvezeték elkötésére. A műtét néhány perc alatt elvégezhető, hiszen csak egy 2-3 milliméteres metszést ejtenek a herezacskó bőrén, melyen keresztül a spermavezetékeket egy speciális eszköz segítségével roncsolásmentesen előemelve átvágják. A folyamat kevesebb vérzéssel jár, a műtét utáni komplikációk esélye is kisebb, sőt maga a beavatkozás éppolyan eredményes, mint hagyományos vasectomia.

Az ún. Vasclip-implantátum beültetése során kapoccsal kötik el az ondóvezetéket, vágás, varrat, kauterrel való „égetés” nélkül.

Az operáció után a herék 1-2 óráig érzéketlenek, hideg borogatással kezelhetőek. 1-2 nap után lehet újra dolgozni, de minimum egy hétig kerülni kell a cipekedést és legalább ugyanennyi ideig nem javasolt a szex sem.

A vasectomia a libidót, az erekciót, az orgazmuskészséget, a magömlés folyamatát elvileg semmiben sem befolyásolja. A műtétet követő néhány hónapban szexuális izgalom hatására néha azonban előfordulhat a herék enyhe fájdalma.

A műtét utáni egy év során – ha kivárják a spermiumok kiürülését és a kontrollvizsgálat engedélyéig kiegészítő védekezést alkalmaznak - 1000 nőből egy-kettő eshet teherbe.

Komplikációk a bőrfelszín alatti vérzés miatt duzzanat, véraláfutás, a varrat begyulladhat, és ez a gyulladásos folyamat nagyon ritkán a herék belső szöveteire is kiterjedhet. Előfordulhat, hogy egy nem fájdalmas csomó keletkezik, amelyet – ha pihenés hatására nem szűnik meg – operációval kell eltávolítani. Az ondóvezeték is begyulladhat, vagy ritkán az ondóvezeték összenőhet, s ekkor a férfi ondója újra termékennyé válik.

Néhány korábban végzett vizsgálat arra engedett következtetni, hogy a vasectomián átesett páciensek nagyobb százalékban szenvednek prosztatarákban, de ez a legújabb kutatások szerint nem bizonyítható.

Az orvosok azt ajánlják, hogy a műtéti beavatkozás előtt mindenképpen érdemes egy bizonyos mennyiségű spermát lefagyasztani a későbbi problémák elkerülése végett, mert bár az ondóvezeték elköttetése után elvileg van lehetőség a helyreállításra, annak eredményessége csak 50% körül van. Lehetséges az is, hogy az orvos közvetlenül a herékből nyer spermát, ha az illetőn korábban vasectomiát hajtottak végre, vagy a helyreállító műtét nem sikerült.

Egy kutatócsoport felmérése alapján pedig kiderült, hogy azok a férfiak, akiknél az ondóvezeték elköttetését később műtéti úton helyreállították, csaknem tízszer több abnormális hímivarsejttel rendelkeztek, mint amennyi normál körülmények között előfordul.
Ráadásul a műtét után eltelt minden egyes évben 10%-kal csökken az esélye annak, hogy az illető ismét képes legyen a megtermékenyítésre.

Magyarországon a férfiaknál a törvényben előírt feltételek mellett – bizonyos várakozási idő után - végezhető vasectomia, amit évente körülbelül 80-100-an kérnek. A helyreállítást a magyar férfiak elenyészően ritkán kérik.

Intra Vas Device, az „antibébi dugó”. Az eljárás előnye, hogy a folyamat gyakorlatilag 100%-osan visszafordítható. Ez a módszer hazánkban még nem elterjedt – áll több cikkben is. Ami azt illeti, jó ideig túrtam a világhálót eredménytelenül, hogy magyar orvost találjak, aki ezt az eljárást ismeri, hirdeti, de nem jártam sikerrel. Meglehet, hogy csak nem reklámozzák, vagy én voltam türelmetlen a keresés során, de az ondóvezetékbe helyezhető, szilikonból készült kis henger/dugó (IVD – Intra Vas Device) beültetésének a lehetőségét nem hirdetik fennen. Az IVD kínai változata az NSV, ami egy apró poliuretán csövecske.

Ezeket a műtéteket – melyeknek kísérletei csupán 2009-ben zárultak – helyi érzéstelenítésben végzik (végzik?) egy pár milliméteres metszést ejtve a herezacskó bőrén. A kis szilikon/poliuretán henger egy újabb műtét során könnyen eltávolítható, így az eredeti állapot visszaállítható, és a férfi ismét nemzőképes lesz, de a módszer hatékonysága nem éri el a vasectomiáét, és nagyjából egy óvszer eredményességi szintjén mozog.

Az IVD-vel kezeltek 92 százalékánál a beültetés utáni első hat hónapban annyira lecsökkent az ondó spermiumkoncentrációja, hogy a megtermékenyítésnek csekély esélye maradt. Egy évvel a beavatkozás után az IVD-vel kezeltek 94,3 százalékának az ondója volt spermiummentes, míg az NSV-vel kezelt csoportnál ez a szám 98,6 % volt.

Ez a módszer nagyon szimpatikus lenne mint a végleges elkötés alternatívája. Addig is, amíg ki nem fejlesztik a férfiaknak szánt fogamzásgátlók seregét, sajnos vagy a mechanikus eszközök (gumi), vagy az ügyeskedés (megszakításos módszer), vagy a végleges elköttetés áll férjeink, fiaink rendelkezésre.

 

Center

 

Forrás:

 

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0626/073213/az_ondovezetek_1.htm

http://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/3987/vasectomia---az-ondovezetek-elkotese

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/342/ferfi-fogamzasgatlas

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0723/810672/20070610ferfipirulak_1.htm

http://www.natursziget.com/eletmod/20061205fogamzasgatlas

http://napiaszonline.hu/ferfimagazin/fogamzasgatlas_ferfiaknak_2026

http://www.hazipatika.com/articles/Fogamzasgatlas_ferfiaknak?aid=20071017172418