Ketyeg az óra. A felsőoktatási felvételi esetében jövő keddig lehet sorrendet módosítani.

A felsőoktatásba felvételizők július 16-ig tudnak képzési sorrendjükön módosítani az e-felvételi felületén.

A felvételizők a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét egy alkalommal módosíthatják az E-felvételi rendszer sorrendmódosítás menüpontjában. Azoknak, akik eddig még nem éltek ezzel a lehetőséggel, a 2024. évi általános felvételi eljárásban most először alkalmazott új szabályok értelmében 2024. július 16-ig van módjuk változtatni. Fontos, hogy a sorrendmódosítást körültekintően végezzék el. Az Oktatási Hivatal azt javasolja, hogy a módosítást elsősorban megváltozott döntésük vagy élethelyzetük indokolja, és ne pusztán az esélyek latolgatása alapján történjen.

Tili-toli?

A sorrendmódosítás esetén alaposan gondoljuk át, mielőtt megnyomjuk azt a bizonyos (piros) gombot, mert miután a jelentkező az E-felvételi rendszerben elmentette a sorrendmódosítási kérelmét, azt később már nem vonhatja vissza, hiába gondolná meg magát.

Először is fontos kiemelni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakok sorrendje módosítható – új képzést nem lehet megjelölni, és meglévő jelentkezési helynél sem lehet intézményt vagy szakot változtatni. Két kivétel van: módosítható a jelentkezési hely szerinti telephely, ha az intézmény, szak, képzési szint és munkarend is azonos, illetve, ha egy jelentkezési helynek csak az egyik finanszírozási formáját jelölte meg a jelentkező, utólag felveheti annak másik finanszírozási formáját is.

Az E-felvételi rendszerben tetszőleges számban törölhetők a korábban megadott jelentkezési helyek. A visszavont jelentkezések azonban már nem vehetők fel újra.

Tippek a sorrendmódosításhoz:

Üljünk le, fújjuk ki a levegőt és gondoljuk át. Beszéljük meg, de ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Az egyes kérelmek elbírálásának, feldolgozásának ideje általában 24-48 óra. Többféle, a jelentkezési helyeket érintő kérelmet (pl. finanszírozási forma felvétele, majd sorrendmódosítás) nem lehet egyszerre benyújtani.

Az elküldött kérelem nem vonható vissza, ezért mielőtt rákattintanánk a mentés gombra, ellenőrizzük, hogy valóban úgy állítottuk-e be az új sorrendet, ahogy szerettük volna.

És egyáltalán, milyen esetben érdemes változtatni a sorrenden?

Leginkább akkor javasolt, ha nem azok a képzések szerepelnek a listában elsőként, ahová be szeretne kerülni a jelentkező. Megváltozott a preferencia-sorrend, ami alapján jelentkezéskor rangsorolta a választott képzéseket. Például elképzelhető, hogy egy költözés miatt már egy hátrébb sorolt intézmény lenne közelebb, könnyebben elérhető. Az is előfordul, hogy változik a család anyagi helyzete a felvételi folyamat során, ilyenkor is jól jöhet a módosítási lehetőség.

Szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat, ha például az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Minden jelentkező ugyanis a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

Mikor nem érdemes változtatni?

Nem célszerű sorrendet módosítani, ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt a jelentkező alkalmassági vizsgája. Ilyenkor az alkalmassági vizsga hiányában egyébként sem nyerhet felvételt arra a képzésre.

Szintén felesleges a variálni, ha valaki pusztán az érettségi eredményei ismeretében latolgatja az esélyeit, például összehasonlítva az előző év(ek)ben megállapított ponthatárokkal. A ponthatárok alakulását ugyanis sok tényező befolyásolja, mint például az adott szakra jelentkezők száma, az intézmények által felvehető létszám, a többi jelentkező pontszáma, és hogy hányadik helyre sorolták ugyanezt a képzést.

Jelentkezési hely visszavonása

Ha a jelentkező mégsem szeretne egy képzésre bekerülni, előnyösebb annak visszavonását választani. A jelentkezési helyek visszavonása nem számít bele a sorrendmódosításba, és attól függetlenül is van rá lehetőség. A törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét. Visszavonni jelentkezési helyet tetszőleges alkalommal lehet, de ilyenkor is körültekintően kell eljárni: a visszavonás sem visszavonható, egy visszavont jelentkezési helyet nem lehet újból aktiválni, és értelemszerűen nem lehet helyette új képzést sem megjelölni.

A szeptemberben induló képzések ponthatárait július 24-én hirdetik ki.

És utána végre hátradőlhetünk, lezajlott az idei mi leszel, ha nagy leszel pánik. Szeptemberig lehet erőt gyűjteni és pihenni.

Akác