Hormónia meddőség

Amikor már minden hitedet elveszted önmagadban és az orvostudomány módszereiben, amikor már sem tűt, sem ultrahangot, sem orvost – a parttalan várakozásról nem is beszélve – nem kívánsz a hátad közepére sem, de még él szívedben a remény, hogy anya legyél, akkor a sors egyszer csak váratlanul eléd dob egy megoldást, teszteli, hogy vajon rálépsz-e a rögös, járatlan útra, vagy csak tovább sajnáltatod magad. Remegő lábakkal bár, de megtettem az első lépéseket.

Találtam egy Magyarországon még nem túlzottan ismert módszert. Nem mesterséges, hanem természetes, hókusz-pókuszok nélküli, sallangmentes. A világ többi szegletében már évek, évtizedek óta használják sikerrel, de nálunk még csak gyerekcipőben jár. Ami megragadott ebben a módszerben, hogy nem megkerülni akarja a „problémáimat”, hanem pont azon van, hogy kiderítse, mik azok, megjavítsa, helyreállítsa, hogy utána immáron megfelelően működve elérhessem, amire vágyom. Igaz, némiképp türelemjáték, mert az okok felfedése és gyógyítása eltarthat egy kis ideig, ám olyan is előfordult már a világtörténelemben, hogy valaki pusztán attól megfogant, hogy tudta, pontosan mikor is kell próbálkoznia.

A másik dolog, ami szintén nagyon szimpatikus volt, az az, hogy itt nem egy arc nélküli azonosító szám vagyok, hanem ember, nő, akivel aszerint foglalkoznak, amiért éppen a módszert használja. Személyessé, egyénre szabottá válik az egész folyamat, aminek én is aktív részese, és nem elszenvedő alanya vagyok. Máris azt érzem, hogy teszek valamit, magamért, magunkért, a jövőmért. Mindezek mellett nemhogy olcsó a módszer, hanem még megtanulni is könnyű, sőt mellékhatásai sincsenek – hacsak az nem, hogy meggyógyul az ember.

A módszer lényege, hogy táblázatban, bélyegek és leírások segítségével monitorozzuk a hüvelyi nyák jelenlétét vagy hiányát, több más dologra is odafigyelve, amit rendszeresen átbeszélünk az oktatónkkal, majd amikor már rendelkezünk két-három ciklusnyi jól vezetett táblázattal, és problémánk van, akkor fel tudunk keresni egy táblázatot olvasni tudó orvost. Azok, akik „csak” a saját ciklusuk megfigyelésére, és a későbbi komplikációk elkerülésére használják a módszert, olyan tapasztalatra és tudásra fognak szert tenni, amik segítik megérteni saját termékenységüket és azt, hogy mi zajlik a testükben.

Nagyon sokszor kívántam az utóbbi években, hogy bárcsak sokkal hamarabb tisztában lehettem volna saját termékenységemmel, és azzal, hogyan funkcionál. Mert amint megértettem azt, hogy hogyan is működik, el tudtam fogadni, sőt most már javítani is tudok rajta, hogy végül egy tökéletes egészségi állapotba kerüljek, és elérjem régi nagy álmomat, hogy anya lehessek.

Most már van jó pár hónapnyi ragasztgatott táblázatom, és meglepődve tapasztaltam, hogy az eddig egészségesnek mondott ciklusomban mégiscsak vannak kilengések, amiről senki nem vett tudomást, pláne nem akarta kideríteni, hogy létezik egyáltalán, inkább csak gyógyszeresen elnyomni a létező vagy vélt problémát. Tehát a következő lépésben felkeresek egy orvost, hogy picit más szemmel tekintsen rám és a hozott táblázatomra, majd közösen oldjuk meg az életem nagy feladatát.

H.