Veg állattartás nyúl állat

Baba Sprinter tálalva

Ha valaki nem húsvétra, hanem úgy általában szeretne nyulat tartani, íme, felelős állattartás sorozatunk különkiadása, mi másról, mint a (valódi) nyulakról.

A nyúl egy aranyos kis ugrabugra szőrmók, öröm vele együtt élni, jó, ahogy az öledbe bújik és nyalogat.

A nyúl egy szörnyűséges gazember, letépi a tapétát, megrágja a pólód és a kábeleket.

Ha szeretnél egy kedvencet, amelyik hozzáidomul az életmódodhoz, boldogan alszik egyedül, amíg dolgozol vagy tanulsz, és nem zavarja a zajjal a szomszédokat, akkor teljesen jó helyen keresgéltél a nyúllal. Nyulat mindenkinek javasolhatok, akinek 6 évnél idősebb a gyereke, és mivel nyúlról emberre terjedő betegségről nem tudok, az se baj, ha előbb van a nyúl, mint a gyerek.

Veg állattartás nyúl állat

Sprinter, a színes törpe

Kedvencnek, vagy másként hobbi nyúlnak elsősorban valamelyik törpenyúl fajtát ajánlom.

Álló fülűből ott a holland (vagy színes) törpe, a legkisebb törpe fajta, a kis füleivel és babafejével, az oroszlánfejű törpe a hosszú hajával, ha duplagénes, a testén is hosszabb a szőr, a törpe rex, hogy a gyakoribbakat soroljam.

Kosorrú törpékből (annak lóg a füle, és a legnagyobb törpe fajta) is van mindenféle szőrváltozat, sima, oroszlánfejű, kasmír (a testén hosszú a szőr). Ugyanezekkel a variációkkal van a miniatűr kosorrú, amelyik méreteiben kb. a holland törpével egyezik meg.

Tartás szempontjából mindegy, melyiket vesszük meg, amelyik tetszik.

A törpenyulak átlagos élettartama 6-8 év, de ismerünk 12 évig élt törpenyulat is.

Veg állattartás nyúl állat

Miniatűr kosorrú, Jolly Jumper tenyészet

Vásárlás:
 

A legtöbb állatra igaz, hogy elsősorban tenyésztőtől jó vásárolni közvetlenül. Ez a törpenyúlra kiemelten érvényes. Hogy miért?

Sajnos régebben sok „tenyésztő” (innentől a szaporító névvel illetve, mivel tenyésztőnek azokat tartom, akik felelősséget éreznek a tőlük kikerült, hobbitartásra tenyésztett nyulak iránt, és a fajtatisztaságot elsődlegességgel kezelik) tartott kistermetű házinyulakat. Ezek a nyulak kb. 2,5 kilótól indulnak (a legnagyobb törpenyúl maximált súlya 2 kg). Ezek mellé a nyulak mellé odaraktak törpenyulakat, így keletkeztek azok a törpének nevezett nyulak, amelyek semmilyen fajta jellegét nem viselik magukon, és nagyobbak egy törpenyúlnál. Mai napig sokan vesznek ilyen keveréket, miközben azt hiszik, törpenyuluk van.

Másik érv a nyulak életével kapcsolatos. A törpenyulak többsége sajnos emésztési problémák miatt pusztul el idő előtt. Felelős tenyésztőnél megfelelő táplálkozás mellett nőnek a nyulak, megfelelő ideig az anya mellett maradva, és informálja a gazdit a legfontosabb tartási kérdésekről. Többnyire adnak a nyúl mellé olyan tápot, amit addig evett, mert fokozatosan kell átszoktatni más táplálkozásra. Ezek később évekkel növelhetik meg törpenyulunk életét.

Felszerelése:
 

Első, és legfontosabb felszerelés egy minimum fél négyzetméteres ketrec, de minél nagyobb, annál jobb. Általában jó áron kapható 100×50-es ketrec. A jó szellőzés fontos, mivel a nyulak nem bírják a túl nagy meleget. A huzatos helyet se, így végig kell gondolnunk, hova tesszük a ketrecet. Ha több lehetőség van, akkor lehetőleg ez a hely ne a hálószoba legyen, ha éjjel zajongani támadna kedve. Aki mélyen alszik, azt ez nem zavarja.

Szükségünk van még egy itatóra, legjobb a golyós önitató, amit a ketrecre rögzítünk. Egy etetőtálra, amelyik vagy nehéz legyen, vagy rögzíthető, mert imádnak szerelni. Egy (lehetőleg külső) szénarácsra az ipari mennyiségű szénához, amire egy egészséges életmódú nyúlnak szüksége van. A belsőt ágynak szokták használni, és maguk alól vagy esznek szénát, vagy nem, utóbbi esetben szintén kell egy külső szénarács.

Fontos még az alomtálca, bár az elején nem lesz még rá szüksége.

A legtöbb nyuszi szereti a magaslati levegőt, tehát vehetünk / csinálhatunk neki házat, a lényeg a lapos tető. Amelyik nyúl nem megy bele, az a háztetőn tartózkodik huzamosan, szóval mindenképpen használja. De nagyon jól megvan a nélkül is.

Vehetünk neki játéknak labdát, bordás fa, vagy gyékényből készült csörgőlabdát, mindenféle papírból, gyékényből és szénából készült dobálható, rázható, megrágható játékokat.

A nyúl etetése:
 

Mint már jeleztem, legfontosabb és alapvető táplálék a széna. Legyen előtte állandóan! Figyeljünk, ha nem fogy folyamatosan, csökkenteni kell a táp mennyiségét.

Fontos, hogy mindig legyen előtte víz, és figyeljük, iszik-e. Ha hirtelen megváltozik a vízivási szokásuk, gyanakodhatunk betegségre. Mennyiséget nem írok, mert nyúlfüggő, mennyit iszik. Minimum fél decit általában megisznak naponta, de extrém esetben akár 2-3 deciket is ihat, azzal sincs baj, ha mindig is nagyivó volt.

Másik tápláléka a megfelelő minőségű, törpenyulaknak gyártott táp (gyakorlatilag a kis zöld vagy színes kukacok), vagy nyúleledel. Nem irhatok márkát vagy típust, tehát azt mondom el, mire figyeljünk. A törpenyúlnak nem híznia kell. A kövér nyúl rövid életű. Tehát lehetőleg ne nagyon legyen benne kukorica, szotyola, ezekre nincs nagy szüksége egy lakásnyúlnak. A jó tápok / eledelek főleg búza, árpa, zab keverékek, mellé téve még pár dolgot. Van olyan táp is, amelyiket törpenyúl tenyésztők ajánlásai alapján készítenek el, ezek a legmegfelelőbbek, és ha kényeztetni akarjuk a nyulakat, melléjük tehetünk még szárított céklát, répát vagy hibiszkuszvirágot. Ebből maximum félmaroknyi bőven elég egy törpenyúlnak, de figyeljük, mert ha hízik, a mennyiséget folyamatosan csökkenteni kell. Ismerek nyulat, amelyiknek egy kávéskanálnál több tápot naponta nem szabad enni az ideálisból se, mert azonnal hízni kezd.

Zöldséget sok nyúl nem lát a tenyésztőnél. Minden zöldfélét lassan, fokozatosan kell bevezetni, ha akarjuk, és három hónapos kortól. Szó szerint véve. Napi egy maroknyi fűhöz napok alatt jut el egy nyúl, az első napi 2-3 szálnyitól. A répát kezdjük 1 karikától. Egyfajta zöldséget egy hétig próbáljuk ki, ha hasmenést okoz, azonnal álljunk le vele. A szoktatott zöldségekből készíthetünk zöldségtálat, mondjuk egy befőttes üveg tetején, és ami nem fogy el fél óra alatt, vegyük el tőle.

Semmiképpen se adjunk neki mézes rudacskákat, dropszot, és hasonló erősen hizlaló valamint tejszármazékot és/vagy kakaót tartalmazó ételt. Ez az, mintha a gyereknek napi háromszor csokoládét és cukrot adnánk kakaóval, semmi mást, mert milyen finom is az neki.

Ha házinyulat tartunk, minden itt írt mennyiségnek kb. a háromszorosát etethetjük (10 dekányit írnak a javaslatok), és ha hízik, szintén csökkenteni kell a mennyiséget.

Egészség:
 

A jól etetett nyúl általában egészséges. Két halálos betegségük ellen létezik oltás. A mixomatózis, amelyet sajnos szúnyogok terjesztenek, tehát kivédhetetlen a jelenléte, és a nyulak vérzéses tüdőbetegsége, az RHD. Utóbbi nyulak találkozásakor terjedhet közvetlenül, de hazavihetjük cipőtalpon, kijáró egyéb állattal, stb. Nagy melegben figyelni kell rájuk, ha nem esznek, isznak, érdemes nyúlhoz értő állatorvoshoz vinni, aki még segíthet ilyenkor infúzióval.

A fogak és karmok állapota is fontos. Az orvos nézze meg rendszeresen a fogait, nehogy túlnőjenek, a karom vágását pedig házilag is el lehet sajátítani.

Érdemes hetente átvizsgálni a bűzmirigyét, bár 10 év alatt erre csak kétszer volt szükség, de ha mégis, elég büdös lehet.

Érdemes emiatt első perctől szoktatni a nyulat, hogy a hátára fektetjük. A többség imádja, ha így simogatják a hasát.

A hosszú szőrű változatokat kell fésülni is, nehogy becsomósodjon.

Élet egy törpenyúllal:
 

Hazavisszük a nyulat. Akármennyire szeretnénk, ne hagyjuk rohangálni ész nélkül mindenütt. Zárjuk be a ketrecbe. Meg kell tudnia, hogy ott bármi történjen, biztonságban van. A ketrecet szórjuk be forgáccsal, döntsük el, hogy reggel vagy este kap enni. Kölyökkorban két részre bontva kaphatja az ételt, a hízásveszély kamaszkorban érkezik el. Egyszerre maximum fél órát legyen kint, majd tegyük vissza, és amíg nem vécézett, ne engedjük ki újra. Ha magától visszamegy pisilni, jó úton járunk. A pisis forgácsot naponta szedjük ki. Egy idő után ugyanott fog pisilni. Ekkor vegyük elő az alomtálat, és csak abban legyen forgács, a tetején némi pisissel. Tegyük abba a sarokba, ahova jár amúgy is. Pár nap múlva beletehetünk zeolitos (zúzott kőfajta) macskaalmot, vagy növényi anyagú rágcsálóalmot, tetején pici forgáccsal. Harmadszorra már csak az alomanyag kerül be, és onnantól szoba- és ketrectiszta nyulunk van. Ez a fenti időszak lehet egy hónap is, fél év is, a nyúl dönti el, mikorra stabilon egy sarokba járó.

A nyúl érkezése előtt érdemes a tapéta alsó részére 20-30 centis borítást tenni fel, és villamossági gégecsőbe húzni az összes elektromos és telefonkábelt. Ha a nyúl az első fél évben nem szokik rá, hogy megrágja ezeket, később már nem fogja érdekelni.

Arra figyeljünk, hogy ágyon, fotelban csak ölben legyen, mert a házi- és törpenyulak az üregi nyúltól származnak, és ott az erősen falkaszagú terület a wc. No, most nekik mi vagyunk a falka…

Ha a törpenyulunk szeret enni, akkor valami egészséges finomsággal, pl. répakockával, valamint klikkerrel akár agilitizni is tanítható.

Sok nyuszival lehet labdázni, a többség szereti, ha simogatjuk. Nyalogatja a szeretett gazdit, jókat kergetőzhetnek vele a gyerekek, és remek összebújni vele, érezni szénaszagú leheletét, átölelve aludni. Hámmal akár sétálni is vihetjük.

A fogait kocogtatva jelzi, ha boldog, mint mikor a macska dorombol.

A nyuszi eléggé öntörvényű állat, akkor engedelmeskedik, ha akar, ilyen értelemben leginkább a macskához hasonlít.

Már nem is emlékszem, milyen volt nyuszi nélkül, mikor nem dughattam be a kezem a finom bundájába, és nem láttam elterülve döglött nyulat játszani mellettem.

Veg

További nyulas információk: Törpenyúl klub