Utazási ajánlatokat lapozgatva, az internet bugyraiba leásva úgy tűnik, minden hiába. Különlegesebb célpontokra csak vagyonokért lehet eljutni. Legalábbis sokan azt hiszik. Szerencsére a valóság nem ez. Legyen szó bármilyen célpontról (aki még nem töltötte ki, töltse ki gyorsan utazási kérdőívünket), a fapados légitársaságok flottái segítségével ma már se nem drága, se nem elérhetetlen az álomnyaralás.

Vegyünk egy konkrét példát. Menorcára szeretne valaki eljutni. Charterrel menjen utazási irodán át és fizessen egy kisebb vagyont? Dehogy! Egy kis tájékozódás, egy kis keresgélés itt, egy kis olvasgatás ott, és a sziget tárt karokkal vár. Mit szólnál egy nyaraláshoz a tengerparton úgy, hogy előtte és utána még két európai városban is kalandozhatsz? Mi kipróbáltuk.

A Wizz Air Barcelonába érkező gépén a nyaralásra rég áhítozó kis családdal landolásra kész. A poggyásszal együtt díjmentesen feladtunk egy babakocsit a kicsinek, míg a beszállásra várva hordozóban hurcolásztuk őkelmét. A kisbabáknak az utazás időtartamára szükséges étel és ital felvihető a fedélzetre, ezeket a biztonsági ellenőrzésen nem kobozzák el, bár előfordulhat, hogy megkérnek rá, kóstoljunk bele a tartalmukba.   

A gyerekeket érdemes fel- és leszállás közben itatni, vagy szoptatni a füldugulás ellen, nagyobb gyerekek számára jó, ha van nálunk valamilyen cukorka a kellemetlenség elkerülésére. Kétéves korig a kicsik repjegye ingyenes (csak illetéket kell fizetni utánuk). A két év alattiak a szülő ölében utazhatnak, egy speciális babaövvel a szülő biztonsági övéhez szíjazva. Nagyobbaknak teljes árú jegy dukál, saját üléssel. Ha nagyobb kényelemre vágyunk, előre lefoglalhatjuk ülésünket, választhatunk nagyobb lábtérrel rendelkező helyet, vagy elsőbbségi beszállást. További kedvezmények érhetők el a Wizz Discount Club tagságijával.

Barcelona. A transzfert a belvárosba le tudtuk foglalni a Wizz honlapján, ugyanitt találtunk nagyon kedvező árú és színvonalú hotelszobát is, ami itt tartózkodásunk alatt, két éjjelre a főhadiszállásunk lett.

Las Ramblas, Sagrada Familia, Güell Park. Gaudi és mediterrán életérzés minden mennyiségben. A reptérről kényelmesen a szállásra megyünk, ahol két éjszakát töltünk. Egy esti városnézés, az utca illatába való alapos beleszippantás még pont belefér, mielőtt kidőlünk az utazás fáradságától. A másnap a miénk. Kávéillat, napsütés, séta és heverészés a Park Ciutedella füvén. A repülőjegy a spanyol fapados társaság másnapi gépére a táskánkban lapul. Kényelmesen kiérünk majd a reptérre, nem kell rohanni és egy rövid repülés a tengerpartra visz majd. Holnap. Ma még élvezzük a barcelonai hangulatot.

Menorca kristálytiszta vizű paradicsomi öbleit egy bérelt autóval járjuk be (ez olcsóbb – és nem utolsósorban kényelmesebb megoldás, mint a transzferek díját kifizetve csak a hotel környékéhez kötve pihenni). Gyerekülést a bérlésnél szó nélkül biztosítanak. Így mobilisak vagyunk, a kocsiban a strandolástól álomba zuhanó aprónép menet közben is elszunnyadhat. Családbarát sziget színvonalas szállodája vár esténként. Az ára? Olcsóbb volt, mintha a magyar tenger partján szerettünk volna megszállni, igaz, jó előre lefoglaltuk, így volt időnk a legkedvezőbb ajánlatra hajtani.

Menorcáról Rómába visz a spanyol repülő. Hipp-hopp, alig egy óra és landolunk.

Róma az örök város. Itt sincs rohanás. Nem kell félni a késéstől, az átszállás nem stressz. Itt is megszállunk ugyanis egy kis időre. A WizzAir Róma–Budapest járata az otthon ígéretével két nap múlva vár minket a kifutó aszfaltcsíkján. Addig pizzát és fagyit eszünk, bámuljuk a Colosseumot vagy csak andalgunk az utcácskákon. Nem hagyjuk ki a kedvencemet sem: Caravaggio képei miatt templomról templomra járunk. Hűsölésnek sem utolsó betérni a szent helyekre.

A Róma–Budapest járat este száll fel, ezúttal éjjel érkezünk, autónk a reptéri parkolós cég telephelyén vár, minket kisbusszal fuvaroznak odáig. Hazaúton a sofőr kivételével mindenki szundít a kocsiban. Álomnyaralásról már nem kell álmodni. Azt már megéltük.

Az út végén, a kockás lapon (na jó, az Excel-táblában) aprólékosan vezetett kiadásainkat összegezve az utazási iroda által kínált „leteszünk a charterrel valahol egy tengerparton, és kapsz reggelit” tartalmú nyaralásához képest, 10 nap alatt – mindennel együtt – feleáron nemcsak egy mesés szigetet fürödhettünk körbe, de belekóstolhattunk két feledhetetlen élményeket nyújtó város hangulatába is.

A fapadosok által kínált célpontokat mazsolázva ezt, vagy egy hasonló (városnézés – tenger – városnézés) az utat – némi keresgélés és tájékozódás után – megszervezhettük volna más európai nagyvárosokon keresztül is.

Center

A blogbejegyzést a Wizz Air támogatta.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?