Tünde interjú életmód

Többször ígértem már nektek, hogy a gyógyulásom kapcsán mesélek egy kicsit részletesebben arról a szemléletmódról, amely segített abban, hogy egy új életem legyen. Sokáig gondolkoztam rajta, hogy ezt hogyan tudom nektek röviden és érthetően átadni, végül a legegyszerűbb módot választottam: személyesen beszélgettem Csattos Ilonával, a szemléletmód „tanítójával” az alapokról.

Nemrég írtam egy posztot arról, hogy hogyan próbáltam a gyerekeim figyelmét felhívni arra, hogy a napi bosszúságok és negatív események közepette is mindig van valami, ami jó és amire lehet figyelni a rossz helyett.

Mi történik, ha valaki sokat figyel a negatív dolgokra?

Csattos Ilona: Van úgy, hogy rossz napod van, rossz passzban vagy, hogy reggel fölkelsz és ideges, dühös, feszült vagy. Mérgelődsz a gyerekkel vagy a pároddal, vagy azon aggódsz, hogy ma már megint milyen hülyeség fog történni, hogy majd mi lesz. Nem tudod, hogy már megint mitől nem érzed jól magad. Ezekre az érzésekre kell tudatossá válni, ugyanis ezek akadályozzák meg azt, hogy elérd a céljaidat.

Az érzelmeim akadályoznak a céljaim elérésében?

Csattos Ilona: Minden negatív érzelmi állapot akadálya a vágyaid megvalósulásának, és annak, amit szeretnél elérni. Mert minden, amit elérsz, a figyelmed által történik.

Hogy érted azt, hogy a figyelmed által történik?

Csattos Ilona: Azt kell tudni, hogy minden egyes pillanatod – ahogyan megnyilvánulsz, amilyen érzelmekkel élsz – teremti a jövődet: hozza létre a következő történéseket az életedben. Minden egyes következő tevékenységed, minden egyes következő megnyilvánulásod, a körülötted kialakult körülményeid a figyelmed által jön létre.

Elég, ha figyelek a célomra?

Csattos Ilona: Fontos, hogy jó érzéssel figyelj a célodra, de amikor éled a szokásos napi bosszankodásaidat, a dühödet, haragodat, sértődöttségedet, keserűségeid, stb., akkor ez már egy negatív érzelmi állapot, amely befolyásolja, azaz gátolja a céljaid megvalósulását.

Akkor tehát az érzelmeim befolyásolják azt, hogy hogyan érem el a céljaimat?

Csattos Ilona: Mindenképp befolyásolják. Ha most tele vagy problémákkal, mondjuk napi megoldandó anyagi gondjaid vannak, vagy napi szinten jelenik meg utálat benned például a munkáddal kapcsolatban, vagy tele vagy aggódással, félelemmel a gyermekedet illetően, vagy a partnereddel kapcsolatban jelenik meg benned valami rossz érzés, ez mind-mind gátja annak, hogy megvalósuljon a célod. Ily módon hozod létre a figyelmed által a negatív történéseket az életedben.

Ezek szerint kevés annyi, hogy a pozitív dolgokra, a céljaimra figyelek, ha közben pörgök a hülyeségeken is?

Csattos Ilona: A pozitív dolgokra való figyeléshez képest az az új abban, amit én mondok, hogy ha ténylegesen szeretnéd megvalósítani a céljaidat és tényleg szeretnéd látni, hogy hogyan teremted meg saját magad ezeket (mert te teremted meg magadnak tudattalanul vagy tudatosan), akkor el kell kezdened odafigyelni magadra, ezekre a bosszankodásokra, a kétségekre, az előbb említett reakcióidra. Amikor el vagy foglalva a problémáiddal, és ezekben pörögsz, már vetíted előre, hogy mi fog veled történni. Tehát az ezekben való pörgés, azaz amikor ezekre figyelsz, akadályozza, hogy elérd, amit célodul kitűztél, amire vágysz.

Hogyan lehet észrevenni az érzelmeimet?

Csattos Ilona: Már reggeltől, amikor felkelsz, kezdd el figyelni magad, csípd el azt, hogy megint bosszankodsz, hogy megint aggódsz a gyerek miatt, megint féltékeny vagy, megint félsz attól, hogy mit szól a főnök, vagy már megint dühös vagy, hogy milyen idióták vesznek körül, vagy csak a napi politikán mérgelődsz. Sokan ülnek a számítógép előtt, az interneten pedig rengeteg a szemét. Nagyon sokan megállnak, és ott mérgelődnek, hogy ez vagy az minek van? Ilyenkor fölösleges negatív érzelmekben tartod magad. Úgy fogsz tudni tehát tudatosan megvalósítani célokat és álmokat, hogyha figyeled magad és észreveszed a napi negatív megnyilvánulásaidat.

Rendben, észrevettem, utána mit kezdjek vele?

Csattos Ilona: Amikor észreveszed, akkor hagyd abba az ezekre való figyelést, és ne menj bele a negatív érzelmekbe. De ne is kezdj el küzdeni ellenük! Nagyon sokan mérgelődnek azon is, hogy „már megint milyen hülye voltam, hogy én erre képtelen vagyok” – és valójában megint ugyanazt csinálják, mint eddig. Tehát ezt is vedd észre!

Hogyan kell abbahagyni a rossz érzésekre figyelni?

Csattos Ilona: Veszel egy nagy levegőt, a figyelmedet nem ezekre a negatív dolgokra irányítod, hanem megnézed, hogy mit tudsz a legjobbat kihozni a helyzetből és az aktuális dolgodra és a célodra figyelsz. Tudatosítod magaddal, hogy ez csak egy szokásos megnyilvánulásod, a szokásos negatív érzelmi reakcióid a te megszokott életviteled, valójában a te kialakult személyiséged. A tested is érzékeli ezeket a negatív érzelmeket. Tehát megjelenik a testi feszültség, esetleg gyomorgörcs, egy szokásos rossz érzés, mindenkinek más, de ekkor ezzel nem kell foglalkoznod. Ezek maguktól szűnnek meg, ha a figyelmedet arra fókuszálod, ami neked jó, és amit szeretsz. Tehát a megoldásokat nézd, ne azt, hogy mi a rossz a jelenlegi helyzetben, így megszűnik a szokásos viselkedésedből fakadó ellenállásod.

Az összes rossz érzés, ami megjelenik bennem, az valójában ellenállás?

Csattos Ilona: Igen, és ez az, amiről az ember nem tud. Az, amikor elkezdesz figyelni magadra, észreveszed, hogy már megint bosszankodsz, haragszol, kiabálsz, vagy éppen keseregsz, sértődötten visszavonulsz, akkor jó, ha tudod, hogy ezek mind ellenállásból fakadnak egy agyi reakció eredményeként. Ez az ellenállásod tulajdonképpen a félelmed attól, hogy ami nem jó, az megtörténik veled. Arra figyelsz tehát, hogy mit nem akarsz, és ezen van a figyelmed anélkül, hogy tudnál róla. Ez a tudattalan figyelmed, amikor az érzelmed irányítanak a háttérből.

Hogyan lehet megszüntetni ezt az ellenállást?

Csattos Ilona: Megszüntetni nem lehet. De ha erre tudatossá válsz, akkor nem mész bele többet a rossz érzésekbe és magától szűnik meg az ellenállásod. A cél az, hogy képessé válj arra, hogy fölismerd minden pillanatban, hogy mit csinálsz, hogy tudattalanul hogyan irányítanak az érzelmeid.

Az agyad reakcióját tehát nem tudod megszüntetni: folyamatosan újra meg újra előidézi a régi, rossz érzést benned. Tehát hiába küzdesz ellene, nem fog megszűnni soha, csak a figyelmedet fogod tudni átirányítani. Ha erre már képes vagy, akkor lehet egy új életed, és akkor nem fogsz állandóan a problémákkal küzdeni. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy kapj segítséget.

Köszönöm a válaszokat!

Én ezt a segítséget fogadtam el Ilona előadásain, ahová azért mentem, hogy meggyógyuljak a rákból. A gyógyulásnál sokkal többet kaptam: megértettem, megláttam, hogyan irányítottak az érzelmeim tudattalanul. A tudatosság mellett a gyógyulás csak „melléktermék” volt. Úgy szoktam fogalmazni, hogy Ilona kinyitotta a szemem és megtanított látni. Megtanította látni azt, hogy a valóságosnak hitt életemből nem igaz semmi. Az interjúban elhangzott önmagamra való figyelem, a szokásos reakciók észrevétele és ehelyett jó érzéssel a célokra való fókuszálás teljes mértékben megváltoztatta az életemet, a körülményeimet, a kapcsolataimat. Nem én változtattam meg, hanem az új szemléletem által alakult át.

És hogy mi a legjobb az egészben? Hogy ez csak a kezdet! Megtapasztalni azt, hogy én magam alakítom a sorsomat, és hogy bármit szeretnék, megvalósul általam a fent leírt módon, mind-mind eltörpül amellett a hihetetlen boldogság mellett, amiben a napjaim mostanában telnek. Nem a körülmények irányítanak már! Egyszerűvé, könnyűvé vált az életem úgy, hogy közben nem lettem más, nem lett belőlem ufó, csak a szokásaimnak mondtam búcsút… A végén pedig találkoztam önmagammal. A múltam már nem határozza meg a jelenemet. És bárki (meg)élheti ugyanezt, ha egy kicsit is nyitott, és megengedi magának, hogy megnézze az életét egy más nézőpontból is. Mert van másképp, csak észre kell venni. Őszintén kívánom mindenkinek!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?