A hányinger mellett a kialvatlanság és a fáradtság a várandós nők egyik fő panasza. Túl egyszerű lenne azt tanácsolni egy terhes nőnek, hogy „hát akkor aludjon többet”, mert a kialvatlanságának összetett okai vannak:

  • A megnőtt has megnehezíti, hogy a kismama kényelmes alvópozíciót találjon. Azok számára, akik a hátukon vagy a hasukon aludtak éveken át, most mindent át kell variálni. A szakértők a várandós kismamáknak az oldalfekvő testhelyzetet ajánlják az alváshoz, ezen belül is a bal oldalon fekvés biztosít optimális vérkeringést a magzatnak és a kismamának is.
  • Az anyaméhben növekvő baba a tüdőkapacitását lecsökkenti, mert azt alaposan összenyomja. A kismama gyakrabban kell, hogy lélegezzen, esetlen még a levegőt is kapkodja, mert kevesebb oxigénnel kell megelégednie minden lélegzetnél. 
  • A hólyag nemcsak, hogy nagyobb nyomás alatt van a magzat testhelyzete miatt, de sokkal keményebben kell, hogy dolgozzon. Ne lepődj meg, ha éjszakánkét többször is a mosdóba kell látogatnod!
  • Nemcsak a tüdőt és a hólyagot, de a gyomrot is összenyomja a növekvő méhed. Ezen kívül mivel az emésztés a terheshormonoknak köszönhetően lelassult, hogy több tápanyag kerülhessen hasznosításra, az elfogyasztott étel is több időt tölt el a gyomorban. Az emésztési panaszok sokaknál este és éjjel a legsúlyosabbak. A gyomorégés sok várandós nőt érint.
  • Az alvászavarok fizikai okai mellett a pszichések is fennállhatnak. A közelgő anyaság és a szülés miatti aggodalmak nagyon megnövelik a stresszt. Sokan az állásuk, a párkapcsolatuk, az alakjuk vagy a közelgő anyai feladatok miatt aggódva nem tudnak éjjelente ellazulni.
  • Az emberek régóta tudják, amit most már a kutatók már bebizonyítottak, hogy a terhesség alatt az álmok sokkal intenzívebbek, színesebbek és emlékezetesebbek. Bár valószínűleg emögött is hormonális okok állnak, a pontos indokokat még nem tudja senki. Sokan felriadnak vagy hánykolódnak a félelmetes, vagy megrázó álmok hatására.

Ha számodra is nehézzé vált az éjszakai nyugalom, próbálj ki néhány olyan praktikát, ami másoknak már segített:

  • Ha elég kreatívan polcolod a párnákat magad köré az ágyban, nagyban segíthetsz sajgó testrészeidnek. Bár sokféle spéci, terhes kismamáknak gyártott párna kapható a boltokban, a már meglévő párnáid és díszpárnáid segítségével is építhetsz magadnak egy kis erődöt, ami megtámasztja sajgó porcikáidat. Kezdetnek jó a térdeid vagy combjaid közé szorított és a derék mögé polcolt párnák gyűjteménye.
  • Lazítsd el magad, mielőtt még elmész az ágyba. Fejleszd ki a saját kis rituálédat, aminek része lehet például egy kis gyógytea, légzőgyakorlatok, vagy kérd meg párodat, hogy masszírozzon meg. Figyeld meg, mi használ legjobban annak érdekében, hogy már nyugodtan és ellazultan menj ágyba, nem stresszesen és megfeszült izmokkal.
  • Soha ne korlátozd, hogy mennyit iszol, de azt nyugodtan megszabhatod, hogy mikor iszod meg a napi ajánlott folyadékmennyiséget! Ha úgy érzed, túl sokat jársz a mosdóba éjjelente, a lefekvés előtt 1-2 órával hagy abba az ivást! Viszont győződj meg arról, hogy reggel, amint felébredsz, és a nap folyamán bepótolod azt.
  • Ha nem hagy nyugodni a gyomorégés, kicsit emeld meg a felsőtested az ágyban, mert a háton fekvés sokaknál kiváltja ezt a kellemetlen jelenséget.  Ezen kívül kerüld a savas ételeket, mint pl. a paradicsomszószt és a citrusféléket, vagy azok levét.

Sokszor a fenti alvásproblémákra semmi nem hoz enyhülést, csak a szülés. Legtöbbjük azonnal eltűnik, amint a kisbaba megérkezik. Sajnos valószínűleg sokkal többet aludni akkor sem fogsz, csak más okoknál fogva nem. Akkor majd a baba ébreszt fel, mert tejre vagy tiszta pelenkára vágyik.

Fontos tudni, hogy a terhesség alatt SOHA ne szedj be altatót vagy nyugtatót orvosod beleegyezése nélkül!

M.

Terhességgel kapcsolatos összes cikkünket ide kattintva olvashatod.