Tünde terhesség kismama

 „Ne félj! Élvezd ki a terhességed minden percét! Ne hallgass senkire, csak az ösztöneidre! Aludj, aludj, aludj!” Mit tanácsolnál egy első babáját váró kismamának? Ezt a kérdést tettük fel a Bezzeganya Facebook-oldalán, melyre rengeteg komment érkezett, ezek közül válogattunk.

„Menni fog! Akkor is, ha egyedül vagy! Több millió anyuka van, ebből több ezren egyedül csinálják! Van, aki több gyerekkel! Gondolj erre: ha nekik megy, neked is!”

„Csakis pozitívan! Lesz olyan alkalom, mikor ülsz es sírsz, hogy valamit nem jól csinálsz!! Mindent jól csinálsz, és a babád ezt nagyon jól tudja! Ne hidd el, hogy nem fáj a szülés, mert igenis fáj, de a legszebb pillanat, amikor a mellkasodra teszik a babát.”

„Nagyon nehéz, de soha ne hanyagold el a férjed (párod)! Neki is szüksége van rád! És neked is rá! Együtt vagytok egy család ! Nem szabad a fáradtságtól házisárkánynak lenni! Amennyire közel tud hozni a gyermek, ha nem figyelsz, annyira távol is.”

„Ne vásárolj össze minden szart. A felét használni sem fogod...

„Hallgass az anyai ösztöneidre. Felejtsd el a könyveket. Szeress, ölelj, mosolyogj.

„Hagyd a címkéket a picsába. Pl: iszsz, kötődő, hordozó, együtt alvó, fejő, szoptató stb. Ezekre semmi szükség, mármint, hogy nevesítsük. Továbbá nyugodtan bízd másra a gyereket és lépj le, ha igényed van rá.”

„Te jó anya vagy. Bárki bármit mond. 98 százalékban jó döntéseket hozol minden nap, a maradék kettőt mindig tudod korrigálni. Szóval ne izgulj, minden úgy jó, ahogy van.

„Hallgass a belső ösztöneidre és minden percet élvezz ki a babáddal, mert olyan hihetetlen gyorsan felnőnek! Egyik nap még a karodban ringatod, aztán arra eszmélsz, iskolába megy.

„Kezdd inkább a másodikkal! Kevesebb para, több boldogság...

„Nem lesz soha „könnyebb”. De egyre tapasztaltabb és magabiztosabb leszel!

„Legfontosabb most a baba es a mama. Minden más megvár! A konyha, a porszívó, sőt, a szennyes se fog elfutni.”

„Babamérleget eszedbe ne jusson használni. Nekem volt, hogy etetés után kevesebbet mutatott, mint előtte. Egy fölösleges stresszforrás. Ne méregesd a babádat! Mindig, minden vonatkozásban tartsd szem előtt, hogy minden baba más ütemben fejlődik.

„Azt tanácsolnám, hogy jól aludja ki magát. Szülés után is csak pihenés, baba ellátása. Minden más megvárja. De ne féljen segítséget kérni! Utána készüljön fel a dackorszakra, hisztire.”

„Nem a Google a legjobb barátod!

„Élvezd a boldog pillanatokat és éld túl a nehezeket. Gyorsan tovatűnik minden, a jó és a rossz is. Ezt elég lehangoló kipihenten hallani, de éjjel 3-kor vagy egyhetes nemalvás után már egy igazán erőt adó gondolat volt számomra. A riogató, előre jósló rutinos rókák tartogassák a rakétáikat szükség esetére, de ők tudják csak igazán, hogy minden gyerek egyedi, megismételhetetlen csoda, így mi anyák, akár a harmadik gyerek után is csak annyit tudunk mondani, ami a miénknél bevált, ami elhozta a megoldást jelentő fényt a mi gondunknál. Mindenkinél más lesz a jó és az igazi probléma-megoldó trükk, de az is előfordul, hogy a görcsös akarás elengedésével magától jön a saját békénk, ami a mi gyerekünknek a legjobb. Bízz magadban, bízz a babában és merj segítséget kérni, ha azt súgja a belső hangod.

„Most szórakozd ki magad, mert később egy egyperces reklámfilmet sem fogsz tudni végignézni szünet nélkül!”

„Olvasd el a Lelki köldökzsinór című könyvet!

„Ne törj, hajolj. Akkor hamar összeszoktok. Persze később ne engedd ki a kezedből az irányítást.”

„Ne próbálj meg felkészülni, erre nem lehet.”

„Ne olvasd az internetes fórumokat, csak magadra és a babára figyelj.

„A kiírt időpont előtt kb. két héttel kapcsold ki a telefonod. Az „Egyben vagy még?” baromi idegesítő.”

„Ne akarj tökéletes lenni!

„Ne hallgass a rémtörténetekre, és azoktól fogadj el elsősorban tanácsot, akikben bízol. Sógornőm módszerét is ajánlom: Legyen legalább két gyermeknevelési könyved, amelyek egymástól eltérőek. Mindig azzal lobogtasd meg az éppen okoskodóknak, amelyik téged igazol.”

„Vannak olyan időszakok, amiket túl kell élni, és ne érezd rossz anyának magad akkor se, amikor nem tudod, mit csinálj a babával.

„Légy laza, és ne feledd a humort, anélkül begolyózol!

És ti mit tanácsolnátok az első babáját váró kismamának?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?