kiállítás program ajánló gyerek természet

Némi kihagyás után (hol a Covid, hol mi magunk voltunk az oka), ismét a Mezőgazdasági Múzeumban találtuk magunkat, az F Exhibition aktuális rejtvényes kiállításán, ami most az esőerdők témáját vette elő. A fajok és érdekességek kifogyhatatlan tárháza, nehéz megunni vagy ismételni önmagunkat.

Ezekre a kiállításokra akkor kezdtünk el járni, amikor a most érettségire készülő Nagy kisebb volt, mint a most hetediket kezdő Kicsi. Már hümmögtünk is, hogy lassan kinőjük a műfajt, de szerencsénkre a kérdések most kevésbé voltak meseszerűek. Inkább egy természeti témákra kihegyezett kvíz elemei voltak, amit akár felnőttek is végigjátszhatnak feltűnő gyerekesség nélkül. A közönség viszont leginkább az alsó tagozatosokból került ki így vasárnap délelőtt, főleg hét-tízévesek sorakoztak a színes tárlók előtt.

A játék menete most változott kicsit: egy kis tokban rejtőznek a kis kártyák, amelyeken színes léghajókat látunk. Ezeket kell a kérdésekre adott helyes válaszok sorrendjébe rendeznünk. (A csapda is itt található, de nem spoilerezem el a végkifejletet)

kiállítás program ajánló gyerek természet

Nem kell azért természettudósnak lenni a helyes megfejtésekhez, bár sokat segít, ha láttunk már tobzoskát, meg tudjuk különböztetni a jaguárt a januártól, sejtjük, milyen nehezek egyes fémek. De azt valószínűleg csak tippelni fogjuk, hogy több kiló hangya, vagy több kiló majom van összességében egy trópusi erdőben.  Közben a megfejtésektől függetlenül döbbenek meg, hogy a „lemur” nem feltétlenül csak éjjeli állatok gyűjtőneve, én meg nyáron vidáman lemuroztam le azon embertársaimat, akik délben, esetleg délután kettő fele kelnek, cserébe kora reggelig dolgozgatnak, mert valamiért ez tűnik a legjobb megoldásnak.

Illatok most sajnos nincsenek a kiállításon, és a hanghatás is kevesebb lett a korábbi fejtörőkhöz képest, van viszont újdonságként videó, amelyen például egy táncoló pók lejt sajátos koreográfiára. Azt pedig fejtsétek meg magatok, hogy a gigantikus műanyag skorpió életnagyságú-e, vagy a kiállítók bevetettek némi irodalmi túlzást az elrettentéshez.

kiállítás program ajánló gyerek természet

Hosszasan állok (a fejtörőkben egyébként nem szereplő) csókos ajkú növény képe előtt, és ismét lenyűgöz, hogy az Univerzumnak micsoda formaérzéke és humorérzéke van – növények, állatok és események tervezésekor is. Közben együttérzek a hangyával, amely a testsúlyánál nehezebbnek tűnő galacsint tart a feje fölé…ami valószínűleg...na sejthetjük, miből van. Azt hiszem, sokan érezzük magunkat hasonlóan nehezebb napokon.

kiállítás program ajánló gyerek természet

A hatalmas színes lepke képe alatt pedig azon tűnődöm, hogy mit tennék, ha hozzá hasonlóan nekem is csak hat nap volna az élet.

A színes állomások most sincsenek mindig sorrendben, ami vidám keringést, és néha tréfás összeütközéseket produkálhat a többi látogatóval. Ők a tizenötöst, mi a nyolcast nem találjuk éppen. Vagy keressük azt az állatot, amelyen tükröződik a helyes megfejtés színe, ha magunktól nem lelnénk a megfelelő léghajót.

Mert segítség, rejtvénybe ágyazott megfejtés most is van, csak ügyesen meg kell találni, és nem vitatkozni anyánkkal hosszasan azon, hogy a kicsi állaton, vagy a nagy állaton vannak-e a keresett színek. (Illetve lehet úgy is, csak úgy több időbe kerül.)

kiállítás program ajánló gyerek természet

És egy dologra nagyon érdemes vigyázni, de arra nagyon, ha komolyan vesszük a játékot.

A tizenhatodik állomás előtt, amikor a rejtvényfejtés végéhez érünk, a Kicsi valamiért hozzám fordul, tesz a kérdéshez egy széles kézmozdulatot is.

És azzal a mozdulattal ejti a földre a gondosan sorba rendezett kis kártyácskákat. Mindet. 

Legyezőszerűen terülnek szét a földön, leginkább képpel lefelé, nehogy visszakövetkeztessük az eredeti sorrendjüket.

Ha most ragaszkodnánk a pontos megfejtéshez minden kérdésnél, akkor kezdhetnénk az egészet elölről. Bevallom őszintén: nem tesszük. Igyekszünk nagyjából úgy visszarendezni a sort, ahogy széteshetett, az utolsó két-három léghajócskát és a zárókártyát leellenőrizzük, majd megyünk az értékelő asztalkához, ahol már erre is megkapjuk a rendezvény plakátját jutalmul, egy finom csokival. Lehet kis füzetet is választani, mindenféle érdekes állattal az elején, de már rég cseréltünk képet a gyerek szobájában az ajtón, hagyományosan oda szoktuk ezeket a plakátokat felrakni.

A szétejthetőséget leszámítva tehát rendben van a dolog, még egy 12 és fél éves, komoly és izmos nagyfiú esetében is, aki még azt is elviselte az érdekes kérdésekért, hogy ovisokat kerülgetett, vagy mögöttük állt sorba, hogy hozzáférjen a színes tárlókhoz.

KALAND AZ ESŐERDŐBEN

Kincskereső játék és kiállítás

2022. szeptember 17. – november 27

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár, Budapest.

Nyitva tartás: H zárva, K-V 10-17 óráig

Korosztályi ajánlás: 4–99

A 7 év alatti gyermekek szülői segítséggel tudják végigjátszani a játékot. (Olvasni kell...)

A kiállítás és kalandjáték bejárása kb. 1 órát vesz igénybe.

Belépőjegyárak:

Felnőtt: 2500 Ft

Gyermek (318 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól): 2200 Ft

Csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport): 1500 Ft

Családi (2 felnőtt és 23 gyermek): 8500 Ft

 A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető.

A képek részben az f Exhibition (a kiállítás szervezője) fotói, részben a szerző saját felvételei.

Vakmacska