terhesség vetélés Akác

Terhesség vetélés után – mikor, hogyan és miért?

A vetélés mind érzelmi, mind fizikai szempontból jelentős megterhelést okozhat az anya és családtagjai számára. A testi és lelki felépülés ideje változó lehet, és gyakran a párok egy ilyen esemény után hónapokig nem mernek újra próbálkozni. Azonban a szakértők ma már úgy vélik, hogy nincs szükség ilyen hosszú várakozási időre.

Persze könnyen beszél egy szakember, aki a helyzetet csak objektív szempontok alapján vizsgálja.  Teljesen helyénvalóak az anya elutasító érzelmei is, hiszen ő éli meg teljes valójában az eseményeket, őt talán kevésbé tudja meggyőzni egy orvosi tény, különösen akkor, ha a sebei még – lelki és testi értelemben egyaránt – frissek.

Mi okozza a vetélést?

A vetélés orvosi értelemben a terhesség nem tervezett elvesztése a 20. hét előtt. Sok vetélés azért következik be, mert a magzat nem a várt módon növekszik.

A korai terhesség elvesztésének több mint 50%-áért a kromoszómák felelősek. A kromoszómák a test minden sejtjében megtalálhatóak. Ezek adnak utasításokat a test génjeinek a növekedésre és a fejlődésre vonatkozóan. Ha az embrió osztódása és növekedése során a kromoszómák száma szokatlan, az vetéléshez vezethet. A kromoszómákkal kapcsolatos problémák a terhes személy életkorának előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak.

Néha egy egészségügyi állapot is vezethet vetéléshez. Ilyen például a rosszul szabályozott cukorbetegség és a méhet érintő állapotok. De gyakran a vetélés oka nem ismert.

Lucia harmincas éveinek végén jár, a férjével több éve próbálkoznak hiába a terhességek megtartásával. Lucia szőke, kék szemű, mindig vidám és a barátnőm. Ülünk a fűben, mezítláb. Ennyi lazaságot enged meg egy irodaház mellett zajló gyors „munkaebéd”. A nap perzsel, én pedig önfeledten mesélem neki a kislányom legújabb hétvégi csínytevéseit. Aztán kapcsolok. Ránézek. A szeme most is mosolyog, de érzek rajta egy árnyalatnyi változást, apró rezdülést, amit ha nem ismerném olyan jól, észrevétlenül tudna leplezni. Az ilyen helyzetben lévő párok valószínűleg hozzászoknak a sajnálkozáshoz, mert rögtön megerősít: - Ne hagyd abba, mesélj még Ciliről, tudod, hogy imádom a vicces életeteket!  - tudom, hogyne tudnám. De azt is tudom, hogy éppen most készül a harmadik baba-projektre, két sikertelen próbálkozás után és ez valamiért engem is szomorúvá tesz. Inkább kérdezek, hogy állnak most, mi várható. Lucia a távolba néz, és vidám hangon ecseteli: - Igen, van még lehetőségünk, kicsit furcsa, de mondjuk végigfekszem a kilenc hónapot, vagy folyamatosan imádkozni fogok. A doki lelkes. Szerinte nem kellene most hónapokat kihagyni, az előző vetélés nem lehet veszélyeztető tényező. Már én is elfogadtam magamban, hogy jön a harmadik gyerekem, miközben még egy sincs velem. Bárcsak sikerülne! – Drukkolok nektek nagyon! – mondom ügyetlenül, ahogy az összes más barátjuk, rokonuk, ismerősük és a sarki fűszeres is szokta mondani. Nem a mi nagy mondataink fogják megoldani a dolgot, isten tudja, mi a siker titka, de úgy látszik, két ember őszinte és elvitathatatlan akarata ehhez nem elég. 

A babájukat elvesztett párok gyakran aggódnak, hogy a következő terhesség nehezebben fog megvalósulni, vagy hogy újabb vetélés következhet be. Emiatt sokan hónapokig nem mernek újra próbálkozni a teherbeeséssel. Az újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a vetélésen átesett nőknek ugyanolyan esélyük van a sikeres terhességre, mint bárki másnak, és akár pozitív hatása is lehet, ha hamarabb próbálkoznak újra. A szakvélemények változnak: míg korábban 6 hónap várakozást javasoltak, ma már azt tanácsolják, hogy akár 3 hónapon belül is újra lehet próbálkozni.

Egy 2017-es amerikai kutatás szerint a vetélésen átesett nők közül csak 15,7 százaléknál fordult elő ismételt vetélés. Azoknál a nőknél viszont, akik kevesebb, mint 3 hónapon belül estek ismét teherbe, alacsonyabb volt az újabb vetélés aránya, mint azoknál, akik 6-18 hónap után próbálkoztak újra.

Az újabb próbálkozás előtt fontos, hogy a nő és partnere érzelmileg is készen álljanak a következő terhességre. A vetélés miatti gyász gyakran hosszabb időt igényel a feldolgozásra, és mindkét fél számára meg kell adni a szükséges időt a lelki sebek begyógyulásához. Nagyon gyakori érzés ilyenkor a bűntudat. Az anya úgy érzi, ő nem volt elég erős ahhoz, hogy egy kisbabát gond nélkül kihordjon. Mindenképpen egy gyászfolyamat zajlik ilyenkor, nem véletlen, hogy Izlandon ebben az esetben például fél év fizetett szabadság jár a dolgozó nőknek. Vagyis a minél gyorsabb teherbeesést egyáltalán nem kell erőltetni, mindössze arról van szó, hogy orvosi szempontból hamarabb kaphatnak zöld lámpát a párok, mint ahogy a korábbi gyakorlat szólt. 

Mekkora az esélye egy újabb vetélésnek?

Egy vetélés után a vetélés kockázata egy következő terhességben körülbelül 20%. Két egymást követő vetélés után az újabb vetélés kockázata körülbelül 25%-ra emelkedik. Három vagy több egymást követő vetélés után az újabb vetélés kockázata körülbelül 30-40%. Stabil tény azonban, hogy a legtöbb nőnek, akiknek vetélése volt, később teljesen egészséges és szüléssel végződő terhessége lesz.

Ha egy vetélés után ismét teherbe esik egy nő, valószínűleg örömöt és aggodalmat érez majd egyszerre. Az újbóli teherbeesés segíthet a korábbi veszteség feldolgozásával járó gyógyulásban is. Beszélj az érzéseidről. Engedd meg magadnak, hogy teljes mértékben átérezd azokat, akármilyen furcsák is. Fordulj vigasztalásért a partneredhez, a családodhoz és a barátaidhoz. – ahogy az én Luciám is teszi. Éppen most találkoztam vele. Képzeljétek, teljesen jól van, ragyog a boldogságtól, növekszik a pocakja és bízik a jövőben. Túl vannak a 24. héten, úgyhogy oda mertem már adni neki a mexikói pocakcsengőt, amit még az előző vetélése előtt rendeltem meg. Állítólag a pici hallja az anyaméhben a csengettyű finom hangját, ami megnyugtatja őt. Csak hallgasd, kisbaba, hallgasd és várunk majd kint, de csak négy hónap múlva! 

Akác