Két hónapja nem jelentkeztem, jöttek az ünnepek és újabb, és újabb betegségek.
A kislányom tejallergiája miatt se marhahúst, se szóját nem ehetünk, illetve a tojásallergia miatt szárnyast sem. Abban maradtunk a gasztroenterológussal, hogy ezt a nagyon szigorú diétát a következő, március végi találkozásig tartjuk, aztán várhatóan lépésről-lépésre elkezdjük a terhelést. Bár a szakorovos azt ígérte, két hét alatt eltűnnek a főbb tünetek (elsősorban a torokváladék mennyisége ijesztő, másodsorban a váladék miatt folyamatosan köptetőt kap, mert ha letapad, ottmarad, akkor könnyen ráfertőződik), a két hét két hónap lett. Addig minden héten volt valami, hol a felső légutakkal kapcsolatosan, hol a gyomrával, mert ráhúzódott a bakteriális fertőzés. A háziorvossal félig viccesen abban maradtunk, hogy a betegség függvényében hol a takonykóros protokollt, hol a hasmenéses protokollt követjük (protokoll = egy papírra felírt teendők, készítmények).

Karácsonyra apósomtól kaptunk egy hosszú hétvégét Siófokon, péntektől vasárnapig. Előtte lévő vasárnap nagy ijedtségemre a kislány sugárban hányta a váladékot, így elmentem vele az ismerős gégészhez (úgy ismerős, hogy már kétszer őt dobta nekünk a kórházi rendszer, harmadszorra már
tudatosan mentünk hozzá), aki a legnagyobb elképedésemre közölte, hogy a gyerek nyálkahártyáján nyoma sincs a táplálék-allergia okozta irritációnak, és megsimogatta a lelkemet, mert megdicsért a betartott szigorú diéta miatt. Az egyetlen baja a fogzás.

Amióta Laura fogzik, én keresem az ahhoz hasonló beszámolókat, ami velünk történik. A kislány 15 hónapos, alul kinn van a 10-ből 8 foga, felül pedig 7. A netes "szakirodalom" szerint ez kb. a 19-22 hónapos állapotnak felel meg, de persze gyereke válogatja. Ennek az intenzív fogzásnak az eredménye, hogy állandóan tele van a felső légút az átlátszó váladékkal, amit főleg köptetővel tudunk eltávolítani, ideig-óráig. A gyomra telemegy vele, ami hol hányingert okot, hol étvágytalanságot. Van valakinek hasonló tapasztalata? Vagy ötlete a csillapításra?

Az alvásproblémáinkkal kapcsolatban időközben több helyen is megjelent tanulmány, amiben leírják, hogy ebben az életkorban teljesen normális, ha éjszakánként 2-3 órát ébren van. Rendben, pipa, csak a melóhelyen nehéz ébren maradni, főleg mostanában, amikor táblázatos-rögzítgetős kulimunka van.

A természetgyógyásztól kölcsön kaptam Máté Gábor: A test lázadása illetve A szétszórt elmék c. könyveit, amik nekem nagyon tanulságosak voltak. Részben hozzájárultak ahhoz, hogy megértsem magam, bizonyos reakcióim, illetve ami sokkal fontosabb: ráterelt arra az útra, amin sokkal derűsebben és elfogadóbban élem meg a kislány betegségét, allergiáját, nem alvását. Ha ez kellett, hát ez kellett...

Az elmúlt két hónap legrosszabb időszaka az volt, amikor dietetikust kerestem. A kislány továbbra sem eszi a tápszereket, ezért fontosnak tartottam, hogy szakemberrel egyeztessek, miként tudjuk más forrásokból pótolni a szükséges tápanyagokat. Az interneten talált dietetikusok nem foglalkoznak "csecsemőkkel", a mi szakorvosunk igen csúnyán osztott ki a telefonban, de a Bethesda gasztrójával se jártam jobban, ott is csak azt hajtogatta a telefon másik végén lévő hölgy, de-de-de, oldjam-meg, más-anyuka-is-meg-tudja-oldani.

Szerencsémre a Facebookon egy ismerősöm megküldte a Bethesda dietetikusának telefonszámát, aki a következő héten fogadott is minket. A sok-sok elmondott információból és a kilónyi tájékoztatóból a háziorvosunkkal karöltve megtaláltuk az ideális gasztronómiai eszköztárat. Amúgy nem lehetne egy gyerek gasztróra kitenni egy tájékozatató füzetet, hogy "kisanyám, ha ez az allergiátok van, ezt és ezt ehetitek, ezt meg nem és ezt a telefonszámot hívd, ha..."?

Lhunara

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?