Tünde PCOS terhesség kismama

PCOS. Négy betű, ami romba dönti a nők világát. Amikor egy nőt policisztás ovárium szindrómával diagnosztizálnak, gyakran elhangzik a rettegett mondat: elképzelhető, hogy nem fog tudni teherbe esni, vagy ha igen, nagyon nehezen. Pozitív történetek szerencsére igenis vannak. Abbey például PCOS mellett lett spontán terhes, ráadásul ikrekkel. Most Nóra történetét mutatjuk be, akinél szintén ezt a betegséget diagnosztizálták, majd – személyre szabott kezelés segítségével – sikerült teherbe esnie. Júliusra várja a babáját.

Mikor fordultál orvoshoz és miért?

Nóra: Korábban több orvosnál jártam már, mivel a petefészkeim tele voltak cisztákkal. Kaptam többféle gyógyszert (amelyeknek nem éreztem hatását), illetve szembesítettek azzal, hogy a betegségem egyfajta meddőség. Amit hiányoltam, az a részletes, alapos kivizsgálás. Hiába éreztem úgy, hogy a legjobb orvosnál vagyok (ismert és elismert szakember), azután, hogy a kötelező meddőségi vizsgálatok kimutatták, hogy PCOS és inzulinrezisztencia-gondjaim vannak, nem történt semmi, ami előrébb vitt volna.

Azaz?

Nóra: Nem kaptam se gyógyszert, se tanácsokat arra vonatkozóan, hogy mivel és hogyan tudnám a gyógyulásomat segíteni. Nem javasolt az orvos semmilyen terápiát, sem diétát, és még azt sem mondta el, hogy a mozgás mennyire fontos lehet egy ilyen esetben. És sajnos endokrinológus szakemberhez sem irányított.

Mi történt ehelyett?

Nóra: A nőgyógyász rögtön az inszeminációt javasolta. Én pedig úgy gondoltam, hogy ha a szervezetemben ekkora problémák vannak, nem az a megoldás, hogy belevágunk az inszeminációba. Úgy éreztem, nem bírnék feldolgozni egy sikertelen beavatkozást, és aggasztott a betegségem is.

Az inszeminációt tehát nem vállaltad. Mi volt a következő lépés?

Nóra: Rátaláltam dr. Sipos Anikó belgyógyász-diabetológusra, aki végre partnerként kezelt a kivizsgálások során, és nem sajnálta az idejét arra, hogy részletesen elmagyarázza a betegségemet, és hogy ez hogyan hat a szervezetemre.

Miben volt más ez az orvos, mint az előzőek?

Nóra: Sipos doktornő kivizsgált, majd gyógyszereket kaptam, vitaminokat javasolt, megbeszéltünk egy diétás tervet, és hogy elkezdem a rendszeres mozgást is, mivel ez nagymértékben segíti a gyógyulást. Abban maradtunk, hogy ha újra lesz ciklusom, ismét felkeresem őt.

Újraindult a ciklusod?

Nóra: Igen. Márciusban indult be ismét a ciklusom, szeptemberben mentem vissza a doktornőhöz. Novemberben már a kezemben volt a pozitív terhességi teszt.

Mikorra várjátok a babát?

Nóra: Júliusra vagyok kiírva.

És mi lett a cisztákkal teli petefészkeiddel?

Nóra: A petefészkeimből gyakorlatilag eltűntek a terhességet akadályozó ciszták.

Köszönjük a válaszokat! További kellemes babavárást és könnyű szülést kívánunk!

Nóra most 36 éves, az első gyermekét várja, sok év küzdelmes próbálkozás után. Szerencséje is volt? Lehet. De annyit biztosan érzett, amíg a szervezetében nincs meg az egyensúly, a babája sem és ő sem néz biztonságban töltött 9 hónap elé. Ezért választotta a „nehezebb utat” – s addig ment, amíg meg nem teremtette az elveszett egyensúlyt.

Tünde

Tünde PCOS terhesség kismamaBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?