Tünde tragédia autó gyerek szülő

Amerikában néhány éve kampány indult a témában, mi is beszéltünk már róla, most egy újabb tragédia kapcsán ismét felhívjuk a figyelmet: soha ne hagyd a gyereked egyedül az autóban! A kinti hőmérsékletnek nem is kell olyan melegnek lennie, elég 26-27 fok, és a zárt autóban 20 perc alatt több mint 43 fokos hőség lesz. Oliwia Marciniak, hároméves lengyel kislány, akit a napokban az édesapja bent felejtett a tűző napon álló autóban, a 70 fokosra hevült járműben halt meg.

Miért is hagyják a gyereket az autóban? Vagy azért, mert nem gondolkoznak, és „csak egy percre” ugranak be a boltba, a barátnőhöz vagy a pékségbe, ilyen esetek is kavartak már jogos indulatokat; vagy a szülők egész egyszerűen elfelejtik, hogy hátul ott ül a gyerekük. Elég, ha a fáradt szülő a napi rutin szerint elindul a gyerekkel az oviba-suliba, közben történik valami: jön egy telefon a főnöktől, útlezárás van, és a szülő átmegy autopilótába. Nem akar rosszat a gyerekének, egyéb prolbémái miatt elfeledkezik róla. Olyan ez, mint amikor délután 3-kor jut eszedbe, hogy ma nincs napközi, csóri gyereked meg egyedül ücsörög az óvó nénivel, mire érte mész. Csakhogy az autóban felejtett gyerek súlyosabb következménnyel jár, mint az óvó néni szemrehányó tekintete. És van, hogy nincs „legközelebb jobban figyelek.”

Milyen ember az, aki a kocsiban felejti a gyerekét? Szörnyeteg, idióta, felelőtlen hülye? Az elmúlt tíz évben történt már meg fogorvossal, postással, szociális gondozóval, rendőrrel, katonával, könyvelővel, villanyszerelővel, pappal, diákkal, nővérrel, építőmunkással, igazgatóval, szakáccsal, gyerekorvossal is. Volt közöttük gazdag, szegény, középosztálybeli, fiatal, középkorú, idős. Szétszórt, agyonszervező, felsőfokú végzettségű, kevésbé iskolázott. Bárki lehet közülünk.

Ezen az oldalon olyan gyermekek fotói és történetei láthatók, akik kocsiba zárva haltak meg. A gyermekeiket elveszített szülők sokkoló történeteikkel arra próbálják meg felhívni a figyelmet, hogy bár sokan azt gondolják, ők soha nem felejtenék el, hogy a hátsó ülésen ott a gyermekük, bárkivel megtörténhet, gyakrabban, mint hinnénk. A tragikus történetek között olvasható, hogy a hároméves Dylan 20 perc alatt vesztette életét a 68 fokos autóban a családi házuk kertjében. A gyerek csak játszott. A másfél éves Tylert az édesapja felejtette el kitenni az ovinál, és a munkahelye előtt parkolt le a gyerekkel együtt. Három óra múlva vették észre a munkatársai, de akkor már késő volt. A négyéves Christian tíz órát töltött az autóban, miután nagymamája a hátsó ülésen felejtette. Túlmelegedés miatt halt meg. A hátborzongató és nagyon szomorú történetekből kiderül, hogy nem elhanyagolt gyermekekről van szó, hanem szeretett és várt kicsikről, akik rendezett családokban éltek.

Azért osztjuk meg a történeteinket, hogy legyetek még körültekintőbbek. Hogy ne kelljen átmennetek ilyen szörnyű dolgokon, mint nekünk. Ezek a tragédiák édesanyákkal, édesapákkal, nagyszülőkkel, nagybácsikkal, nagynénikkel történtek meg. Mindig jusson eszedbe: veled is megtörténhet. Előzd meg a bajt!” – írta egy gyermekét elveszített édesanya.

Az oldalon néhány olyan történet is olvasható, amelyben a gyerek túlélte az autóba zárást. Egy biztos: azt a napot soha nem fogják elfelejteni a szülők, amikor a gyermeküket az autóban felejtették.

Évente rengeteg gyereket hagynak az autóba zárva, az Egyesült Államokban tavaly 38 nem élte túl a szülői gondatlanságot. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Amikor beteszed a gyereket hátra, tegyél mellé olyan tárgyat, amire mindenképp szükséged van, tehát hátra fogsz fordulni érte – így észreveszed a gyereket, ha közben elfelejtetted volna, hogy veled utazik. Ez lehet kistáska, mobiltelefon, vagy a céges belépőkártyád is. Betehetsz egy színes plüssállatot is a gyerekülésbe, és amikor bekötöd a gyereked, az állatot magad mellé teszed az anyósülésre – erről is eszedbe jut a hátul ülő gyerek. Megkérheted az óvónőt, hogy ha nem érkeztek meg a szokott időben a bölcsibe/oviba, telefonáljon rád. Minden alkalommal, amikor leparkolsz az autóval, nyisd ki a hátsó ülést, függetlenül attól, hogy utazik-e veled valaki vagy sem. Így rutinszerűvé válik, hogy ellenőrizd a hátsó üléseket, és kisebb az esélye, hogy ott felejted a gyereked.

Fontos, hogy ha autóba bezárt kisgyereket látsz, ne késlekedj, azonnal értesítsd a rendőrséget. Egy betört ablaküveg még mindig kisebb veszteség.

És talán nem árt, ha (még) egyszer megnézzük ezt a kisfilmet is, melyben szerencsére senki nem sérült meg, de talán segít abban, hogy kevesebb kisgyermek haljon meg a felelőtlen/feledékeny szülők miatt.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?