nevelés könyv

Sziasztok, első könyvajánlóm nem másról szólna,mint Kim John Payne - Melegszívű fegyelmezés című könyvéről, amit nem más mint Dr. Vekerdy Tamás és Dr. Kádár Annamária is szívből ajánl.  

Kicsit a szerzőről:

Kim John Payne , a népszerű Egyszerűbb gyermekkor című könyv szerzője több mint 250 állami és független iskolának dolgozik terapeutaként és képzőként, miután harmincéves pályafutása során volt iskolapszichológus , felnőttoktató, tanácsadó, kutató,tanár és család terapeuta.  

Klinikák, oktatóközpontok és szövetségek kérték már fel tanácsadásra világszerte;Dél-Afrikában, Magyarországon, Izraelben, Oroszországban, Svájcban, Írországban,Kanadában, Ausztráliában és Magy-Britanniában. Sokat dolgozott együtt az észak-amerikai és a brit Waldorf mozgalommal.  

Igyekszik elmélyíteni a korunk égető társadalmi kérdéseiből fakadó létfontosságú ügyek megsértését,és gyakorlati eszközöket adni azok megoldásához. A massachusettsi Northamptonban él feleségével és két gyermekükkel.  

Kisgyerekkortól kamaszkorig, írja az alcím.  Viszont nem csak arra ad választ, mit lehetne tenni, mit ajánl annak érdekében,hogy könnyebb legyen a nevelés. 

Tanácsot ad abban is hogyan vezessük,terelgessük gyermekeinket a helyes út felé. Hiszen valljuk be. Nem mindig könnyű a jó dolgok mellett érvelni,mikor már a gyermek nagyon mást, (a mi szemszögünkből "rossz"), út felé szeretne haladni. Mint pl képernyőzés/számítógépes játékok előtt lévő gyerekek, tiszteletlenség, vagy hogyan tudunk példát mutatni. 

Egy kis részlet a könyvből; 

A MI – terelés:

Sokat írtak már arról,hogyan tereljük el a gyerekeket,ha valamivel küszködik vagy éppenséggel ellenáll. Az elterelés lényege, hogy a nehéz helyzetből olyan térbe kormányozzuk a gyereket, ahonnan nagyobb rálátása nyílik, s ahol újra magára találhat. Sok szülő (és tanár) azonban azzal szembesül, hogy a gyerekek nem hagyják elterelni magukat,és a helyzet, amin a felnőtt könnyíteni igyekezett, csak tovább súlyosbodik. Ennek a legfőbb magyarázata abban rejlik, hogy a felnőtt akaratlanul azt kommunikálta a gyereknek,hogy el akarja küldeni. Az elterelés akkor működik hatékonyan, ha "mi-tereléssé" változtatjuk. A sikeres mi-terelési felszólítások kulcsfordulatai a „mi ketten”, „most együtt”, „gyere velem” és a jól bevált,régi receptet vesszük elő: előbb a tettek,aztán a szavak.” 

Gyönyörűen összefoglalja, máskor pontokba szedi ezeket az állításokat    

„Lássunk hat tippből hármat példaként, hogyan adhatunk egyértelmű utasításokat: 

  1. Tisztázzuk az elvárásokat. Azt akarom, hogy így csináld. 
  2. Legyünk empatikusak, de szilárdak. Értem, szívem, hogy ez vacak neked, de indulnunk kell.
  3. Tegyük egyértelművé a családi értékrendet. Nem, a mi családunkban nem használunk ilyen szavakat. Mi igyekszünk kedvesen beszélni egymással. 

Hogy kerüljük el a mi-terelés hátulütőit?

Bölcsődés – óvodás korban a mi-terelés nagyon hasznos lehet, a nagyobb gyerekeknek viszont elveheti a kedvét problémamegoldó készségüket használatáról.” 

Legfőképpen azoknak a szülőknek javaslom ezt a kis könyvet, akiknek gyermeke kicsit ellenszegül, provokatív  esetleg követelőző, vagy más módon problematikus megnyilvánulásokat tesz. 

Ahogy az epilógus írja a könyv végén; 

"Építsünk egy jobb világot -gyerekneveléssel!"

„Melegszívű fegyelmezés, irányítás, ide fut ki ez a könyv, rengeteg gyakorlati tanáccsal, és láthatod: így tudsz magadnak, gyerekednek és mindnyájunknak egy jobb világot építeni.” -Dr. Vekerdy Tamás

Nekem nagyon tetszett a könyv. Jól átlátható, és sok információt hordoz magában.  Viszont azt fontos kiemelni, hogy mint minden ilyen könyv, nem fogja helyetted megoldani a problémát miután elolvastad, útmutatást ad. Az már rajtad áll, mennyit fogadsz meg belőlük. 

Emi