K.O.

Az éjjeli ágytisztaság hiánya mikortól kóros? Az óvodás topikban beszélgettünk erről korábban és megígértem ott, hogy beszámolok erről, ha kijöttünk a kórházból. Túl vagyunk a kivizsgáláson, így most megosztom a tapasztalatokat. Remélem, hasznosnak találják azok, akik ugyanebben a cipőben járnak és még előtte vannak a vizsgálatoknak.

Májusban jártunk a Heim Pál Gyermekkórház urológiai szakrendelésén, amit védőnői és gyerekorvosi tanácsra kerestünk fel. Nagyobbik gyermekem akkor már betöltötte a hatot, nappalra kétéves kora óta megbízhatóan szobatiszta, éjjel azonban 100 százalékban pelenkára szorul. Ezt úgy kell érteni, hogy nem volt olyan éjjele még életében, amikor száraz lett volna. A védőnő már négyéves kora óta jelezte, hogy keltegessük éjjelente, de nem volt erőszakos és megértette, hogy örülök az átaludt éjszakáknak (akkoriban kistesó miatt főleg), de a gyerekorvos csak a hatéves státuszon szembesült azzal, hogy még pelenkás éjszakára és szerinte ez négyéves kortól kezdve kóros. Tanácsára azonnal levettük éjjelre a pelust, és egyszer keltettük.

A szakrendelésre pár hét múlva tudtunk menni (nem kell időpont, csak lent be kell jelentkezni). Ahhoz képest, hogy másodiknak érkeztünk, másfél órát vártunk. A kórházi bennfekvés ideje alatt tudtam meg, hogy ez azért van, mert a rendelő orvos az osztályon is dolgozik párhuzamosan, ugyanabban az időben. A doktornő egy rövid manuális vizsgálat után (hasát és a heréket tapogatta) mondta, hogy be kéne feküdnie egy ötnapos teljeskörű kivizsgálásra. Ezek a bennfekvések nála péntektől-keddig tartanak. Egyeztettünk időpontot, ami már az ovis szünetre esett nekünk. Kérte, hogy előtte pár nappal telefonáljunk, mert egy gép nem működik. Telefonáltunk, még mindig javítás alatt volt, így elnapoltuk a kórházat. Augusztus végére kaptunk új időpontot.

Ezen idő alatt mi szorgalmasan keltegettük a gyereket. A késői ivásról maga mondott le, ennek ellenére legtöbbször kétszer is elázott reggelig. Ébresztésnél nem volt magánál, nem is emlékezett minden alkalomra. Röviden: semmi előrelépés nem volt ezzel a módszerrel, de kitartóak voltunk.

Péntek reggel 8-kor kellett jelentkezni az osztályon (előtte az aulában leadni a papírt a beutalóval). Fenn az osztályon kell kérni a szülői elhelyezést. Nekünk nem volt probléma, mert egész hétvégére négy gyerek volt, abból kettő egyedül, mert idősebbek voltak. Így saját szobánk volt. Első körben a nővérrel találkoztunk, aki elmondta, hogy kell mérni minden egyes pisit és ivást. Lemérte a saját poharunkat, és így könnyű volt vezetni a folyadékbevitelt. A vécében minden gyereknek benevezett mérőedénye volt, azt is vezetni kellett egy lapra. Ezeket a lapokat esténként összesítették, így látszott, mennyire egyenletes a folyadékbevitel/leadás. Ugyancsak a nővér kért vizeletmintát, vettek le vért laborhoz.

Ezután találkoztunk a doktornővel, aki beutalt minket. Kikérdezett: családi anamnézis, születés, egyéb betegségek. Elmondta, hogy még milyen vizsgálatok várhatóak: flowmetria – egy géppel megnézik, milyen erős a vizeletsugár. Ezt naponta egyszer, ehhez minimum 100 ml vizelet szükséges. Minden ilyen mérés után hasi ultrahang, hogy van-e visszamaradt folydék a hólyagban. Egy nagy hasi ultrahang (nekünk erre hétfőn került sor, a negyedik napon) teli hólyaggal. Minden reggel az első vizeletet le kellett adni, ott süllyedést néztek.

A doktornővel ekkor találkoztunk utoljára, legközelebb kedden reggel láttuk, a vizitnél, majd megkaptuk a zárót tőle egy rövid beszélgetés kíséretében. Pénteken még annyit elmondott (ezzel el is keserített egy kicsit), hogy készüljek fel, hogy 99,99 százalékban nem fognak semmi gondot találni (ami egyébként nagyon jó, nem ezt sajnálom, hanem hogy nem igen tudják gyorsítani a folyamatot pl. gyógyszerrel vagy valami módszerrel), és csak legyünk kitartóak. Nem tudnak okokat, valószínűleg genetikus, későn érés, de semmiképp nem kóros, stb.

Eltelt a hétvége, méregettünk szorgosan, próbáltuk elfoglalni magunkat.

Végül is igaza lett a doktornőnek, hálistennek minden ok, semmi elváltozás. Itt beszúrok egy rövid leírást a hormonról, amiről lehet itt-ott hallani (orrspray formájában). Senki még csak nem is említette a szakszemélyzet közül, de minden anyuka beszélt róla ott benn és netes cikkekben is említik (pl. webbeteg). Rákérdeztem a zárójelentés átvételekor. A hormon azoknak kellhet, akiknek alacsony a süllyedés, tehát hígabb a vizelete, így az besűríti kicsit. Ehhez az is fontos, hogy este ne igyon a gyerek, mert ha a hormon mellé iszik, sejtszinten felhalmozódik a víz és úgy már csúnya mellékhatásai lehetnek. Az OEP ki is vette a támogatási körből, a Heim Pálban nem is írnak fel már ilyet.

Mindenesetre nálunk ez nem is jött szóba, mert a süllyedés rendben volt.

Azzal bocsátottak el minket, hogy folytassuk  a keltegetést, legyünk kitartóak és türelmesek. Placebóként adhatunk a gyereknek este C-vitamint, hogy a kórházban ezt adták, hogy szedni kell, ez valakinek segíthet pszichésen. Illetve egy-egy szál ropit, de ivás nélkül este. A só segíthet visszatartani a vizeletet éjjel.

Összességében nem mi csináltunk valamit rosszul, hanem ez egy érési folyamat, amiben vannak lassabb gyerekek. Türelem, türelem, türelem.

K.O.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?