A férfi-szív-hangja projekt – Budapesti Corvinus Egyetem

A Budapesti Corvinus Egyetem másodéves, kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgatói az egyetemi Projekt Gála keretein belül vállalkoztak egy kevesek által kutatott, ám de annál fontosabb téma körbejárására. A 6 fős csapat tagjaiban (Demjén Fanni, Fülöp-Vadadi Benedek, Györki Károly, Léé Noémi, Nahimi Botond és Szabó Fruzsina) a 2022 szeptemberében bejelentett szívhang-rendelet kapcsán merült fel, hogy az ezzel kapcsolatos diskurzusok nagyrésze általában csupán két aspektusból fejti ki a kérdést: a legtöbb esetben a nők önrendelkezési jogát állítja szembe a megfogant magzat élethez való jogaival. Mindebből egyetlen kulcsszereplő hiányzik, aki nem más, mint az édesapa és ez a „hiány” az oka annak, hogy dokumentumfilmjük, A férfi-szív-hangja az apák aspektusából vizsgálja az abortusz kérdését.

A film készítői több, a témában jártas szakértővel végzett interjúsorozatból készített dokumentumfilmmel vizsgálták az abortusz hatását a férfinemre nézve. A film első szereplője Dr. Nagy Beáta Magda pszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi adjunktus, aki szerint már maga az abortusz társadalmi tematizálása is helytelen és amíg ez így van, addig a férfiak sem jutnak nagyobb szerephez. A doktornő szintén problémaként említi a hazánkban csekély számban elérhető és hozzáférhető jó minőségű információ mennyiséget a fogamzásszabályozás általános témájában. Mindez összefüggésbe hozható azzal a doktornő által említett megdöbbentő adattal, miszerint ma Magyarországon a gyermekek 43%-a nem tervezett várandósságból születik.

Antal-Ferencz Ildikó szabadúszó újságíró, blogger szerint az abortusz egyenrangú felek kérdése és döntése kellene legyen. Viszont amíg ezt csak a nők problémájaként tartják számon, addig a terhességmegszakítás hatása is jóval negatívabb kimenetelű lesz a párkapcsolatokra/házasságokra nézve.

Hasonló tapasztalatokról mesélt Hegedűs László, „A Kiáltás az életért” egyesület szociológus tanácsadója, aki mondandóját a nők számára egy a férfiak nevében intézett bocsánatkéréssel kezdte. Elmondása szerint egyesületüknél az esetek mindössze 20-30%-ában jelennek meg a férfiak, többnyire a nők egyedül érkeznek hozzájuk. Általában fiatal korúak, akikre jellemző, hogy a fiú csak addig van a lány mellett, amíg megbizonyosodik arról, hogy megtörtént a beavatkozás.

Toplak Zoltán férfimozgalmi író, blogger az újonnan bevezetett törvény hiányosságára tért ki. Véleménye szerint hatalmas probléma, hogy az apákat nem kötelezik a szívhang meghallgatására, miközben nekik is ugyanakkora közük van a születendő gyermekhez, mint az édesanyának. Mindezt személyes példával is alátámasztotta, 18 évvel ezelőtt nagyobbik fia születésekor annak szívdobogásának hallatán döntött úgy, hogy „nem szökik”, akkori párja mellett marad és közösen nevelik fel a gyermeküket.

Ám a férfimozgalmi író által elhangzottak szöges ellentétét állítja Mérő Vera jogvédő, író, aki úgy fogalmazott: „Ez egy önrendelkezési kérdés, a saját testéről mindenkinek magának kell dönteni. Ha majd a férfiak képesek lesznek teherbe esni és gyereket szülni, akkor ők is dönthetnek a saját testükről.” Ezáltal az abortusz egy másik, szintén széles körben és gyakran vitatott aspektusa is felmerült a dokumentumfilmben. Ám azt is megemlíti, ahogy egyetlen nőt sem szabad kényszeríteni arra, hogy kihordjon egy olyan gyermeket, akit nem szeretne, egyúttal egyetlen férfire sem erőszakolhatjuk rá, hogy apa legyen.

Vásárhelyi Dorottya pszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus elsősorban az abortusz párkapcsolati hatásait ismertette, ám a terhességmegelőzés legfontosabb aspektusaira is kitért. „Amikor a férfi azt kéri, hogy ez a terhesség szakadjon meg, az valószínűsíthető, hogy a fogamzásgátlásnál is hasonlóan kevésbé vállalt felelősséget. Itt van egy ilyen együttjárás.” – véli Dorottya.

Fontos szerepet töltött be a filmben Kovács Ferenc diakónus és Kovácsné Treer Mária mentál higiénés lelkigondozó, a „Ne félj, nem ítéllek el” Facebook csoportot létrehozó házaspár. Lelkigyakorlataiknak köszönhetően hatalmas tapasztalattal rendelkeznek az abortusz kérdéskörében. Utóbbi tért ki a poszt-abortusz szindrómákra, amelyek igen is érintik a férfiakat is, ám az ő esetükben később jelentkeznek. Tapasztalatai szerint a 27 apából 6 számolt be alkoholproblémákról, a kapcsolatok 1/3-a teljesen megszakadt, emellett 5 feszültségterhes házasságot említettek.

Az említett problémákra talán Dr. Vissy Beatrix jogász, szakértő (TASZ), egyetemi tanársegéd szolgálhat valós megoldással, aki jogi szabályzat révén emelte ki, hogy az érintett szereplők nincsenek egyenlő helyzetben, azáltal, hogy az egyik félben terhesség zajlik, a másikban pedig nem. „A férfiak esetét az teszi nehézzé, hogy az egy zéró összegű játszma. Ealatt azt értem, hogy egymással összeegyeztethetetlen akaratok versengenek: az egyikük szülővé szeretne válni, a másikuk nem. Bárkinek a jogait részesítjük előnyben a másikkal szemben, az a másik oldalán egy kényszerű helyzetet eredményez. Ezért zéró összegű játszma ez.” – fogalmazott Beatrix.

Elengedhetetlen ebben a kérdéskörben megemlíteni, hogy a megszólaltatott szakértők mindegyikének igaza van a maga módján, éppen ezért olyan kiemelkedően fontos a téma alapos körbejárása és ismertetése.

A dokumentumfilm ezen a linken tekinthető meg: https://youtu.be/_lDA36vGEek

Szabó Fruzsina