Tünde agyhártyagyulladás

A gennyes agyhártyagyulladás tünetei órák alatt romolhatnak, és a betegség gyors lefolyása miatt visszafordíthatatlan idegrendszeri károkat okozhat – emiatt késlekedés nélkül kórházba kell juttatni az ennek a betegségnek a tüneteit mutató gyermeket. Mik ezek a tünetek és mi okozza az agyhártyagyulladást? Dr. Kovács Tibor gyermekorvost kérdeztük a témában.

Az agyhártyagyulladás lehetséges tünetei:
 

  • magas, 39 fok feletti láz
  • fejfájás
  • intenzív, csillapíthatatlan hányás
  • merev tarkóizomzat
  • apró, pontszerű bevérzések a bőrön
  • idegrendszeri tünetek (tudatzavar, bénulásos tünetek, idegrendszeri görcsök)
  • nagyon rossz általános állapot

A tarkóizomzat merevségét úgy ítélhetjük meg legkönnyebben, ha a gyermeket asztalon vagy ágyon úgy fektetjük, hogy a feje túlérjen az asztal vagy ágy végén. Ha a tarkómerevség fennáll, a gyermek feje nem hajlik hátra – mondja dr. Kovács Tibor gyermekorvos, hozzátéve, hogy ha a gyermeket arra kérjük, puszilja meg a térdét, akkor a gerinc feszüléséből adódó fájdalom miatt erre képtelen lesz.

A bevérzéseket úgy lehet könnyen elkülöníteni egyéb kiütésektől, hogy üvegpoharat nyomunk a bőrre az elváltozás helyén. Amennyiben a nyomás hatására nem tűnnek el a „kiütések”, akkor a hajszálerekből származó bőrvérzéssel állunk szemben.

A diagnózis laboratóriumi vizsgálatokkal, az agyvíz vizsgálatával állítható fel.

A betegség fertőző – cseppfertőzés útján terjed. Lappangási ideje 2-10 nap.

Az agyhártyagyulladás okai
 

A betegségnek többféle típusa van: savós, tuberkulózisos eredetű és gennyes. Utóbbit baktérium okozza, és azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert a betegség egyébként egészséges csecsemőket, gyermekeket támad meg, és fiatal felnőtteknél is jelentkezhet.

Meningococcus
 

A gennyes agyhártyagyulladások túlnyomó többségét a Meningococcus nevű baktérium okozza. A kórokozók jellemzően a torokváladékban találhatók, és a lakosság egy része hordozza és terjeszti – tünetek megjelenése nélkül.  A 14-25 évesek közel 24%-a hordozhatja a meningococcus baktériumot.

Veszélyeztetettek
 

A gennyes agyhártyagyulladás főképp csecsemőknél, kisdedeknél és serdülőknél fordul elő. Különösen veszélyeztetettek, akiknek az immunrendszere még fejletlen, vagy gyenge.

Vészhelyzet!
 

Mivel az agyhártyagyulladás tünetei órák alatt súlyosbodnak (eszméletvesztés, több szervi elégtelenség, halálos kimenetel is előfordulhat), azonnali kórházi felvételt és intenzív ellátást igénylő állapot! Azaz amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, késlekedés nélkül hívjunk a gyermekhez orvost, mentőt - figyelmeztet a gyermekorvos -, és a szakemberek már a gyanú esetén, a kórházba induláskor beadják a betegnek az ilyenkor javasolt antibiotikumot.

Fertőzés esetén rendkívül fontos a korai felismerés a betegség nagyon heves lefolyása miatt, az intenzív ellátás és a célzott antibiotikum-kezelés a beteg életben maradásának érdekében, illetve a későbbi maradványtünetek előfordulásának csökkentése végett. A fertőzött beteg környezetében élőknek szintén antibiotikumot kell kapniuk, hogy ne alakuljon ki náluk a betegség.

Megelőzés
 

Az agyhártyagyulladás, amely a lágy agyburok gyulladásos betegsége, régen, az antibiotikumok feltalálása előtt gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű volt. A Meningococcus bizonyos szerocsoportjai ellen ma már létezik védőoltás. A B és C szerocsoport elleni védőoltás két hónapos kortól adható, míg együttesen az A, C, W és Y szerocsoportok elleni oltás hathetes kortól hozzáférhető. A C szerocsoport elleni védettség hosszú távú fenntartása érdekében ötévente emlékeztető oltást javasolnak - tájékoztat a gyermekorvos.

Tünde

Tünde agyhártyagyulladásBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>