Meglepi

Várandós kispapa. Éjjel a felesége felébresztette, hogy itt az idő. Mérték az órát, azután mintha szünet lett volna a fájások között. Tanácstalanok mindketten, ez az első baba, nem tudják, ez most az, vagy nem az. Hajnali öt órakor aggódni kezd a kismama, hátha ebből baj lesz, mégis meg kellene kérdezni a Szomszéd nénit. Átmerészkednek a szomszédba, csak ott van telefon, meg hát a tapasztalat is ott van, Szomszéd néni két gyereket nevelt fel. Hűha, négy perces fájások, mentő, öltözködés, pakolás.

A mentő már itt is van, negyedik emelet, lift nincs. Az orvos szinte csak ránéz a kismamára, gyors kapkodásba kezd, közben idegesen magyaráz a férjnek. Menjünk, menjünk már… csak egész nyugodtan, kismama, ha fájása van, megállunk. Aha, percenként van fájása. Papának sziszegés… miért nem telefonáltak hamarabb, kismamának nyugtatgatás…. Ott leszünk időben, csak tessék nyugodt lenni. Hát majdnem nem lettek ott időben. Kórház kapujánál még fél hat van, a gyerek születése 6.1o perc. 21oo gramm, fiú.

Mi is lesz a neve, tessék mondani? -kérdezi az orvos. László Csaba – feleli a leendő anyuka. Az orvos hangosan szól a nővérnek. Egyelőre írják csak be a Lászlót, nem cicózunk, elfelezzük a neveket. Merthogy mindjárt itt a másik. Másik?????? Milyen másik? – riad fel a kismama. Hát a következő! A másik gyerek, merthogy úgy tűnik, ikrek lesznek. Jézus Máriám, hova fogom őket tenni, ijedezik a kismama. Csak tessék egészen nyugodt lenni, majd levisszük az intenzívre. Nem itt, otthon! Az egész lakás mindössze tizenhat négyzetméter! De már jön is a meglepetés. Ő is fiú, 17oo gramm. Ő lesz a Csaba. Mindenki boldog, nevetgélés, hogy nincs baj és egészségesek. Nem tudták?  - kérdezi az orvos. Nem, nem sejtettük. Hát igen, Lacika mögött bújt el egy igazi meglepetés, Csabika.

Az orvos kimegy az ifjú Papához, elújságolni a nagy hírt.

Kispapa felkészülten a több órás strázsáláshoz, sétál a folyosón. Az orvos körülnéz a folyosón, de csak egy férfi rója a köröket. Önt hívják Józsefnek? Igen, én vagyok. Gratulálok, nyújtja a kezét, fia van. Elindul a szülőszoba felé, azután visszafordul és tréfásan újra megragadja a Kispapa kezét. Még egyszer gratulálok. Még egy fia van!

Kispapa teljesen ledöbben, az nem lehet, még csak most vittük be a feleségemet, és ez órákig szokott tartani, szóval izé, meg azt mondták, hogy lányom lesz. Pedig magának most született egy Laci fia meg egy Csaba fia. Mindkettő egészséges. Kispapát bevezetik a Kismamához, Kispapa kiabál, Anyuci, Anyuci  fiúk, kettő és ilyen hamar! – újságolja Kispapa a Kismamának!

Azután Kispapa kótyagosan lemegy a fali telefonkészülékhez felhívni a munkahelyét. Szia, Józsikám! Mi van, mégsem mentek a kórházba, - kérdezi a kolléga? Józsi rendszeresen késik, nem szeret korán kelni, meg azután messze is lakik, várandós feleség, mindenki megértő. A kollektíva régi, összeszokott fiatalok, együtt kezdték tíz éve, már csak Józsi nem volt házas. Hivatásos katonák. Sorra jönnek a gyerekek, és jósolnak. Aki ücsükél egész nap, annak lánya lesz, aki kemény kigyúrt gyerek, az fiút csinál. Józsi szöszmötöl egész nap, neki lányt jósoltak. Így aztán, mikor Józsi negyed hét körül telefonál, azt gondolják vakriasztás volt. Na, mi van Józsikám, elaludtál? Hát nem, izé az a helyzet, hogy fiam van.

Józsi, magyarázza kollégájának - fél órával előbb telefonáltál, hogy most megyünk a kórházba, - ne hadoválj, - mondd, hogy elaludtál. Szóval az a helyzet, hogy már bent vagyunk a kórházban, és már meg is született a fiam. Józsi, neked nem is fiad lesz, hanem lányod, és egy fél órája telefonáltál, hogy most érkeztetek a kórházba, szóval ne lódíts, fél óra alatt nincs első gyerek! Igen, igen, de már meg is született a Lacika, 2100 gramm. Ja, és még egy fiam van, Csabika 17oo grammal. Józsi te berúgtál - hüledezik a Kolléga. Nem én, majd csak eztán fogok,  Pancserok!

Warm Warm