Májusban Charlize Theron és Jillian Michaels jelentette be, hogy fekete kisbabát fogadtak örökbe. A hír hatására kommentelők hada kezdett el spekulálni azon, vajon a fekete gyerekek adoptálása egyszerűen csak a fehér celebek legújabb divattrendje-e. A hozzászólások már-már cinikus hangvételt öltöttek, mintha az örökbefogadott afro-amerikai csöppségek egyfajta divatos kiegészítők lennének. A jelenség mögött azonban prózaibb és emberibb ok húzódhat meg: a biológiai óra és az általános adoptálási preferencia.

Az ok, hogy a hírességek az örökbefogadást választják, nem sokban tér el az átlagos halandó motivációjától. A celeb vagy eleve már fontolgatta az örökbefogadást, vagy pedig a szakmai karrier hajszolása a húszas-harmincas éveiben annyira lefoglalta, hogy amikor már feltámadt benne az anyaság iránti vágy, szervezete nem reagált túl lelkesen.

35 év felett az esetek 50 százalékában a nőknek meg kell küzdeniük azért, hogy teherbe essenek. Bár a celebek fiatalosak, fittek, egészségesek, a kemény testedzések, az arckrémek és a botoxkezelések nem segítik elő a termékenység megőrzését. Talán emiatt olyan gyakori az ismert emberek körében az örökbefogadás. Sok hollywoodi színésznő termékenységi kezelésen megy át vagy béranyával hordatja ki gyerekét – mindezek a tények jóval kevesebb rosszallást váltanak ki az emberekből, mint a színes bőrű gyerekek adoptálása.

A legutóbbi öt évben színes bőrű gyerekeket örökbefogadott hírességek listája olyan hölgyekből áll, akik többsége negyven év feletti: Sandra Bullock, Kristin Davis és Mary-Louise Parker mind 47 évesek; Connie Britton 45, Mariska Hargitay 48 éves. Valamennyien koruknál vagy családi állapotuknál fogva hozták meg ezt a döntést, nem pedig a feltűnési vágy hajtotta őket.

A kérdésre pedig, hogy miért fekete kisdedet fogadtak örökbe, a válasz egyszerű: a faji előítéletek miatt ezek a gyerekek várnak a legtöbbet, hogy családjuk lehessen. Egy internetes felmérés szerint az egyes embertípusok “adoptálási népszerűsége” Amerikában a következő:

  • Fehérbőrű baba: 88%
  • Dél-amerikai vagy hispán baba: 33%
  • Ázsiai baba: 28%
  • Fekete bőrű baba: 14%.

Az arányok hasonlóan alakulnak nemzetközi szinten is. Az adoptálni kívánó családok mindössze 7 százaléka fogad örökbe néger gyerekeket, az összes többi család ázsiai vagy kelet-európai felmenőkkel bíró babákat preferál.

Egy egészséges fehér bőrű babára több mint két évet kell várni, mert a legtöbben nem szeretnének színes bőrű gyerekeket adoptálni. Ellenben nagyon sok amerikai államban fekete bőrű gyerekek várakoznak fogadó családokra. A hírességek, lévén hogy világot jártak, sok kultúrával kapcsolatba kerültek, jóval nyitottabbak az adoptálás terén. Kritizálás helyett inkább örömmel kellene fogadni, hogy a nehéz sorsú kisdedek biztonságos családi körülmények közé kerülnek nekik köszönhetően.

Bicse

Forrás