Ott hagytam abba, hogy mégse voltam hajlandó feladni, és kiválasztottam azt a három alternatív megoldást, amit érdemesnek tartottam kipróbálni. A talpmasszást, az akupunktúrát, a természetgyógyászt és a különböző speciális tornákat mint opciókat megtartottam, de egyelőre nem foglalkoztam velük. Viszont az orvosom véleménye ellenére elkezdtem diétázni, nagy mennyiségben vitaminokat szedni, és mivel a férjem éppen Bostonban volt, megkértem, hogy hozzon nekem három hónapra elegendő DHEA-t. Úgy voltam vele, hogy a diéta, az életmódváltás biztosan jót fog tenni, a vitaminoktól semmi bajom nem lehet, mert nem szedek olyat és akkora mennyiséget, amit túl lehet adagolni. A DHEA volt, amin elég sokáig gondolkoztam, rengeteg anyagot elolvastam erről a szerről, angolul, mert magyarul szinte semmit nem találtam. Viszont van egy titkos favoritom, egy hihetetlenül hasznos, érdekes és motiváló blog, bizonyos Ezüstmackó naplója. Ő pontosan ugyanolyan tüneteket produkált, mint amit én tavasszal (egy hosszú, egy rövid ciklus), majd az FSH szintje is meglódult (meg jobban, mint nekem) és már hat éve járta a másodlagos meddőség rögös útját. Ez a lány számomra elképzelhetetlen energiákat fektetett bele abba, hogy képbe kerüljön, hogy tudjon az összes szóba jöhető megoldásról, azok nemzetközi megítéléséről, a kutatásokról és azok értékeléséről. Nagyon pontos megfigyeléseket vezet, és olyan összefüggésekre jött rá, amire sok orvos nem hívja fel a páciensei figyelmét (pl. hogy a ciklus 3. napján mért magas ösztrogénszint fals alacsony FSH értéket generál). A diétát és a vitaminkészletek feltöltését máshol is olvastam, viszont a DHEA-ról hosszú, és komoly szakmai hivatkozásokkal teli cikke a mai napig kuriózum magyar nyelven. Akit érdekel, a linket itt találja a poszt alatt, számos további társaságában, aki meg annyira nem akarja beleásni magát ebbe az egészbe, az higgye el nekem, hogy mindhárom módszer bizonyítottan javítja a termékenységi mutatókat.

Tehát akkor kicsit részletesebben, mit is kezdtem magammal nyár végén. Először is vettem egy könyvet a paleo diétáról, becsülettel végigküzdöttem magam rajta. Igyekeztem megtalálni benne azokat a részeket, amikkel maximálisan egyetértettem, és hihetőnek, logikusnak találtam. Aztán a képzeletbeli lap másik oldalára felírtam azokat a dolgokat, amik zavartak az elméletben. Végül előbányásztam a három évvel ezelőtt dietetikustól kapott terhességi cukros diéta-utasításokat, és szépen leültem a kettőt összedolgozni egy számomra tolerálható, hosszú távon fenntartható rendszerré. A paleóról nagyon röviden a lényeg: az az alapfeltevés, hogy a szénhidrát fogyasztás nagyon aránytalan mértékben eltolódott, az átlag európai ember 45-55 százalékban szénhidrátokra építi a táplálkozását. Ezen kívül problémái vannak a tejjel, és így a tejtermékekkel, a hüvelyesekkel és persze a cukorral. A cukordiéta pedig előírta a napi 5-6 adagra szétosztott, kis mennyiségű evést, sovány húsokkal, és a cukor teljes tilalmát. Ebből alkottam meg én a saját diétámat, ami úgy nézett ki, hogy a szénhidrát bevitelemet minimálisra szorítottam, a tejtermékeket szintén, a hüvelyeseket elhagytam, és teljes egészében leálltam a cukorról, rejtett formában is.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy napi kétszer egy deci tehéntejet iszom (maximum, kávéhoz), heti 1-3 alkalommal eszem sajtot vagy túrót vagy natúr joghurtot. Ez nekem hatalmas visszalépés, őszintén szólva a diéta legnehezebb része ez volt, mert korábban rengeteg tejterméket ettem, ittam. A szénhidrátról szinte teljesen és különösebb gond nélkül lemondtam, a kenyérfélék, péksütik utáni vágyakozás az első egy héten volt erős, utána napról napra jobb lett, három hónap után ott tartok, hogy nem is esik jól, ha mégis elcsábulok. A hüvelyesek kihagyása egyáltalán nem viselt meg. Több húst eszem, de mivel nálam a disznóhús eleve nem játszik, a marhát meg nem annyira szeretem, ezért 95 százalékban sovány csirke-, kacsa- vagy libahúst eszem. Felvágottat, virslit soha. Talán ennek is köszönhető, a koleszterinszintem továbbra is kiváló. És sokkal több halat eszem, tonhalat, szardíniát, lazacot és más tengeri halakat. És persze még több zöldséget, salátának, nyersen, sütve, főételnek elkészítve, mikor hogy alakul. Hogy ne legyen mégse teljesen szénhidrátmentes a táplálkozásom (mert nem hiszek bennük és megijesztenek a szélsőségek), ezért egy héten pár alkalommal cukormentes, gyümölcsös házi granolát eszem reggelire, illetve köretnek hetente egyszer vagy kétszer rizst is eszem. Ha nagyon szendvics-élményre vágyom, akkor is puffasztott rizsből készült szeleteket teszek a sajt alá. Tudom, hogy nem mindenkinek jön be ez az életmód, van ismerősöm, nem is egy, aki kipróbálta, és fejfájós, feszült, fáradékony lett tőle, a laborértékei pedig romlottak. De én kiválóan érzem magam, tele vagyok energiával (többnyire), fogytam három kilót (nem többet, és ennél több nem is volt rajtam), és a legutóbbi vérvizsgálati eredményeim tökéletesek lettek. Az éhgyomri cukrom egy hónap alatt hat tizedet esett vissza, tehát most már jobb értékeim vannak, mint az elmúlt három évben bármikor.

A vitaminokról is több helyről tájékozódtam, de a legtöbbet magyar nyelven erről is Ezüstmackó blogjában olvastam. Különösen a D vitaminnal kapcsolatos hírek leptek meg. Tudtam róla, hogy fontos vitamin, de nem gondoltam volna, hogy ennyire. Nem, nem csodaszer, de vitathatatlan tény, hogy meddőségi kezelésekben nagyon fontos, hogy ne legyen hiányállapot a szervezetben. Márpedig a jelenlegi határértékek megdöbbentően távol állnak a legújabb ajánlásoktól. Az izraeli rendszer szerint például a 10 és 30 ng/ml közé teszi a normális D vitamin szintet, ehhez képest a Vitamin D Council ajánlása alapján a valós normál állapot 50-80 ng/ml lenne. Nem akarok senkit sem untatni további részletekkel, a mellékelt linkek és önálló kutatás alapján bárki utána nézhet, hogy a nagy dózisú D vitamin fogyasztása hosszú időn át igenis javítja a termékenységet, férfiak esetében is. Erről ma már számos komoly orvosi lap is közölt publikációt, többek között a European Journal of Endocrinology is. Egyébként 2010-ben számos országban, többek között az USÁban és Kanadában is, feljebb vittek a határértékeket, de még így is elmaradnak az általam sok helyen olvasott valós határértékektől. D vitaminból tehát nagy mennyiséget 1200 IU-t szedek, így sikerül 18-ról 34 ng/ml szintre feltornáznom a D vitamin szintemet, ami az új ajánlások szerint még mindig nem megfelelő. Egyes ajánlások szerint egészen 4000 IU-ig veszélytelen a D vitamin pótlás, de én a lassú változásban hiszek, és a D vitamin szintem így is halad felfele, igaz, lassabban. Jelzem, a Közel-keleten élek, tehát nem lehet a napfény hiányára fogni a dolgot. D vitaminon kívül szedek még Q10 koenzimet, folsavat, vasat (ebből mindig is hiányom volt, gyerekkorom óta), E vitamint, C vitamint és B komplex vitamint. Ezekből az előirt mennyiséget természetesen.

És végül az önmagam által összeállított kezelési terv harmadik pillére, a DHEA. Mi is ez valójában? Ez egy olyan szer, ami Magyarországon és Amerikában bármelyik bioboltban szabadon megvásárolható, ellenben pl. Ausztráliában be van tiltva, Izraelben pedig csak orvosi receptre vásárolható. A DHEA a mellékvese által termelt nemi hormon, gyakorlatilag az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron "előhormonja", a szervezetünkben legmagasabb mennyiségben jelen lévő szteroidszerű hormon. Mennyisége csökken 40 év felett, és hiánya számos betegséget generál. Nem véletlenül tartják számon fiatalító csodaszerként, és igen, sajnos rossz hírét kelti a tény, hogy testépítők és megszállott fiatalság-mániások az ajánlott mennyiség többszörösét viszik be a szervezetükbe, ami aztán mellékhatásokhoz vezet. A DHEA meddőségi szakemberek által javasolt napi mennyisége 50-75 mg, így elkerülhetőek a mellékhatások. Én az első hónapban csak 50 mg-ot szedtem, mert minden hormontól migrénes fejfájást kapok, de szerencsére a tünetek 2-3 hét alatt elmúltak, és most már egy hónapja 3x25 mg DHEA-t szedek.

Azt hiszem nem spoilerezem a saját naplómat, ha elárulom, hogy azóta voltam már olyan orvosnál, aki vadul bólogatott az önkéntes DHEA szedésemre, és határozott utasításba adta a további szedését. A meddő nőknek azért ajánlott, mert jelentősen javítja a peték minőségét, ezzel segíti a terhesség létrejöttét és megtartását (!). Tehát nem egyértelműen a számukat növeli, hanem a minőségüket javítja, ami személyes véleményem szerint talán még fontosabb is, mint a peték száma. Nekem pl. az utóbbi hat hónapban minden hónapban van egy darab tüszőm, ami közel megfelelő méretűre megnő az ovuláció idejére, baba mégse lett belőle, és ennek valószínűleg az IS az oka, hogy a kiszabaduló pete minősége nem megfelelő. Erről biztosat viszont csak IVF eljárással, vagy még azzal sem lehet mondani. Egy kétcsíkos teszt mondjuk elég meggyőző lenne, de hát erre még várni kell. Viszont annyit máris elértem, hogy az FSH szintem az utóbbi három hónapban 14, 12 majd legutóbb 13,5 lett. Hogy ez miért ekkora szó? Azért, mert így már elérhető közelségbe kerültek további kivizsgálások, kezelések, és így azóta megtettem az első lépéseket az orvosi segítség igénybe vételéhez. És ez nagyon nagy szó azok után, hogy augusztusban még úgy kullogtam haza, mint aki a halálos ítéletét kapta kézhez, azzal a kiegészítéssel, hogy nincs mit csinálni, reménykedjünk.

Meni

Linkek:

http://www.eje-online.org/content/early/2012/01/24/EJE-11-0984.full.pdf+html

http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-deficiency/am-i-vitamin-d-deficient/

http://newsroom.ucr.edu/news_item.html?action=page&id=2376

http://www.babatakarok.hu/d-vitamin-es-a-meddoseg

http://ezustmacko.blogspot.co.il/search/label/D%20vitamin

http://ezustmacko.blogspot.co.il/2012/04/dhea-megvan-gyogymod-magas-fsh-ra.html

http://mititkunk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=96:dhea-&catid=75:szepseg-egeszseg&Itemid=28

http://www.yalemedicalgroup.org/stw/Page.asp?PageID=STW013941

http://www.centerforhumanreprod.com/dhea.html