bukás reflux tippek

Ez a történet a most három hónapos babáról szól, legyen segítség mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak, vagy fognak lépkedni később. A terhességem teljesen panaszmentes volt, tökéletes, minden kínzó testi dologtól (légszomj, gyomorégés, derékfájdalom) mentes. Január 18-án aztán megszületett a babánk, egészségesen, rózsaszínű csöpp testtel. Három nappal később jött az első megdöbbenés, amikor közölték velünk, hogy másnap nem mehetünk haza, mert a gyerek bukósabb az átlagnál, refluxos, folyamatosan fogy, elég sokat veszített már így is a súlyából. Nem tudja a főorvos, hogy meddig kell maradnunk, de egy napot még biztos, a mi picink kiemelkedett a többi baba közül – egy nagy, megdöntött emelvényen lesett körbe, mert felpolcolva nem bukik.

Na, a hírt elújságoltam Apának, aki a család többi tagjának, és gyakorlatilag innen indult a kálvária. Semmit nem tudtunk idáig erről a jelenségről, annyira voltunk képben, hogy minden baba bukik, a kis felesleget szájon át visszajuttatja a külvilágba.  Nyomozni kezdtünk, hogy mi is ez a reflux a babáknál, mire kiderült, hogy a bukás, a reflux és a hányás között óriási különbséget vannak.

Kicsik esetén a bukás normális. A fokozott bukás már nem normális, és orvosi javallatra gyógytápszert (AR jelzésű antireflux tápszer) kell kapnia. A reflux már kóros állapot, betegség, kezelendő, de csak féléves kor környékén tudják ultrahanggal kimutatni, hogy a nyelőcső-gyomor találkozásánál van-e probléma, mert a bukás maga azt jelenti, hogy a táplálék visszaáramlik a nyelőcsőbe, mert még gyenge a záró rész a nyelőcső alján. A bukást a hányástól pedig egyszerűen úgy lehet megkülönböztetni, hogy a bukást valamelyik baba észre sem veszi, csak jön, a hányásnál pedig öklendezik, erőlködik. 

Mindenhol azt a választ kaptuk, hogy ne foglalkozzunk vele, majd idővel kinövi a gyerek, és a panaszok 4-5 hónapos korban a hozzátáplálással enyhülnek. Jó, orvos mondta és mi elfogadtuk, de nem számítottunk arra, ami utána következett.

Amikor mindegy a gyereknek, hogy anyatej vagy tápszer, és az is mindegy, hogy AR vagy sem, valamint az is, hogy mekkora mennyiségű kaját kap – ugyanis 20 milli felett mindent kibukik –, akkor a napi 7-8 etetés kissé megviseli az ember lányát. Tanácstalanok voltunk Apával, mindent átolvastunk, mindenhol ugyanazt írták, de minden pusztán elméletben, és egy ismerősünk sem volt, akinek bukós volt a babája. Amiket olvastunk, ezek cáfolatai (mert vannak), és néhány trükk, amik nálunk beváltak:

- Mondják, hogy a bukós babát többször etesd kisebb mennyiségekkel.

Nos, ez nálunk nem jött be, mert például a felnőttek sem bírnak megállni négy kanál levesnél, főleg akkor nem, ha finom. Nyilván a legjobb a kicsiknek, ha kizárólag az anyatej a táplálékuk egy jó ideig. Mi nem voltunk ilyen szerencsések, kap anyatejet a babánk, de pótolni muszáj. A tanács a kizárólag tápszeres vagy nagyrészt tápszert kapó babákra vonatkozik.

Tanács: Mivel a sűrűbb, bukós babáknak szánt tápszer valószínűleg nem fog kijönni a kisebb (1-es jelű) cumin, ezért jobban fogja szívni a baba, több levegőt nyel, a kaja végén jobban fog bukni, ezért tanácsos egy nagyobb lyukú cumit használni, amin kijön ugyan a tápszer, de NEM ÖMLIK! Emellett természetesen minél többet szoptassunk, mert a babának meg kell tanulnia azt, hogy szopizni is tudni kell, de a másik kaja más cumizási módszert igényel. Egy időben a mi picink sem akart szopizni, mert nem jött belőle annyira, mint a cumiból, de megtanulta pár nap alatt, hogy mind a kettő fontos, kicsit erőltetni kell.

- Mondják, hogy többször büfiztessünk kaja közben.

Tanács: Szerintem a többszöri ölből vállra tétel sokkal jobban megviseli a pocakját, ha sokat liftezik, többször fog bukni és nagyobbakat is. Ezért nálunk jól belakott a kicsi, amennyire szerinte szüksége volt, egyszer büfiztettük (függőleges tartásban, hogy semmiképp se nyomódjon meg a hasa!) kaja végén, és jött egyszer a levegő meg egy kis felesleges tápszer. Utána a pihenés a legfontosabb (lásd következő pont).

Tanács: A babakocsink mózeskosara levehető, és belül állítható az alja, fejrésze dönthető öt fokozatban (itt nem kell több százezres kocsira gondolni, egy egyszerű, de nagyszerű termékről van szó). Ez egy bukós babánál kincs lehet, ugyanis ha ezt megdöntöm, és ebben pihen a baba kicsit evés után, akkor a fej-gyomor részt feljebb tudom tenni, megelőzve ezzel a visszaáramlást. Mi ezt használjuk a mai napig napközbeni altatásra, vagy ha teendőim vannak, ebben bármikor hagyhatom a kicsit, nem lesz baja. Ha még nagyobb döntést szeretnénk, akkor a mózeskosarat felpolcolhatjuk pár párnával, vagy a bútor karfájára emelhetjük egy kicsit, ahol erre adott a lehetőség. Ha így pihenhet a kicsi legalább fél órát, a tápszer addig a gyomorban kihűl, sűrűsödik, ezután a bukás mértéke csekély, vagy egyáltalán nincs, nyugodtan emésztődhet a táplálék. 

- Mondják, hogy emeld meg a kiságy fejrészét (NEM A MATRACOT, HANEM AZ EGÉSZ KISÁGYAT!).

Oké, megemeltük, 3-3 orvosi lexikonnal lábanként, de ugye a gravitáció a csöpp gyermekeket is vonzza, így mindig különféle pózokban, más-más távolságokban leltük meg a porontyunkat.

Tanács: Érdemes pólyát használni, ami a kicsit stabilan tartja, de a pólya végét valami keményebb párnával megállítani, hogy véletlenül se csússzon tovább. A pólya emellett azért is nagy segítség, mert a csecsemők akaratlanul össze-vissza kalimpálnak kb. 3 hónapig, ami felerősítheti a bukást. Ha csak a kezecskéjükkel csinálnák, nem lenne baj, de mivel a lábacskák is erősen mozognak, gyakorolnak, erősödnek, így a pocak tartalma is veszélybe kerül. A pólya (normál kötözős angol pólya, nem francia típusú!) nem enged akkora teret a lábak mozgásának, így csökkenhet a bukás. Addig pólyázzuk a babánkat, amíg – kb. kajától számítva 1 óra hossza – le nem ülepedett a hasában az ennivaló.

Kereskedelmi forgalomban kaphatóak külföldön reflux ágyak babáknak. Erre itthon úgy vélem, hogy fizetőképes kereslet nincs, azonban két olcsóbb megoldást találtunk. Kapható egy bizonyos pozícionáló, (gyógyászati webáruházban 12.000 Ft) ami kissé még így is drága, de kb. két nyugalmas nappal megtérül az anyagi ráfordítás, ráadásul két dologra is jó. Ez a párna gyakorlatilag kissé megemelt fejrésszel rendelkezik, amit a mózeskosárba téve – még a fentebb említett módszeren felül – plusz döntést, jobb emésztést érhetünk el, és séta közben sem kell félni, hogy bukni fog a gyerek. Valamint a kicsik szép kerek koponyaformáját is segít megőrizni (ez az elsődleges célja a kifejlesztésének).

Kényelmes, – kb. mint felnőtteknél a gyógymatrac – a mi babánk nagyon szeret rajta aludni, éjszakára egy mozdulattal kivehető a mózesből és áttehető a kiságyba. Amíg ezt nem találtuk meg, addig Apa épített a kicsinek mindenféle párnából, több plédből, és az ülőgarnitúránk ülőpárnáiból egy tökéletes reflux ágyat, ami ferdén tartotta a kicsit, oldalról kitámasztotta, és akár pólyával ,akár anélkül is oda tudtuk fektetni. A jelszó tehát a megdöntött fekvés mindenhol!

- És végül a tápszerről: Természetesen úgy kell elkészíteni, ahogy azt a dobozokon leírják, de segítség a bukás ellen, ha langyos, épp annyira, hogy a kicsi még elfogadja. Minél hamarabb kihűl a pocakban, annál hamarabb sűrűsödik be, és nem fog visszajönni. Ezt mi olyan vízzel oldottuk meg, ami forralás nélkül adható a babáknak, és egy olyan vízforralóval, ami jelzi a hőmérsékletet. (A legtöbb tápszert 37 fokosan kell adni.)

Remélem, hogy ezzel a pár tanáccsal sokak segítségére lehetünk, jó egészséget kívánunk!!  

Ági és családja

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?