Az elmúlt hónapokban több amerikai áruház polcán jelentek meg az ormótlan flakonokban árult folyékony mosószerek alternatívájaként praktikus kis mosóporcsomagocskák.

A gyerekek ezeket a színesen fénylő apró zacskókat az orvosok szerint cukorkának nézik, és lenyelik őket.

Idén már 250 ilyen jellegű esetre került sor, ami bár töredéke az évi több ezer mérgezéssel kapcsolatos bejelentésnek (pl. ibuprofén, pelenkakiütés elleni krém, egyéb háztartási anyagok), az orvosok aggódnak, mivel a fellépő mérgezési tünetek (hányinger, légzési nehézségek) jóval súlyosabbak, mint az átlagos mosószer esetében. Bár mindössze falatnyi a méretük, az apró csomagok egy teli kupaknyi mosószer mennyiségnek megfelelő adagot tartalmaznak. Ezenfelül gyorsabban és a megszokottól eltérő módon fejtik ki hatásukat. Haláleset nem történt még, de például Philadelphiában egy 17 hónapos kisbabát, aki egy óvatlan pillanatban lenyelt egy ilyen csomagot, egy napig lélegeztetőkészülékre kellett kapcsolni, és egy hétig kezelték a kórházban.

A kis mosószercsomagok Európában elterjedtek, de az Egyesült Államokban még csak most kerültek bevezetésre. Az egyik gyártó szóvivője elmondta, hogy a gyártók és a mérgezési központ együttműködnek a vásárlók tájékoztatásában a termék helyes tárolására, illetve használatára vonatkozóan: a központok felhívják a sürgősségi ügyeletek és a lakosság figyelmét a lehetséges veszélyekre, a gyártók pedig feltüntetik a csomagoláson, hogy a termék gyermekektől távol tartandó.

Bicse

Forrás