Egy laboratóriumban egy csapat mindennapi ember épp laborköpenyt ölt, majd kis adag élelmiszereket kezd el kóstolgatni. A  Marketing Sciences Unlimited független laboratóriumában arra próbálnak választ találni: az átlag fogyasztó mennyire viseli el a receptek, ízkombinációk változását, hogy végre lassan leszokhasson a modern világ egyik fenyegető rémnek kikiáltott termékéről: a túl sok (finomított) cukorról.

Az átlag fogyasztót nem kötik az itthoni iskolai menzák rendeleteinek változásai, és ha nem tetszik neki valami, gyorsan átvált egy másik termékre - miközben a túl sok cukor, "a korszak új dohánya" szakértők szerint nem csak elhízást, hanem 2-es típusú cukorbetegséget is okoz, miközben köze lehet a rák, a krónikus fáradtság-szindróma kialakulásához, nem is beszélve a lyukas fogakról. A táplálkozástani szakértők szerint a napi kalóriabevételünk 5 százaléka kellene hogy cukorból származzon, ami maxium hét teáskanálnyit jelent. Egy jófajta szénsavas-cukros üdítő átlagos adagja akár kilencet is tartalmazhat, és akkor nem ettünk kenyeret, süteményt, lekvárt vagy csokoládét.   

A változáshoz le kéne szokni a szupermarketekben kínált, túl zsíros és túlcukrozott, feldolgozott élelmiszerekről. Szerencsére vannak már gyártók, akik önként is csökkentenék gyártmányaik cukortartalmát, már ha a fogyasztó hajlandó elviselni a módosítást, anélkül hogy elfordulna termékeiktől. A tesztelők a fogyasztók azon 15 százalékába tartoznak, akiknek kifinomult íz-és szagérzékelésük van, mivel a gyártók azt szeretnék, ha a fogyasztó nagyjából észre se venné a változást.

Csakhogy az orvosok szerint a téma túl fontos, amit nem kéne csak a gyártók belátására bízni. Graham MacGregor londoni egyetemi professzor, az Action of Sugar lobbicsoport elnöke keményebb állami szabályozást sürget, mivel szerinte "épp a szegényekre és a rosszabb körülmények közt felnövő gyerekekre nehezedik a legnagyobb nyomás, ott a legtöbb a gyorsétel, ami tele van zsírral, cukorral, halállal"-fogalmaz nem túl finoman. Szerinte nem az a meglepő, hogy ennyi ember elhízott, hanem hogy még nincs egész Nagy-Britannia elhízva, mert szerinte a népszerű tévés szakácsok többsége sem ajánl egészségesebb menüt, mint az élelmiszeripar nagyágyúi.

Évek alatt a professzor szerint minden különösebb dráma nélkül sikerült számos élelmiszer sótartalmát csökkenteni 30-40 százalékkal, szerinte ugyanezt meg lehet és meg kell lépni a cukorral és a zsírral is, a cukortartalmat akár felére is lehet csökkenteni, ha elég lassan és fokozatosan teszik. "Az élelmiszeripar egyszerűen átgázol rajtunk" - panaszkodik a professzor, hozzátéve hogy az angol állami egészségügyi szolgálat, az NHS évek óta roskatag pénzügyi állapotban van, csak a cukorbetegek éves költsége évi 10 milliárd font, ami 2020-ra várhatóan 30 milliárdra nő majd, ami a szervezet éves költségvetésének a fele.

Néhány adat: egy dobozos kóla 9 kockacukornyit tartalmaz, a szupermarketek sajátmárkás szénsavas üdítői akár 13-at is.  Az Egyesült Királyságban kapható  reggelizőpehely-márkák közül ötből egy tartalmaz több cukrot, mint három éve, van, amelyiknek 18%-kal emelkedett a cukortartalma. A britek évente 2,25 millió tonna (!!!!) cukrot nyelnek el, ebből hetvenöt százalékot közvetlenül az élelmiszergyártó ipar használ fel, a cukorfogyasztás 1990 óta egyharmadával nőtt Nagy-Britanniában. A népesség kb. 30 százaléka túlsúlyos, mi magyarok nagyjából hasonlóan pocsékul állunk. A diabetesszel küszködők száma nemhogy megduplázódott 1980 óta, még túl is lépte ezt a számot, ma a Föld lakóiból 366 millió a cukorbeteg.

Nem nehéz belátni, a legnagyobb nyomás a gyerekeken van: a gyerekeknek szánt, sok esetben mesefigurás, mindenféle műanyag kacattal vonzóvá tett termékek tartalmazhatják a legtöbb cukrot, színezéket, adalékot. A szülő borzasztó nehéz helyzetben van, vagy állandóan és görcsösen tilt és magyaráz (megágyazva egy esetleges későbbi evés-vagy testképzavarnak), vagy pillanatok alatt érkezhet el oda, hogy a sarj iszonyú mennyiségű ipari szemetet nyel le nap mint nap, hogy aztán egyre fiatalabb korban váljon cukorbeteggé, vagy költsön vagyonokat a fogorvosnál, miközben az én nemzedékem a gyorsan fejlődő technológia miatt már nem szorult ötvenes évei elején protézisre, mint anyáink. A cukor és csoki ma is jutalom és ajándék, ünnep és "gyereknekvaló" táplálék, szülő legyen a talpán, aki megérteti, hogy hát tulajdonképpen ez csak akkor nem árt, ha valóban csak sátoros ünnepen élünk vele.

A Kicsi három fogtöméssel fizetett az édességlopkodásért és a nasikért való végtelen nyávogásért (ezek szerint túl sokszor adtuk meg magunkat) - viszont az első látogatás a fogorvosnál megdöbbentő eredménnyel járt, felnőttet megszégyenítő elszántsággal fogta vissza magát onnantól, remélem, kitart még jó darabig az élmény. Nem tudom, más gyerekek hogyan élik meg az effélét, az idei nyáron rémületes mennyiségben láttunk cukorhegyeket betömő, sok esetben riasztóan elhízott, egészen kicsi gyerekeket is, és bár nyáron mindenki lazábban vesz sok mindent, sokszor tűnt úgy, ez bizony nem csak a pár napos nyaralásra érvényes menü.

A téma aktualitását az is adja, hogy elvileg szeptembertől indul a "reformmenza" számos iskolában és óvodában, elsősorban a só fogyasztását fogták vissza drasztikusan (hiába ajánlották a bölcs angolok a finom, fokozatos átállást), de emellett vissza kell vágni a cukrozott ételek, cukros menzatea és hasonlók kínálatát is, bevezetve számos új zöldséget, gabonát és a belőlük készült újfajta ételeket. Tapasztalatom alapján van min aggódni - a gyerek sok esetben igenis konzervatív lény, aki hajlamos zsigerből elutasítani egy rakás egyébként jóféle dolgot is, ha "kötelezőként" tálalják neki, vagy ha valamiért a fejébe veszi, hogy ez a kaja már ránézésre sem finom. Márpedig ha nem eszi meg, akkor lehet hogy cukorbeteg nem lesz tőle, de éhes igen, és minden iskolában van büfé, a sarkon pedig szupermarket és gyorsétterem.

Vakmacska

 

http://www.theguardian.com/society/2015/jul/19/sugar-cut-uk-intake-scientists-lobby-government?CMP=fb_gu

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/15-megdobbentoen-cukros-etel/

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130524-elelmiszerek-cukortartalma.html

http://hvg.hu/itthon/20150820_Viheted_a_bonbont_a_konyhasneninek__neki

http://hvg.hu/itthon/20150805_Indul_a_menzareform

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_ujabb_szomoru_statisztika_magyarorszagrol.593349.html

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/1/1/Ilyen_lesz_az_iskolai_menza_2015tol_semmi_c_H66YBK

http://www.hir24.hu/belfold/2015/08/06/sok-konyhan-tanacstalanul-allnak-a-menzareform-elott/

http://www.origo.hu/egeszseg/20150721-cukorbetegseg-hiszteria-gyerek-reggeli-egeszseg-edesseg.html

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?