Reggel mínusz kettő, a tetőn dér, bár a körforgalomban még küzdenek az árvácskák. Ebbe a hangulatba érkeznek a képek a színes, virágos házakról, csudás kapukról, és a viskó sem annyira reménytelen, ha felette süt a nap. Afrikai lakhatás és egzotikus frizurák a földszintes házak országából.

Akkor én is rögtön a közepébe vágok, mint Veg és RosaRugosa múltkori hozzászólásukkal: „Hű, de szép a sárgaruhás nő a kislánnyal”...nos, az a sárgaruhás nő, inkább kiskorúnak számító 16 éves lány, aki a szomszédunk volt, de mosott-főzött is nekünk. A kislány sem az övé:)

Viszont így jobban igazolható az a hallomás, miszerint az afrikaiak szemmel láthatólag másképp néznek ki, mint a „saját koruk” (ahogy egy európai nézne ki ennyi idős korában): fiatalként öregebbnek, idősként fiatalabbnak látszanak. És a látszat csal...ezért jó résen lenni és használni az emberismeret tudományát, mert sokat segít, hogy több részletet kapj a meglátásodhoz.

És hogy a részleteknél maradjunk: most megválaszolom 2 kedves olvasó régebbi kérdését a gambiai lakáshelyzetre vonatkozólag.

Lapis Lazuli és Farkasokkal Táncoló kérdezte: „Hol laktok? Saját házban? Hogy néz ki? Milyen volt a szállás?

Hát igen, jó kérdés ez is!

Mint már megszokhattuk, Gambiában a lakáskérdésre is több megoldás van. Csak pénz kérdése. Viszont egy hatalmas, jelentős különbség máris szembetűnő bármelyik jött-ment látogató számára: itt nincsenek hajléktalanok! Senki nem kényszerül arra, hogy otthon, család nélkül töltse az estét! Mindig akad a nagycsaládban valaki, aki szívesen megosztja a házát, szobáját a családtaggal, távoli rokonnal, avagy akár az ismeretlennel is.

Gambia nagyon vendégszerető, néha túlzottan is, de ennek az egyik jó oldala, hogy családias vendégszeretetében mindig otthonra talál akár egy átutazó is.

A családok felépítéséről majd egy következő írásban teszek említést, de annyit előre, hogy ez nagyon is meghatározott és mindenkinek van fontos, teljesítésre váró napi feladata.

Aki ebben a közösségben él, az ismeri minden apró szabályát ennek az életformának.

Az is biztos, hogy itt az emberek a hétköznapi rohanás mellett is odafigyelnek egymásra és mindig van idő egy röpke csevejre, akármilyen nagy a hajtás! Itt az embereknek sikerült a hivatalos munkát az emberi viszonyok mögé helyezni, de a mindennapi szükséges teendőket biztosra veheted, hogy bármi áron véghezviszik.

A nagycsaládos élet valódi központja

Itt mindig van idő saját magadra és a másikra is.

Ez valahogy afrikainak maradt meg és remélhetőleg még sokáig például szolgál majd az embereknek! Az odafigyelés és a forró napsütés mellett már egyből adott az otthonosság érzete is. Bármikor segítségért fordulhatsz, soha nem leszel egyedül a bajban!

Kibeszélheted magadból bánatod és megoszthatod örömöd, mindig lesz valaki, aki meghallgatja!

Ezekután jöjjenek a házleírások, hogy miképpen választhatsz megfelelő környezetet napjaid és éjszakáid eltöltésére Gambiában.

Jellegzetes kapu Bijilo-ból

Természetesen itt is sokféle lakóház létezik: a szegényesebbtől a pazar villákig. Lehet találni vályogból épült viskót és ugyanezt a formát a modern bungalók egzotikusan berendezett stílusában. Vannak családi házak, ahol több különálló épületben élnek a családtagok, generációnyi különbségekkel. Vannak egyedülálló családi házak, ahol már drágább a lakbér, de senki sem zavar, az egész terület a bérlőé.

Gambiában kevés az emeletes ház, nem engedélyezik.

Mostanában néha látni egy-egy modern tervezésű kétszintes családi házat, szemet gyönyörködtető kivitelben. Ezekben a nagyobb terekben általában több családtag él együtt, esetleg több család is.

A képek is mutatják a kinézetüket, és dús, virágos környezetüket.

Aztán vannak az irodaházak, amelyek sablonszerűen, modern kivitelezésben tükrözik az üzleti életet. Gambiában egyetlen emeletes irodaház működik, amelynek van liftje is, egészen az 5. emeletig!

Hát igen, itt is emberek laknak - vidéken ilyen viskókat is látni

Mint látható, változatosak és többféle igényt kiszolgálóak a lakásviszonyok Gambiában is, de az biztos, hogy sokkal több a talpalatnyi hely, a kertes rész és ezáltal mindenkinek megadatik, hogy békésen élje napjait, a környezetében, környezetével.

A helyi kerületektől is függ ám, hogy hol, mennyibe kerülnek a házak vagy a bérleti díj.

Jó tudni, hogy Serrekunda árai inkább a helyiek pénztárcájához mértek, míg Brusebiben a fehér, gazdagabb letelepedőket kívánják kiszolgálni, igényeiknek megfelelően.

Mi bérelt házban lakunk és szerencsére az itt töltött évek alatt egyre jobb körülmények közt.

Megtapasztaltuk a helyiek életét, kulturális szokásaikat és a gyerekek elsajátították a nyelvüket is, így mára már függetlenenül és biztonságosan tudunk mozogni, intézni a dolgainkat. Kiadásaink egyensúlyba kerültek a mindennapi életszínvonallal, amiről álmodtunk.

Gambiában nem szégyen szegénynek lenni.

Itt mindenki szegény, ezért nagy a segítő összetartás. Mindenki segít mindenkinek és mindenki segítséget remélhet a másiktól a bajban. Ez nagy különbség az európai életmódhoz képest és sajnos a mai hazai hírekkel is ellentétes.L

Amit Bűbájos írt, hogy mostanság már hideg szelek fújnak és egyre több a zord arccal loholó lakos, sajnos elszomorító. Érzem a fagyos leheletét.

Itt a szeretet az összekötő forma az emberek közt akár városi, akár vidéki életformáról van szó. Persze más a napi életvitel, de a lényeg az ugyanaz. És ahogy Mahatma Gandhi megjegyezte: „Teljesen mindegy, ha különböző utakon érjük el ugyanazt a célt, ami békéhez és boldogsághoz vezet.”

Rosa Rugosa említette a boldogság kérdését egy múltkori felvetetett gondolatban, de talán a leghasznosabb tanács ezügyben, ha legelsőnek magadban ismered fel és tartósítod ezt az érzést a szépség és a szeretet által.

Végezetül Veg "szépségérzetét" szeretném fokozni a hajviseletek dolgában, mert azt írta, hogy tetszett neki.

A mellékelt képek remélem adnak ötleteket újabb otthon elészíthető hajfrizurákhoz, mert ezeket már megcsinálták az európai ember hajával is!

Az ékszerek pedig hétköznapi kiegészítők, hogy még szebbek legyenek a nők a férfiak szemében.

Kívánok szemet és szívet gyönyörködtető pillanatokat ezekben a kézzel készített bizsukban!

Kívánok mindenkinek, minden jót, amit magának és másoknak is egyaránt kíván!

Csilla