A családháló.hu arról ír, hogy kormányközeli források szerint egy most készülő „sarkalatos törvényben” (tehát amelynek megváltoztatásához a képviselők kétharmadának voksa szükséges), felmerült a családi pótlék rendszerének megváltoztatása. Lehetséges, hogy a jövőben a gyermekek életkora alapján is differenciálnák annak összegét. Külföldi minták alapján elképzelhető egy olyan verzió, hogy a családi pótlék a gyermek születése után csak bizonyos ideig járna (3-5 évig), s ezt követően csak akkor folyósítanák újra, ha kistestvér születik. Hogy ebben az esetben mennyi időre szólna a családi pótlék, az számomra jelenleg nem egyértelmű. Az ötlet ugyanis abból a feltételezésből indul ki, hogy egy kétkeresős család komolyabb erőfeszítés nélkül el tud tartani egy gyermeket. A családi pótlék a tervek szerint a fenti korlátozásokkal továbbra is minden gyermek után járna. Itt említhető, hogy ma is lehetősége van a rá nem szoruló családoknak kérelmükkel lemondani erről az összegről, habár ez ritka eset.

Úgy tudni, hogy a fenti drasztikus elképzeléseken kívül a tervezetben komoly hangsúlyt fektetnének az apa szerepének hangsúlyozására, így például a gyermekek után járó pótszabadságok rendszerét is esetleg átalakítanák az apák családi életbe való komolyabb bevonása érdekében.

A jelenleginél erősebb munkavédelmi szabályokat is bevezethetnek, így akár az is lehetséges, hogy a gyermek 3 éves koráig tartó kötelező részmunkaidős foglalkoztatás bevezetése is terítékre kerül. 

Az utóbbi időben már megszokott átnevezési hullámból úgy tűnik az ellátások sem maradnak majd ki, így átnevezhetik a terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS) illetve a „terhes” szót minden esetben „várandósra” cserélnék, ezzel deklarálva, hogy a gyermekvállalás nem teher, hanem öröm. Bár ha valóban csak a legkisebb gyerek ötéves koráig kívánnak családi pótlékot fizetni, kérdéses, hogy mennyiben lesz az (anyagilag) öröm. Én a teherre szavazok, elnevezéstől függetlenül.

A családi pótlék megvágása (illetve jogosulti körének szűkítése) utoljára a Bokros-csomagban került terítékre (azt akkor az Alkotmánybíróság elkaszálta) A Bokros-csomagot annak idején balról is érték komoly kritikák és támadások, a heves kritika jellemzően a politikai jobboldalról érkezett. Most mégis úgy tűnik, hogy egyes elemeket, ha nem is azonos formában, a jobboldal is magáévá kíván tenni.

Különösen érdekelne az elmúlt időszak sorozatos visszamenőleges hatályú törvényhozási terveiből kiindulva, hogy vajon a tervezett intézkedés fájó része kiterjed-e azokra is, akik jelenleg még a gyermek 18 (23) éves koráig kapják a családi pótlékot. Ha igen, az százezreket hozna lehetetlen helyzetbe.

Ugyanakkor a gyermekvállalási kedvet véleményem szerint nehogy nem fogja fokozni, hanem újabb bizonytalansághoz vezet majd.

Center  

Forrás: http://családháló.hu/cikk/hatter/exkluziv-atalakulhat-csaladi-potlek-rendszere