Ursula von der Leyen egyike a hat kereszténydemokrata politikusnak, aki helyet kapott Angela Merkel kormányában. Az 55 éves orvosnő az első, aki Németországban honvédelmi miniszterként tevékenykedhet. Hét gyermek édesanyja, korábban a munkaügyi és családügyi minisztériumot vezette.

„Az a célom, hogy a Bundeswehr Németország egyik legvonzóbb munkahelye legyen.” – nyilatkozta vasárnap a Bild am Sonntag nevű lapnak az új védelmi miniszter. Családbarát munkahellyé tenné a német hadsereget, mert véleménye szerint a katonáknak nemcsak a hivatásuk, hanem a boldog, nyugodt családi élet is fontos. Tervei között szerepel a három- és négynapos munkahét megnyitása a katonák előtt, munkaidőszámla bevezetése, melyben a túlórákat gyermeknevelésre vagy az idősek gondozására fordított fizetett szabadságra lehetne váltani. A támaszpontokon, laktanyákban bölcsődei és óvodai hálózatot építene ki, a tisztek gyakori áthelyezését is csökkentené lehetőség szerint.

2011 nyarán Németországban megszüntették az általános hadkötelezettséget. Jelenleg hivatásos és önkéntes katonákból áll a sereg. A jelenlegi bizonytalan körülmények miatt egyre többen kérvényezik a korengedményes nyugdíjba vonulást vagy lépnek ki a seregből. Reformokra van szükség. Az új védelmi miniszter szeretné, ha a hadseregbe lépést nem csupán az anyagiak és a kalandvágy motiválná, hanem a hivatástudat, a nyugodt, magánélettel kompatibilis munkahely megszerzése. A korábbi védelmi miniszter Thomas de Maiziere is felvetette a családbarát munkahely kialakításának lehetőségét, illetve a nők számának növelését 9 százalékról 15 százalékra. (Ez azt jelenti, hogy az eddigi 18 ezer helyett 28 ezer nő teljesítene szolgálatot. A Bundeswehrben 175 ezer hivatásos és 11 ezer önkéntes katona szolgál összesen.) Az intézkedések megvalósítása már Ursula von der Leyenre vár.

Juditty

Forrás:

http://www.csaladhalo.hu/cikk/hatter/csaladbarat-munkahely-lesz-sereg

Eredeti cikk: http://www.bild.de/bild-plus/politik/inland/bundeswehr/soll-attraktivster-arbeitgeber-werden-34200720,view=conversionToLogin.bild.html

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?