Az édesanyák 94 százaléka kérdezi meg a baba nemét a terhességi ultrahang vizsgálaton, és 6 százalék szeretné, ha gyermeke nemére csak a szüléskor derülne fény – állapítható meg a Bezzeganya közel 1600 fős, nem reprezentatív kutatásából. Van, akinek a vásárlandó ruhaszín miatt fontos tudni a baba nemét, és van, aki a lehető legkorábban szeretné nevén szólítani magzatát, ehhez pedig tudnia kell, fia vagy lánya fog születni. Van, aki szereti a meglepetéseket, és nem kérdez rá, de olyan is akad, aki hiába szerette volna tudni, csak a szüléskor derült ki a baba neme.

Tudni akarom a nemét!
 

Én mindhárom lányomnál rákérdeztem, az utolsónál már a 12. heti ultrahangon kiderült a neme, én nem bírtam volna ki, hogy ne tudjam. Így is meglepetés volt, az első kettőnél fiúra számítottam. Zsanett is megkérdezte:

„Alig vártam, hogy kiderüljön. Szerintem vásárlás szempontjából sem mindegy. Én nem akartam mindenből nem semlegest venni”

Krisztina más megfontolásból szerette volna, ha kiderül, fia vagy lánya születik:

„Én ugyan még előtte állok, de szeretném tudni a baba nemét. Nem azért, hogy erősíthessem a nemi sztereotípiákat az előre vásárlással, hanem azért, hogy tudjam, melyik néven szólítsam meg már a pocimban (igen, már jóval azelőtt tudtuk a neveket, hogy egyáltalán elkezdtünk volna próbálkozni, kb. félóra gondolkozással találtunk fiú- és lánynevet is). Amíg a neme nem derül ki, addig Babóca, de amint kiderül, a nevén fogom szólítani.”

Legyen meglepetés!
 

Aki nem olyan típus, mint én, hogy mindent tudni szeretne, annak talán könnyű kibírnia azt a kilenc hónapot. Mindenesetre izgalmas lehet a várakozás!

„Mi nem akartuk tudni. Úgyhogy születésekor tudtuk meg. Szuper jó volt így”

- írja Rita. Henrietta is osztja ezt a véleményt:

„Háromból egyet sem kérdeztem meg. Csak az volt fontos, hogy egészségesek legyenek.

A baba „nem akarja”, hogy tudjuk
 

Csilla hiába szerette volna tudni a gyermek nemét, az ultrahang vizsgálatokon nem volt egyértelmű:

„Én akartam, csak nem mutatta magát úgy, hogy 100 százalék legyen. Úgy mentem szülni, hogy valószínű kislány, így volt B tervnek fiúnév. Mindenesetre, amikor megszületett, megkérdeztem, mi lett.”

Az orvos elszólta magát
 

„Ha nem akartam volna tudni, akkor is megtudtam volna, mert azt mondta a doki: „Tudni akarják a nemét? Mert elég egyértelmű.” Ezzel már biztos voltam benne, hogy fiú.”

– meséli Krisztina.

Andrea pedig az ikres vizsgálatáról számolt be röviden:
- Akarja tudni a nemüket?
- Azt nem, doktor úr, csak hogy egyformák-e!
- Nem!

Az én dokim egyébként nagyon vicces kedvében volt a harmadik szülésemnél: valami olyasmit mondott, hogy „Gratulálok, kisfiú!” Egy másodpercre elhittem, hogy tévedett az ultrahang, aztán jót nevettünk. Majd következett a gátvarrás, ami már nem volt olyan vicces. De ez egy másik történet, melynek elmesélésére máskor kerül majd sor.

És te tudtad a babád nemét már a terhesség alatt, vagy csak a szüléskor derült ki?

Tünde

A baba nemével kapcsolatban itt írtak mások:

Genetikai teszten derült ki a baba neme

Nem akarjuk tudni a baba nemét

Végre kiderült a baba neme!