…in medias res…az egész egy vasárnap kezdődött. Lányom akkor hat hónapos volt, odáig csak szoptattam, de sajnos nem fejlődött olyan jól, és el kellett kezdeni a hozzátáplálást. Az orvos felírt sinlacot (pép). Ugyanabban az időben érkezett egy ajándékcsomag is, melyben volt ajándék pépminta. A sinlac nem nagyon csúszott, hiába próbálkoztam kiskanállal, nagykanállal, kudarcot vallottam. Ekkor jutott eszembe a kis csomag. Elővettem és nagy örömömre a lányom tényleg nekikezdett falni. Nagyon ízlett Lénának, gondoltam, azért mert ebben van sárgabarack és őszibarack ízesítés is, ami abban az időben nem nagyon akadt „Gyümölcsös néni” polcain. Adta is az ötleteket, miközben a kisasszony szépen megette az egész adagot. Belőlem már nem is kért, ami szokatlan volt.

Szerettem volna letenni a délutáni alváshoz, de a mi közös pillanatainkat éktelen, feszítő sírás szakította meg. "Biztos nagyon fáradt, azért dörzsöli a szemeit, de még nem hallottam így sírni sose"-nyugtalankodtam a sötétben. Kis idő elteltével kihoztam a sötét szobából, egyfolytában marta magát. Megnéztem. Mindenhol piros volt a gyerek nyaka, és olyan volt, mint a csalánkiütés. A szeme akkorára dagadt, hogy csak egy csík látszott belőle. Te jó ég, mit csináljak vele?! Mutattam a páromnak, aki azonnal felismerte, hogy ez allergia. „Azonnal orvoshoz kell menned vele, mielőtt nagyobb baja lesz” – mondta. Valahogy éreztem, hogy a mintába kapott pép csomagolását el kell vigyem magammal.

Azonnal kocsiba szálltam és irány a gyerekklinika, ami nem volt messze. A szívem a torkomban dobogott. Odaérve nagyon sok ápoló és orvos vette körül a gyereket, alig láttam a fehér köpenyek mögül a lányom. A folyosói jelenetet mindenki ismeri, amikor fel-alá járnak a hozzátartozók, hogy mi lesz, mi lesz és sokkoló az egész. A lányom jól reagált az antihisztaminokra, néhány nap alatt elmúlt a szem körüli ödéma, és a nyakán se maradtak foltok. Minden bizonnyal tejallergia, mondták, ne adjak neki tejalapú termékeket. Rendben. Életmódváltás annyiban, hogy én sem ehettem olyan dolgokat, amiben tej volt (szoptatás miatt), megkezdődött a termékek összetételeinek olvasgatása. Olyan dolgokat ismertem meg, amire gondolni se mertem volna, hogy mi ezt is megesszük. Tudatosan kerestem mindent, gyártókhoz telefonáltam éjt nappallá téve, hogy megtudjam, az rendben van, hogy nincs benne tej,  de ugyanazon a gyártósoron, ahol a tejmentes terméket készítik, ugye nem fut valami tejes, sajtos vagy túrós csoda? Az első időszakban felőrölte minden idegemet, aggódva adtam az első falatokat és lestem, hogy van-e a gyereken piros folt.

Nyaralni mentünk, felpakolva olyanokkal, amit ehet a lány. Külföldre nem merészkedtünk, mert ki tudja elolvasni az összetételt?! Balatonszemes optimális hely. A nyaralóban egy másik kisgyerekes házaspár, de jó, nem fogunk unatkozni. Akkoriban Lénám 9 hónapos volt, a másik pár kisfia a pedig 7 hónapos. Ültünk a medence partján, a kisfiú egy babapiskótát evett. Párom megnézte, hogy a címke szerint tejet nem tartalmaz. Kérdezgette, hogy nem adunk-e neki. Nem, nem, nem - hajtogattam. Elszaladtam a nagyobbik gyerekkel ebédelni. Egyszer csak csörög a telefon, üvöltést hallok. Azonnal jöjjek, mert Léna szája kétszer akkorára dagadt! Angelina Jolie szája pite volt Lénához képest. Szaladtam, futottam, mint akinek esze sincs. Mentőt hívtunk, akik Siófokról indultak a telefonhívással egy időben. Amikor a gyerek üvölt és ott áll az ember és nem érti, mi történik, és csak telnek a másodpercek – leírhatatlan. Azt mondták, 20 perc…húúúúúúúúúsz perc?!

Bekanyarodik egy Gyermekmentő a sarkon, két perccel a telefonomat követően…még most is ráz a hideg, mikor ezeket a sorokat írom… és nem fullad meg a gyermekem! Kapott egy kúpot, én pedig értetlenül álltam ott, hogy csak ennyi, és visszafordul minden?!

Dr. Gesztes Éva a gyermekmentőktől számos olyan dologról tájékoztat, amit a klinikán nem mondtak el. Például, hogy a tej-, tojás-, és szójaallergia rendszerint együtt jár. Vannak olyan gyógyszerek, amik az allergiás rohamokat visszafordítják. Hogy lehet, hogy a gyerekem Szegeden a tejallergia miatt két napig feküdt, mégse mondott senki semmit?!

Azóta három év telt el. Megtaláltuk a gyerekallergológusunkat, aki mindent elmond, és mindig kimerítően megtesz értünk mindent. Sajnos Léna még most is allergiás, de megtanultunk ezzel együtt élni. Ma már tudatosan vásárolunk, és mindenből megtaláljuk a megfelelőt. Bundáskenyeret még nem tudtam neki adni, se körözöttet, de ez nem izgat. Azóta született egy tesó is, és ő nem allergiás, ahogy az elsőszülött fiam sem. Ha a fiúk eszik a rudit, mindig odamegy és megszagolgatja, mert kíváncsi, mondja, hogy finom lehet, de tovább nem lép, mert tudja, nem szabad. Megkérdezi, hogy szabad neki ilyet?! Most három és féléves… ki gondolná, hogy egy ekkora gyerek megérti azt, hogy mit szabad és mit nem.

Az ételallergia kinőhető. Sokszor gondolok rá. Ha kinövi, és meggyógyul. akkora pizzát rendelek neki, hogy a pizzásfiú nem fog beférni az ajtón vele.

nempiskóta

Korábbi ételallergiákkal foglalkozó cikkeink:

- gluténérzékenység

- szójaallergia

- tojásérzékenység

- laktózérzékenység

- tejfehérje-allergia