anyaság gyereknevelés életmód

A szülés – születés csoda. Ha szeretnél szülni és megadatik, az Isteni kegy vagy óriási szerencse, kinek-kinek hite szerint.

A szülés egy biológiai folyamat, nem érdem. (Nem érdemtelenség a császármetszés sem kontra hüvelyi út). Érdem, hogy szorgalmasan tanultam. Érdem, hogy műveltséget szereztem. Érdem, hogy becsületesen dolgozom. Érdem, hogy tisztességgel, szeretetben nevelem a gyerekeimet.

Páromnak is ez mind érdeme. Páromnak is ezek az érdemei.

Bár nem vagyunk egyformák szerencsére, egyformán értékesek vagyunk.

Három gyermekem van, akikre nagyon büszke vagyok. Magamra és a páromra is, mert a gyerekek kedvesek, segítőkészek, szorgalmasak.

De most megmérgezik ezt a büszkeségemet. Mondvacsinált piedesztálra emelnek óriási felelősséggel és hatással rendelkező emberek. Azzal, hogy három gyermeket szültem, „magasabb értékűnek” kiáltanak ki, „a haza jó asszonyának”.

Kikérem magamnak.

Én szabadon szeretnék beszélgetni gyermekeimről valakivel, akinek nem adatott meg a gyermek, akár önszántából vállalta ezt, akár a sors hozta így. Hivalkodás, dicsekvés lett a részemről, ha erről beszélek. Én nem szeretek senkit megbántani.

Ott lebeg a levegőben a diszkrimináció, amit parlamentben, rádióhirdetésekben, magánnyilatkozatokban harsognak. Beleívódik a mindennapokba is.

Ez borzasztóan romboló és etikátlan.

Nő vagyok, anya vagyok és ember vagyok (hazaszerető is), fontossági sorrend nélkül. Párom férfi, apa és ember (hazaszerető). Családban nőttünk fel, ahol egyenértékűek a felek, és családban élünk, ahol a lány pont annyit ér, mint a fiú. És azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy tisztességesek legyenek. És azt, hogy értékesek, akkor is, ha lesznek később gyermekeik és akkor is, ha nem. És azt is, hogy álljanak ki az igazukért és a véleményükért, még ha megtorlástól is kell félniük.

Az értékünket a viselkedésünk, tetteink, tisztességünk adják. És ennek nem feltétele, hogy milyen neműek, mennyire családosak, milyen nemzetiségűek vagyunk.

(megjegyzés: Sosem volt olyan kor, amikor az anyák csak a gyerekeikkel foglalkoztak. Ez mindig az úri réteg kiváltsága volt. Gyűjtögetők, földművesek, állattartók, zsellérek, szolgálók stb.)

tengelic

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?