Hogyan készítsünk szülinapi bulira normális meghívót?

Most őszintén: ki a csuda ne tudna megcsinálni egy meghívót a gyereke szülinapi bulijára? A tapasztalataim alapján: szinte senki. Az elmúlt négy év során számtalan bakiba futottam bele, részben okozóként, részben elszenvedőként. Aztán nemrég sikerült egy egészen brutális darabbal találkoznom, ami megadta a végső lökést a poszt megírásához.

'birthday invitation' photo (c) 2009, marina guimarães - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Mert hogy a meghívón nem szerepelt név. Kedves Osztálytársam, sok szeretettel meghívlak, ekkor és ekkor. Aláírás semmi. Anyukám telefonszáma ez és ez, név semmi. De szép volt, színes, egyedi, látszott, hogy dolgoztak rajta az Ismeretlen Készítők.

Kezdjük tehát rögtön a névvel!

Mindig legyen egyértelmű, hogy a meghívót kinek szánod! Vagy a meghívó papírjának külsején, vagy a borítékon szerepeljen a gyerek teljes neve, vagy az óvodai jele! Iszonyú kínos, mikor kiderül, hogy a gyereked nem is azt a Mátét akarta meghívni.

Derüljön ki, hogy a meghívó kitől származik. Ennek lehetséges módjai: a borítékon írsz feladót, a gyereked teljes nevét (óvodai jelét); vagy a meghívó szövegét írod alá a gyerek teljes nevével; vagy a gyerek keresztnevét írod alá (ha még nem tud írni, feltétlenül írd oda helyette) és az aláírás utáni részben feltünteted a saját teljes nevedet (pl. így: Anyukám telefonszáma: Kovácsné Hajnal Henriett 06-……)

A dátumot és az időt pontosan tüntesd fel!

Általában a dátumot jól beírjuk, de érdemes a napot is odatenni mellé, hogy egyértelmű legyen. Volt ebből is kínos eset, hogy a szülő úgy gondolta, hogy bulit nem szoktak csütörtökön rendezni, és egyszerűen elkeverte a dátumot. Tehát írd így, hogy “március 14-én, csütörtökön”. Fontos, hogy ne csak a buli kezdetét írd meg, hanem a végét is! Ezzel elejét veszed a “de az én anyukám megígérte, hogy fél nyolcig maradhatok” jeleneteknek, ahol már fektetnéd a kisebbeket és nem tudod hova rakni a vendéggyereket, aki maga is rettentő kínosan érzi magát.

Csak akkor biztos, hogy ajándékot hoznak, ha beleírod, hogy szülinapi!

Ha nem fogalmazod bele a szövegbe, hogy a buli “szülinapi”, akkor várhatóan hoznak majd valami enni-innivalót, de az ajándék nem biztos. Ha viszont direkt nemszülinapi bulit rendezel, írd oda, hogy “mivel ez a buli nem születésnapi, kérlek, ne hozz ajándékot”.

Ha odaírod, hogy tesók és szülők is jöhetnek, számíts rá, hogy a létszámot hárommal be kell szorozni!

Életem legdurvább bulija volt, kalandos, de brutális, mikor a lányom meghívójába beleírtam, hogy a szülőket és testvéreket is szívesen látjuk. Arra gondoltam, hogy majd néhány félősebb gyerek mellett itt fog maradni az anyukája. Ehelyett családonként minimum egy szülő és az összes testvér megjelent, a másik szülő pedig boldogan indult a párórás szabadságát kiélvezni. Ki vásárolni, ki dolgozni a végre! töküres lakásba... Nem bántam meg, hogy több mint húsz ember mászkált a lakásban, de többet ilyet önként nem vállaltam.

Írd oda a meghívó végére, hogyan lehet hozzátok odatalálni!

Hát van mit mesélnem. Mikor az 1/c szám kb 1 km-re volt a saroktól. Mikor a megnevezett utca kettévált egy szakaszon és húsz percet bolyongtunk, mire megtaláltuk a házat. Vagy a lekopott kapucsengő. De az én szénám sem áll jól: a mienk egy hosszú utca, egyik része nem mindig járható, és hátööö, állítottak be hozzánk kissé feldúlt szülők, akik majdnem elakadtak a sártengerben – fölöslegesen. A lényeg tehát: gondold végig, hogy mi az, ami nehézséget szokott okozni azoknak, akik először próbálnak titeket meglátogatni, és eszerint írj egy rövid leírást. Fontos! Ha a parkolás nem egyértelmű a környéketeken, akkor írd bele azt is a leírásba!

Mikor és hogyan add oda a meghívót?

Legjobb, ha körülbelül nyolc-tíz nappal az esemény előtt kapják meg a címzettek a meghívókat. Elég közel van az időpont ahhoz, hogy ne felejtsék el, ugyanakkor képesek megszervezni a programjaikat úgy, hogy beleférjen a buli is. Sokéves tapasztalat, hogy a hétköznap átadott, ugyanarra a hétvégére szóló meghívás sokszor okoz gondot, mert a családok előző hétvégén gyakran megbeszélik a következő hétvége programját. A meghívó célbajuttatását nagyobb gyereknél (iskolás) már hagyhatod rá, kisebbnél kérd meg az óvónőt, hogy segítsen, akár ő adja oda, vagy segítsen neked megtalálni a gyerekek öltöző részét és kikészíteni.

Meghívás emailben: jó, de vigyázz vele!

Itt is sikerült egy csúnya bakit elkövetnem. A mailboxomból egy ezeréves emailcímet kapartam elő, amely nem szűnt meg technikailag, de az anyuka már hónapok óta nem olvasta. A lányom úgy tudta, hogy a srácot meghívtuk, én is úgy tudtam, az ovis csoport is, aztán buli után kénytelen voltam magyarázkodni. Kínos volt. Mindenesetre ha biztosra akarsz menni, főleg a kicsiknél, jól jöhet a dupla megoldás, emailben és papíron is.

Visszajelzést a részvételről csak akkor kapsz, ha kikényszeríted

Nem tudom az okát, hogy miért vagyunk ilyen taplók, de nem szoktunk visszajelezni. Én is elfelejtettem a múltkor. Szóval ha fontos, hogy kapj visszajelzést, írj bele a meghívóba egy vicces burkolt fenyegetést (“kérlek, hívjatok fel, hogy jöttök-e, mert csak a visszahívóknak fogunk tudni meglepetést adni”), vagy állj neki egyenként mindenkit felhívni és kérdezz rá. Vagy pedig egyszerűen számolj a teljes létszámmal.

Összefoglalásul egy minta szerkesztetlenül:

Boríték: feladó: (vezetéknév, keresztnév!) Kovács Kitti (szívecske ovisjel mellette) címzett: (vezetéknév, keresztnév!) Nagy Kristóf (fagyi ovisjel mellette)

Meghívó szövege:

Kedves Kristóf!

Sok szeretettel meghívlak születésnapi bulimra.

Időpont: március 16., szombat, 16-18 óráig

Helyszín: Tulipán utca 9.

(Személyes jellegű szöveg, pl.) Gyere el, várlak!

(Aláírás!!!) Kitti (aláírod a gyerek helyett, ha nem tud még írni)

Ui: anyukám telefonszáma: 0620aaaabbb – Kovácsné Varga Ivett (írd oda, ki veszi fel a telefont!)

(Most következik a helyszín megközelítése:) A házunk a Viola utca és a Pipacs utca közti szakaszon található, sárga színű, zöld rozsdás kerítéssel, előtte egy frissen festett tűzcsap. A csengőt csak mi halljuk bent, kintről nem hallható. Parkolni csak a Pipacs utcában lehet.

AMK

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?