Programajánlónkban ezúttal a Sziget fesztivál olyan programjaira hívjuk fel a figyelmet, amelyek gyerekeket, gyerekes családokat is érdekelhetnek. A napokban fényképes-videós beszámolót is olvashattok majd a Kelet-Európa Vurstliról és a Cirkusz Porondról is, de feltérképezzük a Játéktér helyszínt is, ahol a játékok nagy része ki is próbálható.

A Cirkusz Porond és Cirkusz galéria minden akrobatikát kedvelőnek nyújt már kora délutántól programot, a tavalyi csodálatos fátylas légtornász-bemutató az egyik legemlékezetesebb műsorszám volt a Szigeten. Légi akrobatákból most sem lesz hiány (argentin társulat, kínai rúd-cirkusz, de magyar cirkuszi formációk is), lesz előadás némafilmekre, flashmob és interaktív előadás, tűztánc és zsonglőrök, egy remek monocikli-bemutató is. A Cirkusz Galéria egy restaurált régi cirkuszi lakókocsi, benne fotókiállítással, videoklipekkel.

A Játéktér kipróbálható játékai ismerősen hangzanak a Gyerek Szigetről, aki szerette őket, bizonyára itt is fogja – ha lesz ideje rájuk. Tavaly zsonglőrködni is lehetett a legismertebb eszközök kipróbálásával, A Logikai Játékok sátrában lehet Rubik-kockázni, sakkozni, de lesz backgammon, go és más játék is, nemzetközi mesterek közreműködésével.  A Kelet-Európa Vurstli sok-sok retróval készül: a gyerek akár megnézheti, milyen volt apu-anyu Budapestje és Balatonja, mivel Papp Gábor Zsigmond Balaton, Budapest, Magyarország Retrója (ha van valakinek ideje filmet nézni a Szigeten) épp ezt mutatja be –ha most nem lesz idő két koncert közt, akkor érdemes e filmeket levadászni DVD-n.  A Tévénézőben is a hatvanas, hetvenes évek filmjei közül válogathatunk, a közelmúltban nyílt, és a közelmúltról szóló múzeumok, tárgyi emlékek és tudományos kutatások segítségével mutatják be azt a kort, amiben a Kelet- Európa Vurstli története játszódik. A Sziget alatt délutánonként saját előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel várják a téma után érdeklődőket,a z Emlékpont, a Memento Park és a Terror Háza 50 százalékos kedvezménnyel látogatható a szigetlakóknak.

Este 23 órától lesz a Kelet-Európai Vurstli előadása: a Karzat Színház beavató színházi előadásába játékos-nézőnek bejutni útlevél kiváltása, jegyek igénylése és tételes vámvizsgálat után lehet. A létezésre vonatkozó szabályokat saját rendőrség és az őket segítő besúgó hálózat ellenőrzi. A teljes gőzzel üzemelő vurstliban esténként látható a világ legkisebb óriáskereke, jövendőt mond a hajdani éhező fakír, felbukkan sokak régi kedvence Lóri néni, lesz vattacukor és éjszakai malomjáték, céllövölde, zsákban futás és lepényevés. Igaz, ekkor már a gyerekek általában aludni szoktak.

De gyereknek-felnőttnek egyaránt jó program lehet még az utcaszínházak bemutatója, az Ability Park (szintén a Gyerek Szigetről lehet ismerős), vagy pár olyan ismeretlen produkció, mint amibe mi tavaly belefutottunk – az akkor hatévesnek legjobban az indiai hagyományos stílusban játszó „pantomimes” társulat bemutatója tetszett, ami előtt eredetileg csak elrohantunk volna, hogy elérjük a Csík zenekart. Ami szintén kortalan műfaj, ugye.

Tünde és Vakmacska