A jövő héten szerdától Tihanyban rendezik 5. ARTplacc Kortárs Művészeti és Design  Fesztivált: idén  a korábbi képzőművészeti főprofil mellé bekerül a kortárs hazai design is, sőt, műgyűjtők számára aukcióval is készülnek,de aki csak úgy gyerekkel-családdal nézne körbe az ötnapos fesztiválon, az is találhat kedvére valót.

Itt aztán nem lehet mondani, hogy „kommersz” lesz a kínálat: lesz „múzeumcafé” kerekasztal-beszélgetés és irodalmi felolvasóest, de meg lehet nézni a Liza, a rókatündért is (aki eddig nem látta), és számos egyéb, máshol talán sosem látható filmet is, amelyeket például a külföldi kulturális intézetek visznek el Tihanyba.

A kicsiknek „A  Balaton mesés élővilága” témájában szervez mozgásos foglalkozást  az Apró Színház, de tanítanak Balaton környéki dalokat is a kezdőnapon, másnap hangszeres foglalkozást tartanak „A Balaton hangjai” címmel, de lesz körtánc és játékos tárlatvezetés is. Pénteken a gyerekeknek ír zenei foglalkozás lesz, szombaton felnőttet és gyereket várnak a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai projektjére, amiben a közönségre aktív résztvevőként számítanak, a végső cél egy PET-palackokból (is?) épített „hajótest” elkészítése, amit a program végén vízre is kívánnak bocsátani. Szintén szombaton várnak felnőttet-gyereket a Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! programra, amely az egyik méltatlanul kevésbé ismert, ám kiváló gyerekirodalmi folyóirat köré szerveződik.

A Gardrób Művészeti Csoport Kalandok Tökváros felé mutat be élőzenés mesejátékot gyerekeknek -  élőzene, interaktív színház és daltanulás várja a 4 és 10 év közötti gyermekeket és szüleiket. Esténként DJ-k játszanak, vagy általam ismeretlen, de izgalmas nevű (egy példa: Decentralizált Pálmafák) zenei formációk.

A képzőművészeti sátor 400 négyzetméteres alapterületen mutat be számos 35 év alatti, fiatal művészt. Akad köztük mindenféle stílus és anyag, lesz művészettörténetikrimi Vaszary Jánossal, púrhab gólemek, videókísérletek, porcelán figurák, fényre változó textilek, őrült fotósorozatok, nyomtatástechnikai workshop, de lesz olyan társasjáték is, amelyben mindenki átélheti a „művészsorsot”. A gördeszka szerelmesei is találnak maguknak valót: a Deák 17 – Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria Talajfogás – művészeti irányok a hazai gördeszkás kultúrában című kiállítás speciális utazótárlatán lesznek videók, fotók, objektek, magazinok és illusztrációk, sőt irodalmi és zenei alkotások, amelyek a gördeszkázást mint sajátos szubkultúrát mutatják be.

A „fotós” szekcióban lesz kreatív és dokumentarista fotográfia (főleg a  Kaposvári Egyetem Művészeti Kar, Fotográfia BA szakos hallgatóinak diplomamunkáiból válogatnak). De lesz slam poetry és író-olvasó találkozó is, gyerekeseknek talán leginkább Tóth Krisztinát ajánlanám belőle, akit felnőtt és gyerek is értékelhet.

Vakmacska

Jövőre lesz húsz éve, hogy egy kis somogyi faluban, Somogyvámoson felszentelték a Krisna-völgyet és annak templomát. Erre azóta is minden évben búcsúval emlékeznek meg, amely immár több tízezer látogatót megmozgató esemény lett. Bár a helyszíni szállások jó ideje elfogytak, érdemes akár egy napra is lemenni erre az elképesztően színes kulturális fesztiválra, ahol nemcsak a színek, de az illatok és ízek is dominálnak, a gyönyörű tájról nem is beszélve.

Ha Somogy megye túl messze van, akkor ezen a hétvégén Vácra is ellátogathattok, ahol a város apraja-nagyja a Váci Világi Vigalom eseményein múlatja majd az időt. Ez a rendezvény sem tegnap jött létre, hiszen az idén huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre és az előző évekhez hasonlóan most is úgy állították össze a programot, hogy minden korosztály jól érezze magát.

Az Öntödei Múzeum csütörtök délelőttönként várja a gyerekeket, apukákat, anyukákat, nagyszülőket Ganz bácsi műhelyébe, ahol bejárhatják Közép-Európa egyetlen öntödeként megmaradt műemlékét. A vállalkozó kedvűek még saját öntödéjüket is elkészíthetik a családi délelőtt folyamán.

Az Állatkertben minden bizonnyal jártatok már, de tudjátok-e mi történik, amikor a látogatók elhagyják a parkot? Az állatok is nyugovóra térnek? Vacsoráznak? Esetleg játszanak még egy kicsit? Ha szeretnétek kifürkészni a titkaikat, akkor vegyetek részt az Állatkert esti sétáján, amelyre július hónap folyamán 16-án és 30-án nyílik lehetőségetek.

Szélforgó

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?