Természetesen továbbra is Zsuzsi főz az Átmeneti állapot chéfje, én csak egy poszt erejéig kontárkodom itt, mert valaki brokkolit emlegetett, és épp azt készítettem. Igaz, brokkolifőzelékről volt szó, ez meg brokkolikrémleves – de egy kis leleményességgel könnyen kavarható sűrűbb állagúra. Friss és fagyasztott alapanyagból egyaránt készíthető és előnye, hogy kisebb adag főzésénél az adagok arányosan csökkenthetőek (tehát nem kell a hogyan harmadoljak egy tojást? - dilemmával szembesülnünk, ha csak a gyerkőcnek alkotnánk).

 

Hozzávalók (4 személyre)

50 dkg brokkoli

30 dkg krumpli

1 kisebb fej vöröshagyma (+ 2 gerezd fokhagyma annak, akinek bírja a gyomra)

Fél csokor petrezselyem

1 húsleves- vagy zöldségleveskocka (vagy maradék húsleves – anyákok, ha eddig nem tettétek volna, szokjatok rá a leves kis adagokban való lefagyasztására)

1 ek olaj

1 ek liszt (vagy étkezési keményítő)

1 pohár tejföl (hivatalosan asszem 1,75 dl)

só, (fehér)bors

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedem, a krumplit meghámozom, kockára vágom. (A fagyasztott levest kiolvasztom.) Az apróra vágott vöröshagymát (+ fokhagymát) az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a brokkolit és a krumplit, felöntöm a levessel és annyi vízzel, hogy ellepje (leveskockás változatnál: felöntöm vízzel és beleteszem a kockát), majd rádobom  a petrezselymet és finoman megsózom, borsozom. Miután puhára főztem (kb. 15 perc), botmixerrel péppé zúzom. A tejfölben elkeverem a lisztet és hozzáadom a leveshez. Leveszem a tűzről és krémes állagúvá keverem.

Ínyenc porontyok a tetejére reszelt és olvadt füstölt sajttal is fogyaszthatják. De ismerek renitenst, akinél ehhez is sercli dukál.

 

MsPoppy