könyvajánló

Férfinak és apának lenni
Könyvajánló

Jesper Juul dán családterapeuta izgalmas könyvét kaptuk meg a Móra Kiadó jóvoltából tanulmányozásra, és el vagyunk ájulva tőle!

Szerintünk ugyanis irtó szexi, ha a férfi családban betöltött szerepeivel és ennek pszichológiai, evolúciós és társadalmi hátterével egy férfi író foglalkozik, aki ráadásul bőven szakavatott szerző, hiszen tanár, családterapeuta, a népszerű „Familylab International” program kidolgozója, negyven kötet szerzője. Úgyhogy most ő mondja meg a tutit. És jól csinálja.

„Az édesapák sokszor félnek és szoronganak, mert nem tudják, hogy kell bánni egy gyerekkel”

A szerző úgy véli, óriási lehetőség apává válni.  Semmihez sem hasonlítható élmény végigkísérni gyermekünk fejlődését, de úgy istenigazából, nem csak a régebbi idők mintájára a családban, de nem a családdal élő, úgynevezett „nem jelenlévő apaként” – ezek a nem jelenlévő apák ugyanis valójában érzelmileg megközelíthetetlenek, a családban betöltött vezető szerepükben ők maguk is magányosak, ahogy a velük élő társaik és gyermekeik is.

Rendben, de nem is olyan egyszerű jó apának lenni, ha a jó szót most békén hagyjuk, s elfogadjuk egy olyan normának, ami a gyermekhez közeli, jelenlévő, érzelmileg stabil, felelős apaszerepet takar. Kezdjük azzal, hogy apának lenni a családfenntartó motívum miatt eleve egy egzisztenciálisan is stabil embert kíván, aki több oldalról kell hogy támogassa párját a gyermek érkezése előtt és után is.

A kötetben az apává válás kronológiája az Édesapák és a terhesség fejezettel kezdődik, aztán az immár apává vált férfiak kapcsolatának fontosságát vizsgálja saját édesapjukkal, később számos izgalmas aspektusú fejezeten át (Hatalom és felelősségvállalás, A férfiak helye a családban, vagy például a Társ vagy komornyik) vezeti végig az olvasót a nem is olyan kézenfekvő apa és férfiszerepeken.

Az utolsó fejezetben kitekintünk kicsit a pusztán magyarázó és leíró módból:  a könyv valódi szereplőit szólaltatja meg a szerző, a Válaszolnak az apák című fejezetben megismerhetjük gyakorló apák őszinte vallomásait mindennapjaikról.

A könyv a Móra Kiadó gondozásában jelent meg.

K.