Nézzétek el nekem ezt a hatalmas közhelyet, de ennél jobb nem jutott eszembe. A fenti mondat nagyon is igaz. Minden hónapban szembesülök vele, hogy mennyire. Amikor összeadom a rezsit, az autó törlesztését, a gyerektartásdíjat és a többit, mindig bőven hat számjegyű a végösszeg.Euro coins and housesphoto © 2010 Images Money | more info (via: Wylio)

Bölcsi és ovi frontján könnyített a helyzetünk. Mivel három gyerekünk van, a térítési díjnak csak a felét fizetjük. Persze csoportpénzzel miegyébbel együtt azért ez sem kevés.

A bölcsi térítési díja teljes áron 345 Ft/nap. Ezért a nálunk a bölcsi konyháján főznek, méghozzá jól, és gyümölcsöt is minden nap kapnak a gyerekek.

Ágyneműt, törölközőt még nem kell vinnünk, ezt a bölcsi adja. Kapnak a gyerekek fésűt is.

Amit vinnünk kell: pelenka, popsitörlő, popsikrém, váltócipő, váltóruha.

A cipővel nem volt gondunk, a tavaly nyári szandálokat fogtuk be. A ruhatárukat kicsit ki kellett egészíteni, egy váltás kinti és egy váltás benti ruha általában van a zsákjukban.

Plusz költség a havonkénti tisztasági csomag, dupla kiadásban. Ebben van papír zsebkendő, szalvéta, WC papír és folyékony szappan.

A csoportpénzt a bölcsi alapítványának a számlájára fizetjük. Ennek nálunk nincs fix összege, annyit ad mindenki, amennyit a családi költségvetés megenged, általában 1000-2000 Ft-ot. Ebből a pénzből veszik a bölcsibe a játékokat, rajzeszközöket, illetve most egy komolyabb beruházás van folyamatban: kicserélik a kisasztalokat-székeket.

Mivel vannak itt szép számmal oviba készülők, az ő kedvükért elmondom azt is, hogy nálunk mibe kerül az óvoda.

A térítési díj kicsit több, mint a bölcsi, 390 Ft/nap. A város összes iskolája és óvodája egy helyről kapja az ennivalót, sajnos nem mindig a legjobb és legegészségesebb. A gyümölcsöt így nekünk kell pótolni. Ez a mi csoportunkban úgy néz ki, hogy minden héten van egy „gyümölcsnapos” gyerek. Ez annyit tesz, hogy ennek a gyereknek a szülei hoznak arra a hétre 2-3 kg gyümölcsöt, amit a gyerekek azon a héten megesznek. Ezen felül azok a családok, akiknek kertjük van, szoktak némi „táncrenden kívüli” gyümölccsel kedveskedni a csoportnak.

Tisztasági csomagot ide is hozunk, a tartalma fogkrémmel kiegészülve ugyanaz, mint a bölcsiben.

Takarót itt is kapnak a gyerekek, párnát és ágyneműhuzatot nekünk kell hozni.

Kell ide is váltóruha, váltócipő, valamint tornacipő és egy póló a tornához.

A csoportpénz itt már fix összeg, 1000 Ft havonta. Az óvónők ebből veszik a rajzeszközöket, gyurmát és úgy egyáltalán mindent, amit a foglalkozások során használnak.

Ezen felül idén vettünk színházbérletet. Gyerekszínházban voltak a gyerekek, hat előadás került 3000 Ft-ba. Megérte az árát, nagyon jó előadásokat láttak.

Az óvodának is van alapítványa, ide várják a szja 1%-át, plusz aki tud, ad ezen felül is. Itt is ebből a pénzből valósulnak meg a komolyabb beruházások: bútorcsere, festés, udvari játékok beszerzése stb.

Nagyjából ennyi költséggel jár nálunk az, hogy a gyerekeink intézményi keretek között töltik a napjaikat. A bölcsi is és az ovi is állami, a magán intézmények, családi napközik ennek a sokszorosába kerülnek. A tendencia nyilvánvaló: ahogy nőnek a gyerekek, úgy nőnek a velük járó költségek is. És nagyon jó, ha ezeket van miből kifizetni.

 

Drlucifer