Nehéz a feladat, amikor arról beszélünk, miért lehet „jobb” egy élelmiszeripari termék valamilyen természetes anyagnál. Még akkor is, ha azt a természetes anyagot a természet egész másra fejlesztette ki, mint amire mi használjuk, de ez az „unortodox” felhasználás évszázadok óta bevett és népszerű szokás.  Ne cicózzunk, a tehéntej-fogyasztásról van szó, amely laktózérzékeny embertársainkon és tejundoros kollégákon (incl. a cikk szerzőjét) kívül mindenkiben mindenféle pozitív gasztronómiai élményt hoz fel, osztrák natúrtejtől a kézműves sajtokig vagy a túrós rétesekig - utóbbi hármat én se vetem meg egyébként. Idősebbek emlékeznek a nyolcvanas évek víg reklámjaira is, ahol tejbajuszos kisdedekkel is népszerűsítették a mindennapi tejfogyasztást.

Most meg jövünk ezzel, hogy az egy-hároméves korosztálynak csak óvatosan, csak fokozatosan, sőt, inkább babatejet meg gyerekitalt, főleg ha mondjuk tél van, a gyerek válogatós és valószínűleg vitaminhiányos, esetleg kifejezetten érzékeny a gyomra. Hát, nem irigylem magunkat, de mindenesetre a szakértők összeszedtek egy rakás érvet a gyerekitalok mellett – mi meg igyekszünk fogyaszthatóan (hehe) tálalni, gondosan kihagyva az édes figurát a csomagolásról, vagy a riogatást, hogy ezek nélkül a kölök puffadt hasú, karikás szemű véznaság lesz, aki előszeretettel hagy híg csomagokat a bugyogójában, és ragacsos papírzsebkendőket mindenfelé.

Az egyszerűbb rész az, amit már emlegettem: a természet a tehéntejet alapvetően a kisborjú igényei szerint állította össze, a szarvasmarha egy nagy termetű, növényevő kérődző ugye, és bár esetleg ismerjük Tapló Tihamért, a kilencven kilós, limitált agytérfogatú vegetáriánust, aki néha társaságban is kérődzik vagy böffent, nem túl nehéz belátni, hogy egy egyéves gyerek és egy párhetes boci közt irtózatos különbség van – nemcsak a küllemében vagy a viselkedésében, hanem a tápanyagszükségletében is.

Pluszok és mínuszok az összetételben

A tehéntej „eredeti” összetétele (a tápszerek és gyerekitalok alapanyaga is ez, csak jelentős módosításokkal) szakértők szerint nem optimális a kisdedek számára, mert pl. vitamintartalma igen csekély, illetve csak kis mennyiségben tartalmaz vasat, mely elengedhetetlen a kicsik megfelelő szellemi fejlődéséhez, valamint a vas fontos vérképző elem is, szól az első érv. A tehéntej-alapot tehát „megpótolták” extra nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, mangánnal, szelénnel, magnéziummal, jóddal, az idegrendszer fejlődésében fontos szerepet játszó cinkkel és az előbb emlegetett vassal, mindezt emészthető, viszonylag könnyen felszívódó formában (aki már túlvan vaspótló kezelésen, az érti ennek jelentőségét). A klasszikus tehéntej közel sem fedezi, még a napi vasszükséglet felét sem, az A, C és D vitaminokról pedig már ne is beszéljünk.

A tehéntejben kb. háromszor annyi nátrium és fehérje található, mint az anyatejben. Ez azért lehet probléma, mert a kisgyerekek veséjének ez a mennyiség megterhelő lehet. Itt tehát „mínuszt” alkalmaztak a gyártók, a junior tejital kevesebb fehérjét tartalmaz, emellett pedig a nátrium tartalma is alacsonyabb. Ha teljes tejet iszik a kicsi, akkor túl nagy mennyiségű zsírt viszünk be a szervezetébe, folytatják az elemzők, és bármilyen is a tehéntej, laktózmentes, teljes, vagy zsírszegény, akkor is túl sok fehérjét tartalmaz, mely megterhelheti a veséket.

Ez zsír! Na, nem úgy.

A gyártástechnológia során átalakítják a tej szerkezetét, megváltoztatják annak összetevőinek struktúráját. Az állati zsírok egy részét növényi zsírokkal helyettesítik, melyek könnyebben emészthetőek a kisgyermek számára, nyilatkozza a termék gyártója - a növényi zsírok szerepéről jelenleg nem csekély vita folyik, de ennek eldöntésére a BA stábja nem vállalkozik, de nyilván szigorúan ellenőrzött termékről van szó, mivel kifejezetten ételnek, és nem mondjuk édességnek szánják.

Napoztatás helyett, vagy kiegészítésnek

Kalciumból nagyjából azonos mennyiséget tartalmaz 100 ml junior tejital, mint ugyanennyi tehéntej, írják a doboz hátsó oldalán, viszont a D-vitamin tartalma ez utóbbinak jóval kevesebb. Pedig a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez szükség van D-vitaminra (nemrég zajlott olyan népegészségügyi kampány is, ami szerint a felnőttek se jutnak feltétlenül hozzá a szükséges mennyiséghez, mi is írtunk róla). A napfény hatására az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint, de a babákat, főleg az első években nem tanácsos napoztatni. A téli időszakban pedig a legtöbb felső légúti betegség oka az elégtelen D-vitamin szint. A junior tejitalok rendszeres fogyasztásával feltölthetjük a kicsi D-vitamin raktárait is.

Probiotikum és bifidusz

Egyébként nem minden junior ital egyforma – van köztük olyan is, mely a fentiek mellett tartalmaz „jó” baktériumokat vagy más néven élőflórát, pl. Bifidobacterium Lactist (Bifidus BL) is.

A korábban anyatejjel táplált babák előnyben vannak, hiszen a bifidusz az anyatejben természetesen előforduló jótékony baktérium törzs, mely az anyatejjel táplált csecsemők bélflórájának háromnegyedét teszi ki. Szerepe elsősorban a szervezet immunrendszerének kialakításában és erősítésében van – így a szakértők – ezek a baktériumok az immunrendszerünk „tanítómesterei”. Segítségükkel egyensúlyban van a baba bélműködése, emésztése, emellett védelmet nyújtanak a fertőzéses betegségekkel szemben is – számos kutatás rágta végig az anyatejjel táplált csecsemők immunrendszerének erejét a tápszeres babák immunrendszeréhez képest (pár ezzel foglalkozó cikk linkje a poszt végén található). Természetesen minden tápszergyártó kézzel-lábbal igyekszik, hogy legújabb termékei már teljes értékű helyettesítést nyújtsanak e területen is. Ha ez egyelőre nem is sikerül maradéktalanul, arra erős igyekezet van, hogy arra az időszakra, amikor már sokan abbahagyják a szoptatást, kínáljanak valami vitaminos-ehető-emészthető eledelt, innivalót.

A végső döntés – már ha veszünk valami ilyesmit – a gyerek kezében lesz úgyis, a gyártó kutatja és elkészíti, a szülő megveszi, de meginni a kölöknek kell. Mivel ezt a korosztályt csak az ízlésén keresztül győzhetjük meg, fel van adva a lecke, hogy az a vitamin-vas kombó még finom is legyen.

Vakmacska

További infók:

 http://bezzeganya.postr.hu/tobb-mint-hetszaz-fele-bakterium-van-az-anyatejben (tudományos adatok Juditty tollából)

http://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/15420/a-csecsemokori-taplalkozas-befolyasa-az-immunrendszer-fejlodesere

http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_rovid_hir/hir/3022_egeszseges_belflorat_eredmenyez_az_anyatej

http://index.hu/tudomany/biotech/2011/02/07/tonnaszam_gyarthatunk_anyatejcukrokat/ (ha valakit az innovációs rész is érdekel)

 http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/gyermekegeszseg/20100520-erosebb-az-anyatejjel-taplalt-csecsemo-immunrendszere-mint-a-tapszereseke.html

http://www.bebikkicsikesnagyok.hu/15892/ha-keves-az-anyatej/   (ez friss, 2014-es infó)

http://www.life.hu/drlife/20130114-kozel-700-bakteriumfajt-tartalmaz-az-anyatej-valoszinuleg-az-immunrendszer.html

http://www.nestle.hu/media/pressreleases/konolfingen  (egy gyártó álláspontja, nem megijedni, ez is magyarul van)

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?