Friss hírek, érdekességek lapszemle sorozatunkban.

Mégiscsak maradhat az iskolai papírgyűjtés gyakorlata a HVG híre szerint, a kormányzat már készíti a megfelelő jogszabályt hozzá. A Népszabadság pénteki számában is idézik a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatását, amely szerint az iskolai papírgyűjtést lehetővé tevő jogszabály-módosítás előkészítés alatt áll, mivel "az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan szerepe van a szemléletformálásban, és a kormánynak nem áll szándékában, hogy elvegye a gyerekektől ezt az élményt, illetve az iskoláktól az ebből származó bevételt". Korábban a tárca még úgy nyilatkozott, hogy a 2015-től változó uniós és magyar előírások szerint a külön gyűjtött papírhulladékot ingyenesen át kell adni a közszolgáltatónak. (A BA is írt erről korábban, emlékeztetve, hogy számos településen, így Budapesten is most ingyenes, házhoz menő rendszert alakítanak ki épp, műanyag-és papírhulladékok szelektív gyűjtésére)

Olcsó legyen vagy minőségi a menza? Szintén a HVG írt arról, hogy egyelőre pár önként vállalkozó szolgáltató kivételével egyelőre halasztják a „menzareformot” amely szerint az óvodás, iskolás gyerekeknek több teljes kiőrlésű pékárut, zöldséget, tejet kéne kapniuk. Egyelőre ugyanis senki se akarja magára vállalni a várható népharagot, ami a várható (és jelentősnek mondott) áremelés, esetleg a „közízlés gyors, felülről történő megváltoztatási kísérlete” miatt zúdulhat az étkezést szolgáltató cégekre. A megkérdezett iparági szereplők azt is hangsúlyozzák: a minimálbérért foglalkoztatott közétkeztetési alkalmazottól sem várható el, hogy évtizedes gépeken, megkopott tudással Michelin-csillagos fogásokat állítson elő.

Tiszta víz, bárhol, bármikor, olcsón, egyszerű eszközökkel. A 444.hu bemutatja a fiatal mérnökhallgató találmányát, amely segítségével bárhol, bármilyen vízből iható, biztonságos ivóvíz állítható elő, olcsón, egyszerűen. Nyári gyakorlatnak nem is túl rossz, alig pár milliárd ember problémáját oldaná meg. “Ez a találmány komoly segítség lehet a fejlődő országoknak, ahol minden évben milliók halnak bele azokba a betegségekbe, amiket szennyezett vízzel kapnak el az emberek.”- nyilatkozta a fejlesztő.(az angol nyelvű forráscikk itt olvasható)

Népszavazást tartana az abortuszról egy német euroszkeptikus párt a nol.hu híradása alapján.  A párt tagjai azt kifogásolják, hogy a terhesség első 12 hetében büntetlenül, szabadon lehet a magzatot elvetetni.

Csináljunk házi gumicukrot!javasolja a Táfelspicc blog. Gyümölcslé és valami sűrítő (zselatin, pektin vagy a vicces nevű agar agar), nagyobbacska gyerekek is segíthetnek az elkészítésben, gyors, egyszerű, olcsó.

Picit többen születtek, és picivel kevesebben haltak meg, adta hírül a KSH adatait a Hír24.  A legnagyobb mértékű növekedés áprilisban volt, amikor a 7032 gyermek született, ez az adat 9,4 százalékkal múlta felül az előző év áprilisit, összességében kb. 3%-kal született több gyermek, mint az előző év azonos időszakában.

A blikk.hu egy gyermekpszichológust kérdezett az iskolakezdéssel kapcsolatban. Néhány jó tanács: hallgassuk meg, hagyjuk tombolni, időben vegyük fel a ritmust, és igyekezzünk őt egészséges életmóddal védeni a várható közösségi betegségek ellen.

Szalai Piroska optimista: a kisgyermekes nők munkavállalási aránya egyre jobb. A mno.hu cikke szerint már sokat javult, és még sokat is fog javulni az egészen kicsiket nevelő nők alapjáraton siralmas foglalkoztatási mutatója.  A cikk adatai szerint az idei év második negyedévében átlagosan 7179 édesanya dolgozott gyed folyósítása mellett, valamint további 4287 nő dolgozott gyes mellett harminc óránál hosszabb részmunkaidőben vagy teljes munkaidőben, vagyis a gyed extra intézkedéseinek köszönhetően eddig 11 500 nő tért vissza a munkaerőpiacra. Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium női foglalkoztatás javításáért felelős volt miniszteri biztosa szerint a gyed extrának köszönhetően várhatóan fokozatosan tovább bővül majd a munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes édesanyák száma, főleg akkor, amikor  már azok a gyerekek is elérik az egyéves kort, akik már a gyed extra bevezetése után születtek.

És mivel péntek van, továbbadjuk a 444.hu magukért beszélő képeit a plüssállatok idei berlini kongresszusáról. Azon túl, hogy LOL, nincs további hozzáfűznivalónk.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?