Friss hírek, érdekességek a nagyvilágból. A Bezzeganya új, lapszemle-sorozata.

Bepólyázott kutya pózol a családi fotókon

Jamie Clauss fotós gyakran készít felvételeket édesanyákról és újszülöttjeikről. Ő és szomszédai egy nap unatkoztak – nekiálltak családi fotókat készíteni. A kutya főszereplésével.

A Harry Potter-regények olvasása csökkenti az előítéleteket

Az olvasáskor a főszereplővel jobban azonosuló gyerekek toleránsabbá váltak a különböző kisebbségekkel szemben

Agyhalott kismama gyerekét segítették világra

Speciális terápiával, a család egyetértésével tartottak életben egy agyhalott kismamát a Semmelweis Egyetemen két és fél hónapig, hogy világra segíthessék gyermekét.

Egyszerű módszerrel fejleszthető a gyerekek agya

A Cambridge egyetem kutatói szerint a népszerű számkirakó és a keresztrejtvények segítségével hatékonyan fejleszthető a gyerekek memóriája és szókincse is.

Iskolakezdés: tényleg ennyire sokba kerül?

Az iskolakezdés most is jelentős anyagi terhet jelent a családoknak. Iskolai hátizsákot lehet vásárolni 2000-3000 forintért, a speciális ergonomikus iskolatáskák 6 ezer forint körül kezdődnek, de van 14 ezer forintért is. Az árakat nagyban befolyásolja, milyen emblémával látják el az iskolaszereket, a rajzfilm- és sportmárkákkal díszített füzetek, táskák akár kétszer annyiba is kerülhetnek, mint a "hagyományosak".

Minden harmadik gyerek után fizettek bölcsődei térítési díjat

A bölcsődék kevesebb mint felében szedtek gondozási díjat tavaly. Csak minden harmadik gyermek után kellett fizetni, a legalacsonyabb jövedelmű családokat ugyanis mentesítették a fizetési kötelezettség alól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunk által megismert kiadványából. A férőhelyek száma tíz év alatt 60 százalékkal, a gondozónők létszáma 30 százalékkal bővült. Ennek ellenére még mindig van 58 ezer kisgyermek, akinek lakóhelyén nincs napközbeni ellátás.

A 38. hétig nem tűnt fel, hogy terhes

Egy több mint 130 kg-os nő mindössze négy órával azután megszülte gyermekét, hogy egyáltalán megtudta, terhes, nagy súlya miatt ugyanis a 38. hétig senkinek sem tűnt fel, hogy gyermeket vár.

Raikkönen apai örömök elé néz

Gyereket vár Kimi Raikkönen és Minttu Virtanen, erősítette meg a finn versenyző barátnője, miután egyre több híresztelés látott napvilágot a terhességéről.

Augusztus 30-ig megérkeznek a megrendelt tankönyvek

Mintegy 1 millió 267 ezer diák számára kezdődik meg alig egy hónap múlva a tanév. Az iskolakezdés az idén is jelentős anyagi terhet jelent a családok számára. A köznevelési államtitkárság azt ígéri: augusztus 30-ig megérkeznek a megrendelt tankönyvek az iskolákba. 

Mellrákot okozhatnak a fogamzásgátlók?

Akár 50 százalékkal is nőhet a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik magas ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót szedtek a múltban.

A város, ahol nem lehet gyereket szülni és meghalni

Egy kétezres város, ahol nyáron éjjel-nappal süt a nap, ahol a városlakók fegyverrel a vállukon közlekednek az utcán, ahol tilos macskát tartani, gyereket szülni és halottat temetni. A Spitzbergák fővárosa, Longyearbyen különös, lenyűgöző világ.

Érdekes cikket, hírt olvastál? Ajánld kommentben a többi olvasónak!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?