Zsé edzés életmód betegség

Végre, két hét betegség után egyedül vagyok itthon! Bámulatos, hogy öt gyerek milyen változatos kombinációban tud beteg lenni és mennyiféle vírust képes összeszedni. Az utolsó hat nap volt a legdurvább, akkor a két pici volt itthon betegen, így nemhogy posztot írni, de dolgozni, enni, aludni vagy éppen létezni sem volt időm.

Mivel dolgozni azért csak-csak kellett, ezért felváltva voltunk itthon a betegekkel a férjemmel. Így viszont tényleg nem maradt semmi másra idő, a héten két edzés maradt ki. Nagyon sajnáltam, mert szombaton már tök szuperül ment, egész komoly dolgokat is tudtam csinálni. Végre úgy tűnt, hogy már nemcsak kínlódás van, hanem már olyan gyakorlatok is mennek, amikhez kell némi „előképzettség”. Erre puff, kettő kimarad.

Aggódtam, hogy sok lesz a hét nap kihagyás és sajnos igazam is lett. Nem ment jól az edzés, kevesebb idő is volt (55 perc helyett csak 45) és a gyakorlatok is az alapozáshoz hasonlítottak. Rossz kedvem is volt, nehezen tudtam odafigyelni. Egy pozitívum azért akadt: nem volt olyan durva izomlázam, mint ahogy tartottam tőle.

Egyébiránt nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem most a búvárbéka segge alatt van a hangulatom. Biztos az időjárás, a bezártság, a betegségek… Ezt a posztot is nyögvenyelősen írom, de épp így nincs kedvem a munkához, vagy pl. az edzéshez, pedig ma is megyek. Remélem, jön néhány napsütéses nap, hátha az segít.

Gondoltam, összeszedek egy-két tippet, hátha valakinek segítségére lesz, de tessék tudomásul venni, hogy ezek egy kezdő tanácsai, sőt, nem is tanácsok, inkább csak gondolat-morzsák. Tapasztalati alapon, mert nekem beváltak:

  • edzés / mozgás előtt egy órával érdemes enni: így sokkal jobban bírom a terhelést, ráadásul edzés után nem vagyok farkaséhes. Ebben a témában biztosan mindenki más módszerre esküszik, nekem ez vált be.
  • edzés után magnéziumot és/vagy kálciumot iszom, abbéli reményemben, hogy csökkenti az izomlázat. Nem tudom, hogy segít-e, mindenesetre ezzel is bent van fél liter folyadék.
  • pihenőnapok! bármennyire is szeretném, a dupla annyi edzés nem jelent dupla hatást. Mivel azért elég kimerítő és alapos mozgásban van részem, muszáj pihenőnapokat tartani. Lehet, hogy később lehet sűríteni, vagy más mozgásformáknál ez nem gond, de azért minden kezdőnek javaslom, hogy tartson egy-egy nap szünetet, ne eddze túl magát.
  • centit, ne mérleget!
  • az „eszem pár sütit/csokit, holnap úgyis lemozgom” gondolat elég veszélyes, bár nagyon csábító. Tessék megnézni, hogy egy tábla csoki mennyi kalória, és azt mennyi munkával lehet elégetni. Elképesztően sokat kéne edzeni csak azért, hogy a csoki lemenjen és akkor még csak 0-án vagyunk. DE: azért egy-egy kocka minőségi édesség nem hiszem, hogy baj. Én is megeszem, vagy hétvégén egy szelet házi sütit. Nem hiszek az önkínzásban, az életmódváltás amúgy is igen nehéz, legalább egy pici kényeztetés férjen bele.
  • inni, inni, inni! pohár, kulacs szem előtt legyen, akkor lemegy a napi 2-2,5 liter. Ha nem iszom, akkor többet eszem, megfájdul a fejem és morcos leszek, valamint destruktív gondolatok árasztanak el.
  • többen írtátok a támogató közeget: ez tényleg fontos, mindenki döntse el, hogy ez számára mit jelent: nekem a sógorom, másoknak a barátnő, van, akinek az ismeretlen tömeg jön be a fitness teremben, stb. Csak ne legyetek egyedül. Itt a Bezzeganyán is támogató közeg van, tapasztalatból mondom.

És végül: legyen mindenki BÜSZKE! akármennyit, akármit mozog, az már eredmény. Bármilyen pozitív változást behozott az életébe, arra legyen büszke. Nekem nagyon nehéz a változtatás, sokat nyavalygok előtte, sokat beszélek a dolgokról, ahelyett, hogy csinálnám. Így minden eredményemre kivételesen büszke vagyok, és ez sokat hozzátesz az önbecsülésemhez, ami kamatozik az életem összes többi területén.

Zsé

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?