Fekszel a vizsgálóasztalon, melletted az ultrahang-készülék, de te nem egy monitort bámulsz kitekert nyakkal, hanem a korábban felvett VR-szemüvegen át nézed a babát. Kipróbálnád?

Talán sokan hallottatok-olvastatok mostanában a múlt héten lezajlott CES-ről, (Consumer Electronics Show), amelyet Vegasban rendeztek, és a nagyközönségnek szánt innovációk (legyenek azok bármilyen hasznosak vagy őrültek) mutatkoznak be rajta. (Némi szemezgető itt.) A szórakoztatás, a közlekedés, az okosotthonok témája mellett egyre több az egészségügyi jellegű eszköz, szoftver, kütyü is: megjelent az első valóban pontos vérnyomás-adatokat mérő okosóra, mesterséges intelligencia jelzi előre a kardiológiai problémákat.

Természetesen a magzati diagnosztika se maradt ki a sorból, bár lassan már nem tudom, milyen újdonsággal lehet kirukkolni ott, ahol már 2016-ban is elképesztő részletességgel mutatta a magzatot  az egyik óriáscég csúcseszköze, amit persze az akkor látott kiállításon, a német conhIT-en is hatalmas kivetítőkön át láthattam magam is. 

A dél-koreai Girjaesoft szakértői a VR szemüveggel akarják még közelebb hozni anyát és babát még megszületés előtt. A VR Fetus eszközével a 3D ultrahanggépre lehet csatlakozni, az anya a VR szemüvegen át látja a babát, miközben az orvos a különféle egészségügyi paramétereket vizsgálja és rögzíti.  A VR eszköz egy USB-eszközzel csatlakozik, ha jól látom, vezeték nélkül. A magzati képből egy virtuális, 3D modell készül, aminek részleteit kinagyítva nézegethetünk fejecskét, lábacskát, amit szeretnénk, valahogy így:

Természetesen a mindenféle fejlődési paraméterek is nyomon követhetőek, még arra is figyelmet fordított a fejlesztő, hogy könnyen érthető grafikonok is segítsék azok megértését. . 

És ha mindez nem lenne elég, illetve apuval, tesóval, nagymamival is szeretnénk megosztani az élményt, hát íme, az androidos, mobiltelefonos verzió otthonra.( )

A céget 2015-ben alapította egy ultrahangos technikával foglalkozó szakértő, aki azelőtt neves nagyvállalatoknak dolgozott.

„Mivel stábunk tagjai közül senki sem terhes anya, nem tudjuk, milyen hatással van egy 3D magzati modell rájuk” – kommentálta az egyik CES-ről tudósító csapat, de ők is feltételezik, a fejlődő technológia hamarosan megjelenhet a kórházakban, és akár olyan megszokottá válhat, mint a korábban nagy szenzációnak számító, ma már mindennapos „3D babamozi”.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>