Valahonnét, ahol végetér már a Hársfaméz utca, sőt, a Nyálka-Láp és a Gőzös Gázbarlang is, egyszer csak így a megenyhült vagy épp hidegre fordult időben, tél  elején vagy közepén, összeverődik egy nagyobb csapat, majd támadásba lendülnek a bacilusok. Elindulnak szép, rendezett sorokban masírozva az emberek által lakott helyek felé, és mindnek egy a célja: elkapni egy embert. Vagy többet.


szólj hozzá: Bacilusok dala

Az elkapott ember persze elkapja a bacilust, aztán elkezd tüsszögni, köhögni, taknyolni  és torkot köszörülni, lázas lesz, étvágytalan meg levert, nyafog és nyefeg, üldögél a WC-n vagy mélyen belenéz, egyszóval: beteg lesz.

Mennek-masíroznak a bacilusok, és azon töprengenek, hogy is lesz legjobb célba venni a mit sem sejtő áldozatokat, csak úgy egyenként, esetleg csoportban.

Ráülnek a hetes busz fogantyújára,

a mozgólépcső korlátjára,

Micike íróasztalára, az igazgató bőrfoteljére, a számítógép billentyűire,

a WC-kilincsre, sőt, a WC-deszkára,

a 4.b osztálynaplójára, a padra, a tornatermi bordásfalra, Ági néni furulyájára és golyóstollára,

a kutya pórázára, a bevásárlóközpont kocsijának fogantyújára, a zacskós tej zacskójára, a zöldség héjára, a mosatlan körtére, a kisautóra az oviban, a Márta néni köpenyének zsebére….

…meg sok más helyre, és várnak. Juhé, már el is kaptak valakit!

Van, aki a nagyorrúakat szereti, mert egy kiadós náthával mekkorát lehet ott bálozni, aki igazán ügyes, arcüreggyulladással fokozhatja a mókát.

Van, aki csak a nagyfülűeket, elvégre nincs nagyobb mulatság egy jó kemény középfül-gyulladásnál. Aztán lehet nagyot futni, amikor jön a doktor néni azzal a rémes szörcsögtetővel.

Van, aki csak a nagyon erőseket keresi, mert azon lehet igazán röhögni, amikor egyik napról a másikra a Nagyon Erős Ember csak úgy összecsuklik, mint a bugylibicska. De a bacilusok többsége inkább a gyengéket szúrja ki magának, mert ugye a legtöbb bacilus gyáva kukac, de aki satnya, rozoga, nyeszlett, karikásszemű, szédeleg, hálnijárbeléalélek, az nem igazi ellenfél.  

Aztán vannak a tudálékosok, ülnek a hetes buszon, és csak minden ötödikre ugranak rá. Vagy csak minden héttel osztható sorszámúra. A jobban képzett matematikusok egyenesen csak azokra, akiknek a sorszáma prímszám. A tréfásabb kedvűek meg kiszámolóst játszanak, ecc-pecc-kimehetsz, te vagy a hunyó, holnapra te leszel lázas. Antanténusz-szórakaténusz-bukk, te meg hányni fogsz. Aztán meg ülnek az emberek végig az orvosi rendelő folyosóján, há-hápci, mesélik egymásnak, miket kaptak el, ők tapasztalatot, a bacilusok meg gazdát cserélnek közben.

Olyan picik, hogy megülnek mindenhol, észre se veszed, nem is gondolnád. Pedig az mekkora kövér volt, aki az autó kilincsén ült, amikor beszálltál reggel. Mégse láttad meg, ugye?

A másik meg gúnyosan vihogott, amikor megfogtad az osztály kilincsét.

Ravaszul lesett a harmadik, aki a WC ülőkéjén várakozott, izgatottan fészkelődött a negyedik, épp ott a padon ni! Az ötödik meg azon a légvonaton üldögélt, ami feléd ment jó nagy sebességgel, amikor Krisztián rád tüsszentett: há-hápci! Pedig nem is váltott rá jegyet.

De pofára estek mind, ugye?

Kezet mostál, mikor bementél az osztályba.

Meg akkor is, amikor kimentél a WC-re.

Kecsesen elhajoltál a légvonat elől, a bacilus meg jól seggre esett a kövezeten.

Az a néhány, amelyik meg mégis bejutott, nos ott álltak a szervezeted védő katonái, és úgy kizavarták őket, mint a huzat!

Akiket meg hazahoztál, azok itt zúgnak lefelé a kagylóba!

Bemennek a csatornába, ott meg csak legfeljebb patkányok vannak. Igen, jól tudod – a patkány az nem elkapja, hanem TERJESZTI a betegséget, de mi nem érintkezünk patkányokkal, szóval a bacilusoknak annyi, ha velünk kezdenének.

Most játsszuk azt, hogy te vagy egy bacilus?

No megállj! Ha nem volna olyan pici, megmutatom, hogy kellene nyakon csípni! Így ni!

De mivel pici, inkább moss holnap is kezet. Nyakon csípni másként nem nagyon lehet őket. És ha nyakon csíped, akkor is mit csinálsz vele? Ő csíp nyakon téged, hacsak be nem teszed kesztyűben-maszkban gyorsan a mikroszkóp alá. Lássuk, kivel van dolgunk, kiskomám.

Az mégiscsak jobb móka, mint elkapni vele együtt a betegséget.

 

Vakmacska