Megszülted, kezedben tartod több mint 4 kilós újszülötted, a hatalmas büszkeségen túl némi ijedtség is vegyül az örömbe. Mi a teendő a kisfókával, aki jó eséllyel fütyül a szakirodalom számos alapvetésére és mindig kicsi lesz rá minden?

A következőkben – elnézést kérve a korababák és a tündéri apróságok szüleitől – jöjjenek hát a fodrozódó hájak, hatalmas sonkák és tripla tokák!

Mindkét gyerekem nagytestű csecsemő volt, illetve a kislányom ma is az. Átlagos testalkatú lévén az elsőnél még a terhességi cukorproblémára fogtam a dolgot, a másodiknál már ilyen gond nem volt. Akkor már tudtuk, brutális alakját ő is az apjától örökölte. Mostanában egyre többen születnek nagyobb súllyal, aminek több oka is lehet, az egyik az előbb említett terhességi diabétesz. Kapcsolatba hozzák még az egészséges, egész évben vitamindús étkezéssel, a terhesvitaminok hónapokig tartó szedésével, a nők átlagos testméretének növekedésével és a terhesség alatt felszedett pluszkilók számával is. Sokan terminustúllépés miatt szülnek a várhatónál nagyobb gyereket, ezek a babák általában néhány héten-hónapon belül visszacsúsznak az átlagos méret- és súlytartományba.

De mit tehetnek azok, akik – mint én is – a növekedési görbét még felülről sem érintő medvebocsot nevelnek?

Először is az etetés. Ha ősanya-típus vagy és meggyőződésed, hogy utódod azért EKKORA, mert kivételesen életrevaló vagy a pasid egy alfahím, akkor ragaszkodj a kizárólagos szoptatáshoz! Nálunk – bár nincs tejcsárda – nem volt különösebb gond, simán kihúztuk a gyerekek féléves koráig, ami 9 és fél –10 kilós testsúllyal és 70 centi körüli hosszal párosult. Igaz, az éjszakai többszöri etetés is része ennek a programnak. Az orvos tanácsa szerint a D-vitamint vallásosan, minden nap adni kell a csontnövekedés miatt.

Öltözködés. Az 56-os kisruhák egyből felejtősek. Ha várhatóan nagy babád lesz, praktikus olyan ruhákat beszerezni, amiket nem látványosan nő ki, például rugdalózó helyett kisnadrág zoknival, sok body pólóval. Hálózsák kell, cipőt venni hülyeség, mert csak keménytalpú változatot találsz a félévesed lábára. Aztán felejtsd el a francia és spanyol tervezésű darabokat, ezek keskeny gyerekekre készülnek, a díjbirkózó alkatú gyereket nem fogod beleszuszakolni vagy csak az egyik vállát. Válassz inkább skandináv vagy magyar terméket, de csak ha már tesztelted a méretezést. Vagy kérd kölcsön az első három méretnyi ruhát, nem fogod elkoptatni, megígérheted. Viszont egy év múlva te adhatod oda (kellő humorérzékkel megáldott) barátnőd néhány hónappal idősebb gyerekének a ti kinőtt cuccaitokat. Talán fölösleges említeni, de megteszem: kis méretű pelenkát előre készletezni fölösleges.

Babahordozó mindenfélék. Itt lehet nagyot spórolni, ha nem veszed meg a pihenőszéket, szinte mind csak 9 kilóig használható, a baba autósülések mondjuk 12-ig, de nagy illúzióid ne legyenek! A hordozókendő nekünk nem jött be, a kenguru és háti hordozó annál inkább. Persze a hátat leginkább tehermentesítő változatot használjuk, de mindkét gyerek imádta, ellentétben a (méretes, kicsit sem trendi) mózeskosaras babakocsival, amit viszont gyűlöltek, de szerencsére gyorsan kinőtték. Állítólag a nagydarab gyerekek többnyire igen mozgékonyak – az enyémek azok –, lehet, hogy ez az oka. Így a pólya és a bugyolálás vagy bármi, ami korlátozza őket a mozgásban, hisztérikus tiltakozást okozott már pár napos korukban is.

És veled mi lesz? Melegen ajánlom valamilyen kondicionáló torna vagy gerinc körüli izmokat erősítő gyógytorna-DVD beszerzését, szükség lesz rá, és remek lapos hasad lehet, ha rendesen csinálod. A felsőtested úgyis jó eséllyel olyan lesz, mint egy gladiátornőnek, már csak az alsó végtagokat kell hozzáigazítani.

Számos vicces helyzetbe kerülhetsz, amikor a tíz hónapostól megkérdezik, hogy hívják, vagy kinéznek az orvosi rendelőben, amikor – nálunk ez a szokás – soron kívül bemennél a csecsemőddel, vagy ha te kérdezed meg egy cuki kisbaba szüleitől, hogy mennyi idős a kicsike. Annyi, mint a tiéd, csak feleakkora.

Citabella