segítség iskolások

Viszonylag ritkán szoktunk segítséget kérni tőletek (egyrészt, mert az összes segítségkérés megjelentetése meghaladná ennek az oldalnak a lehetőségeit, másrészt sok esetben nehéz felelősséget vállalni a történetek valódiságáért), most viszont kivételt teszünk. Tesszük azért, mert a történetben szereplő édesanyát személyesen ismerem, így száz százalékban biztos vagyok benne, hogy a segítségetek jó helyre kerül, és az eredeti célra lesz felhasználva. Íme, Evelyn és fiának története:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy házaspár, akik négy év házasság után úgy döntöttek, jöhet a gyerekezés időszaka. Jött is hamar a pozitív teszt, majd elkezdődött az eleinte boldog babavárás. Aztán a hatodik hónapban kicsit gellert kapott a történet, ugyanis egy rutinvizsgálat során kiderült, hogy valami nincs rendben. Aztán egyre inkább az derült ki, hogy sok minden nincs rendben. Akkor jöttek az orvosi vélemények, miszerint 50 százalék, hogy a baba életben marad. De ha úgy is lesz, csak vegetálni fog.

Végül megszületett a kisember. És élni akart. Erős hanggal felsírt, mindenkivel tudatta, hogy megérkezett és küzd. Azért az orvosok továbbra is fenntartották, hogy csak vegetálni fog. És a pár hazavitte a kislegényt, szerették, hittek, és bíztak benne (meg persze rengeteget fejlesztették minden lehető helyen és módon). És ez a kisember most nyolcéves. Túl van több műtéten, három öccse született azóta, sikeresen elvégezte az általános iskola első osztályát, kétkerekű bringázik, úszik, és a legszeretnivalóbb kissrác.

Azért a gondok nem múltak el nyomtalanul. A kétoldali ajak- és szájpadhasadékot nagyrészt korrigálták, az agyi rendellenességek szerencsére minden előrejelzést megcáfoltak, de ott van az a fránya koponyacsont. Ami nem egészen úgy alakult, ahogy kellett volna neki. Kicsit másképp forrt össze, mint ahogy másoknál megszokott, így kicsit másképp néz ki a tulajdonosa is. A legszembetűnőbb, hogy kicsit távol vannak a szemei, meg hogy széles az orrgyöke. Ettől látótérkiesése van, ami miatt pedig sokat esik hasra az előtte lévő tárgyakban. Meg amúgy sokan megbámulják, mutogatnak rá. Pedig irtó jófej srác. De ők csak az arcát nézik, nem a személyiségét.

Szóval a szülei gondoltak egyet, hogy csak jó lenne keresni egy olyan doktor bácsit, aki tudna mit kezdeni ezzel a problémával. Olyat nehéz találni, aki mindenki fejében helyre teszi a dolgot, hogy ez a kissrác így van jól, így lehet, hogy egy kicsit a kissrácot kéne komformabbá szabni. Mivel kicsiny országunkban erre sem orvos, sem felszerelés nem áll rendelkezésre, szétnéztek kicsit az uniós határokon belül, hogy azért az OEP segíthessen nekik a műtét megfinanszírozásában, és végül így jutottak Angliáig. A kisember története most ott tart, hogy az egyik legnevesebb gyermekkórház, a Great Ormond Street Children’s Hospital vezető sebésze elvállalná ezt a melót, de előtte személyesen szeretne meggyőződni a kislegény cuki mivoltáról, és eldönteni, hogy hogyan is lehetne remekbe szabni ezt a kérdést.

Ehhez viszont a családnak szüksége van némi segítségre, hiszen az elmúlt évek alatt rengeteg pénzt hagytak már ott mindenféle helyeken, ahol cserébe fejlődést kaptak. A kissrác fejlődését. Amiért egy fillért sem sajnáltak. Csak néha nehéz már a taligát tolni, de mégis kéne, hogy legyen valami. Az OEP bácsik/nénik akkor írják alá a támogató papírokat, ha már fel tudnak valamit mutatni a szülők. Ők pedig egy londoni konzultáció eredményét kéne, hogy felmutassák, hogy a doktor bácsi elvállalja a műtétet, illetve hogy a kórház kellően felszerelt hozzá. Tehát ahhoz, hogy megtámogassák őket egyszer valamiben, azért egy kicsit még oda kéne tenni azt a taligát... Tud valaki taligát tolni?

Ja, a kissrácot amúgy Eliotnak hívják. Kétoldali ajak- és szájpadhasadékkal született, és Dandy-Walker szindrómája van. Hiányzik a kérgesteste, ami azt jelenti, hogy a két agyfélteke nem képes kommunikálni egymással, van egy középvonali ciszta az agyában, a negyedik agykamrája tágabb a kelleténél, és hiányzik még egy vermis nevű alkatrész is az agyából, ami amúgy nagyrészt a mozgáskoordinációért felel. Amúgy tök rendben van a srác. Irtó jófej, nagyon szeretnivaló, és igazából a szülei már sokszor megállapították, hogy úgy válogatta össze, hogy mire van szüksége, hogy azért még működjön a rendszer a hiányokkal együtt is. Elég jól sikerült neki. Közel átlag fickó, némi nyomával az átélt kalandoknak.

Aki szeretné egy kicsit megkönnyíteni a taligatolást, a következő lehetőségek egyikén megteheti. A szülők is, meg a srácaik is nagyon hálásak lesznek érte!
Kovácsné Gyöngy Evelyn CIB Bank 10700079 54131428 51100005 (erre a célra fenntartva)
Kovács Péter PayPal k.peter78@gmail.com

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?