Az SOS Gyermekfalvak kampányában állami gondoskodásban élő gyerekek beszélnek arról, mit szeretnek és mit nem szeretnek az édesapjukban.

 „Azt szeretem az apukámban, hogy felfújta a medencét. Azt nem szeretem az apukámban, hogy megverte a nővéremet”

– mondja a 11 éves Dávid, aki 3 éves kora óta él állami gondoskodásban az SOS Gyermekfalvaknál, apukájával havonta egyszer találkozik.

 „Azt szeretem az apukámban, hogy sokat játszik velem. Azt kívánom az apukámnak, hogy ne haljon meg, mint a Zsani apukája”

– sorolja a 9 éves Juli, akit apukája kéthetente látogat.

 23 ezer gyermek él ma Magyarországon állami gondoskodásban, többnyire elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége miatt emelik ki őket a családjukból. Közülük csak 2000 örökbe fogadható, a gyerekek többségéről nem mondtak le vér szerinti szülei, rendszeresen látogatják.

 A nevelőszülő feladata nemcsak a gyermek gondozása, de a vér szerinti családdal való kapcsolattartás is, láthatásra viszi a gyereket, vagy otthonában fogadja a szülőket. Ideális esetben a nevelőszülő csak egy átmeneti állomás a gyerek életében, a szülők rendezik életkörülményeiket és a gyerek hazakerülhet, erre azonban kevés az esély. Az SOS-nél évente a gyerekek 2 százaléka kerül vissza a családjába.

 „Az otthonról hozott minta sokszor beég a gyerekekbe és felnőttként újratermelik a családi kapcsolatrendszert. Nem ritka, hogy a lányok korán vállalnak gyereket, vagy bántalmazó párt választanak, a fiúk pedig még később is nehezen birkóznak meg az apaszereppel, hiszen nekik sem volt rendszeres kapcsolatuk az apjukkal, vagy épp teljességgel hiányzott az életükből” – mondja Szilvási Léna, az SOS szakmai vezetője. Ráadásul számos nevelőszülői családból is hiányzik a férfiminta, s bár egyre többször jelentkeznek párok, illetve férfiak nevelőszülőnek, még mindig magas az egyedülálló nők aránya ebben a szakmában.

 Az SOS fontosnak tartja, hogy megtörje ezt a kört, ezért az alapítványnál élő fiúkat célozva Férfi klubot indított. A kísérleti program célja, hogy olyan biztonságos teret teremtsenek a gyerekeknek, ahol kötetlen körülmények között, szakember vezetésével nyíltan beszélhetnek a fiúkat érintő kamaszkori témákról, párkapcsolati nehézségekről, a férfi-női nemi szerepekről, családalapításról, apaságról, felelősségről.

 SOS Gyermekfalvak