Folytatjuk a mosható pelenkákról szóló sorozatunkat: ezúttal a pelenkák kialakítását és használatát mutatja be Pilár.

A pelenkák kialakítása és használata

A pelenkák funkciójukat tekintve három alapvető részből állnak: a pórusos, szárazon tartó fedő-rétegből, a nedvszívó magból és a nedvességet át nem eresztő hátoldali rétegből.

De hogy erre milyen anyagokat használnak az újra- és az egyszer használatos pelenkáknál, abban nagy különbségek vannak.

Az eldobható pelenkák kialakítása, anyaga

Összetételét tekintve a papír pelenka akárcsak a „papír” dobozos üdítő, többrétegű anyag. A korszerű eldobható pelenkák a következő rétegekből állnak: polipropilén gumibugyi, papír színes mintával, cellulózvatta, szuperabszorbens polimer (SAP), nedvességzáró polietilén fólia, ragasztó és gumi.

A fedőréteg rendszerint pórusos, nedvességtaszító anyagból készül, pl. poliészter vagy polipropilén kelméből. A pelenkák hátoldali része általában polietilénfólia. Ezek a fóliák egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben légáteresztőek.

A nedvszívó mag veszi fel a folyadékot és tartja magában. A mag anyaga a cellulózvatta, amihez különböző mennyiségű és minőségű szuperabszorbens polimert (nátrium-poliakrilát) kevernek. Az optimális működésben nagy szerepet játszik a szemcsék mérete, elhelyezkedése, és a polimer relatív mennyisége is. Amikor a polimer duzzad, ún. gélblokk jöhet létre, amely megakadályozza, hogy a beérkező folyadék a pelenka belsejébe jusson. A csomók miatt a pelenka nagyobb valószínűséggel szivárog. A nátrium-poliakrilát egyik nagy hibája éppen a rendkívüli hidrofil tulajdonsága, ugyanis nem csak a vizeletet szívja fel, hanem a bőr természetes hidratáltságát is rontja. Ez az egyik ok, amiért eldobható pelenkáknál pelenkakrémeket szükséges alkalmazni.

2. Az újrahasználható pelenkák kialakítása, anyaga

A modern mosható pelenkák formájukat tekintve éppen ellentétes fejlődésen mentek keresztül, az egyforma hajtogatott belső és gumibugyi kombinációjából mára már számos különböző típus alakult ki, így jobban tudnak alkalmazkodni az egyedi igényekhez (pl. újszülött méret, éjszakai nedvszívás, méretállíthatóság, száradási idő).

Az újrapelenkák két nagy kategóriába sorolhatóak, vannak az all-in-one (AIO) típusúak, ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső többé-kevésbé egybedolgozott, valamint a külön külső és belső pelenkák kombinációja. Az AIO pelenkák kialakítása is többféle lehet, a különböző megoldásokkal általában a száradás ideje csökkenthető, míg használatuk egyszerű marad.

Most vegyük csak a használatra legegyszerűbbeket, a zsebes pelenkákat. A zsebes pelenkák két részből állnak, a zsebes kialakítású pelenkából és a nedvszívó betétből.

A zsebes pelenka belső fedőrétege, a baba fenekével érintkező anyag többféle is lehet, például természetes, antibakteriális bambusz vagy a nagyon jó nedvesség-elvezető microfleece (polár). A bambusz nagy nedvszívó képessége miatt kicsit nedvesebb marad, a polár anyag szinte teljesen elvezeti a nedvességet a pelenka belsejébe.

A zsebes rész külső anyaga egy vízzáró, de légáteresztő PUL réteg (szövetre laminált poliuretán), ami nagyon jó a babapopsinak, mert szellőzik, nem dunsztolódik. (A hordozó anyagon lévő bevonat olyan mértékben porózus, hogy a levegő részecskéi még átférnek, míg a vízmolekulák, melyek nagyobbak, már nem férnek át. Ezeket az anyagokat használják pl. a hegymászók, ahol nagyon fontos, hogy az anyag szellőzzön, megakadályozva az izzadást és befülledést, ugyanakkor extrém körülmények között sem ázik át a ruházat.) Ezek a külsők számtalan színben és mintában készülnek, selymes tapintásúak, de puha plüss külsők is kaphatóak.

A zsebes pelenkáknál a pelenka különálló része a nedvszívó betét, amit a külsőben kialakított zsebbe kell csúsztatni. Mivel a betét különálló, így a szárítási idő csökkenthető, a nedvszívó képesség viszont szükség esetén fokozható pl. éjszakára két betét használatával. A nedvszívó mag több rétegben összevarrt frottír, bambusz, kender vagy mikroszálas anyag, esetleg ezek kombinációja. (A bambusz 60%-kal több nedvességet képes felszívni, mint a pamut, a mikroszálas anyag rövid száradási ideje pedig verhetetlen).

Sokakat a ’nagydolog’ riaszt el a mosható pelenkáktól. A kakifogó papírbetét használatával erre is van megoldás. Ez egy kellemes tapintású, biológiailag teljesen lebomló papírbetét, amit a pelenka tetejére helyezünk és a kakival együtt közvetlenül a vécében lehúzhatunk, ha viszont nem szennyeződött el, néhány alkalommal mosógépben is mosható.

A mosható pelenkák használatával sokkal kevesebb szivárgásra számíthatunk, akár kakiról, akár pisiről van szó. Ennek az oka, hogy míg az eldobható pelenkákban az alkalmazott gumiszálak eldobható’ minőségűre vannak tervezve, addig az újrahasználható pelusok masszív comb- és derékgumírozással vannak ellátva. Nálunk néhány alkalommal fordult elő, hogy a rugdalózó a combrésznél nedves lett, ha a kicsi bealudt és nem tudtam időben cserélni, de olyan igazi ’nyakigszarosagyerekem’ esetünk soha nem volt, pedig ő is tud termelni.

A pelenkák méretezése

Eldobható pelenkából a baba növekedésének megfelelő méretet kell vásárolni. Újrapelenkából is léteznek típusok amelyek több méretben kaphatók, ezek hátránya, hogy bizony minden méretből meg kell venni a szükséges készletet, ami megdobja a költségeket. Ezért kifejlesztették az úgynevezett egyméretes pelenkákat, amelyek hossza és bősége is a gyerek növekedésével együtt állítható.

A hosszúságot patentokkal, cipzárral, a bőséget patentokkal vagy tépőzárral lehet állítani. Így ugyanaz a pelenka ki tudja szolgálni a csecsemőt és a tipegőt is. (Bár mindenhol azt írják, hogy a legkisebb méretre állítva már születéstől használható, az én személyes tapasztalatom az, hogy ez inkább csak a 4 kg feletti és/vagy zömökebb, husisabb újszülöttekre igaz, az én 3 kilós, vékony és hosszú kislányomnak kellett 6 hét, míg belenőtt. Onnantól kezdve viszont kiválóan működött.)

A pelenkák használata

Az újrapelenkákat éppen úgy kell feladni a babára, mint az eldobhatót. Különbség a rögzítésben lehet, míg az eldobható pelenkák csak tépőzáras rögzítéssel kaphatóak (ami jelenleg komoly gondokat okoz az egyik barátnőmnek, akinek a 20 hónaposa már profin tud a pelenkától és a tartalmától megszabadulni otthon, boltban, utcán) addig a mosható pelenkáknál a tépőzáras kialakítás mellett patentos zárással is kaphatóak.

Pilár