Vajon érdemes levetetni a köldökzsinórvért? Mire jók az őssejtek? Egyre több ismerősömtől és kismamától kapok mostanában kérdéseket az őssejtlevétellel kapcsolatban. Ennek a témának járunk utána egy minisorozat keretében.

Kezdjük az alapoknál. Az őssejtek olyan speciális sejtek, melyek osztódásra, önmaguk megújítására képesek. Át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, pótolva így akár az elpusztult sejteket, szöveteket.

Az őssejteket ma már rutinszerűen használják rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi és autoimmun betegségek gyógyítására, és alkalmaztak már őssejteket szívinfarktuson átesett betegek kezelésére is. A köldökzsinórvér eredetű őssejtek megfelelő környezetben a legújabb kutatási eredmények alapján vérereket alakíthatnak ki, segíthetnek a cukorbetegségben szenvedőknek, javíthatnak az izomsorvadásos betegek állapotán, de a szívizom mellett akár szívbillentyű-, máj-, vese-, vagy idegsejteket is képesek kialakítani. Az őssejtek felhasználásával tehát olyan betegségek gyógyíthatók, mint például a stroke, a traumás agysérülés, az Alzheimer- és a Parkinson-kór a kopaszság, a vakság, a süketség, az izomsorvadás, a cukorbetegség, és többféle rák.

Őssejtek az egészséges felnőttek szervezetéből, a csontvelőből is kinyerhetőek, ám ez a beavatkozás szövődménnyel járhat. A legegyszerűbben és legbiztonságosabban a gyermek születésekor, a köldökzsinórvérből nyerhetőek őssejtek, mivel a méhlepény nagy számban tartalmazza ezeket a speciális sejteket. Ezek hatékonyabban gyógyítanak, mint a csontvelőből kinyert őssejtek, mivel fiatalabbak. A köldökzsinórvér őssejtjeit ma már laboratóriumban képesek szaporítani is, tehát az esetleges terápiához szükséges őssejt mennyisége mesterséges úton is biztosítható (ha volt levett köldökzsinórvér).

Nézzük a számokat: tavaly év végéig 25 000-nél is több köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációt hajtottak végre a világban (1988-ban volt az első), ennek pedig az az oka, hogy az utóbbi évtizedekben az eljárás eredményessége nagyon sokat javult, így az alkalmazása is egyre gyakoribb. Magyarországon 3-400 köldökzsinórvér eredetű őssejt-terápiás kezelés történik évente.

Ti vetettetek le köldökzsinórvért, amikor gyermeketek megszületett?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?