A BBC múlt heti riportja szerint az idei év első három hónapjában 665 szamárköhögéses esetet erősítettek meg laboratóriumi eredmények Angliában és Walesben. Ebből 65 beteg három hónaposnál fiatabb volt, és három meghalt. Ugyanúgy, mint Magyarországon, az Egyesült Királyságban a két hónapnál fiatalabb kisbabák még nem kaphatják meg a védőoltást, ezért védtelenek a fertőzés ellen. Teljes védettség csak a harmadik oltás után alakul ki.

A szamárköhögés, avagy pertussis cseppfertőzéssel terjedő, baktérium által okozott betegség, ami leginkább a kisgyereket és csecsemőket támadja meg, és rájuk a legveszélyesebb. Mivel egyetlen gazdája az ember, ezért elméletileg minden földlakó beoltásával a betegség eltörölhető lenne. De sajnos ettől még messze járunk: világszerte évente 50 millió eset fordul elő, és ebből 300 000 halállal végződik, ezek nagy része kisgyerek.

Bár Európa legtöbb országában az ajánlott, vagy kötelező védőoltások között szerepel a pertussis elleni, hatékony és biztonságos oltás (nálunk 2, 3, 4 és 18 hónapos korban oltanak, majd iskolakezdéskor), védettséget nem nyújt egy életen át, hatása a gyerekkor végére elmúlik. Felnőtteknél a tünetek enyhébbek és a betegség nagyon ritkán halálos, bár a beteg ugyanolyan fertőző.

A szamárköhögéses esetek száma Európában ingadozik, és 3-4 évente hirtelen megemelkedik. A tendencia az elmúlt évtizedben egyre több beteget mutat, mert megnőtt az oltásellenes szülők száma. Angliában 93-94 százalék az oltottak aránya.  (Magyarországon 99 százalék.)

A szamárköhögés nem az egyetlen betegség, amiről szerettünk volna elfeledkezni, mégis igencsak jelen van Európában. A TBC betegek száma a nyolcvanas évek óta folyamatosan emelkedik Az Egyesült Királyságban (ahol nem kötelező a védőoltás), 2008-ban, London egyik legelitebb negyedében, Knightsbridge-ben 33 kisgyerek fertőződött meg tuberkulózissal egy exkluzív magánóvodában. Csak Londonban évente több mint 3000 új tuberkulózisos beteget vesznek nyilvántartásba.

A kanyaró ugyancsak futótűzszerűen terjed. 2010 és 2011 között tízszeresére nőtt az esetek száma az Egyesült Királyságban, és a legtöbben óvodai vagy iskolai környezetben kapták el a betegséget.  Az brit járványügyi vezetőség Franciaországot okolja a fertőzés terjesztésével. Franciaország az első számú turisztikai cél a britek számára és a franciáknál a 90-es évek óta nagyon lecsökkent a kanyaró elleni oltás száma, és persze a betegek száma folyamatosan növekszik, többezres magasságokba (Európán belül ott a legelterjedtebb). Évente 15 ezer kanyarós megbetegedés fordul elő. Kanyarójárványt jelentettek be ezen kívül Dániából, Németországból, Norvégiából és Szerbiából is 2011-ben.

Ennél még meglepőbb, hogy a kolera és a tífusz (ezek ellen nem oltanak) esetek száma is emelkedik az Egyesült Királyságban. Szerencsére ezek a betegségek sokkal ritkábban fordulnak elő és évente 200 alatt maradt eddig a megbetegedések száma. Ez bár járványszempontból alacsony, de mégiscsak ijesztő, hiszen korunkban minden európai ország csak egy karnyújtásra van, és lakóik gyakori vendégek nálunk is .

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályát idézve:

„Az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendet egyre többen kritizálják azokban az országokban, ahol a védőoltással megelőzhető megbetegedések terén a járványügyi helyzet aránylag jó és nagyjából stabil. A problémát nagyon egyszerűen megfogalmazva: ahol a szakemberek a munkát jól, precízen és pontosan, a lakossággal együttműködve végezték és jó eredményeket értek el, saját maguk ellen dolgoztak. Olyan alacsony szintre csökkent ugyanis a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek száma, hogy a lakosság nem fél tőle, mivel generációkon keresztül nem találkoztak közvetlen környezetükben a betegséggel, annak esetleges tragikus következményeivel.”

Másutt