Több feltételt, illetve szabályozást is figyelembe kell vennie annak a munkáltatónak, aki iskolakezdési utalvánnyal szeretné motiválni alkalmazottait.

photo © 2008 EvelynGiggles | more info (via: Wylio)

Nem elég ismerni a juttatás adóterhét vagy maximális értékhatárát, hanem oda kell figyelni például a dolgozók egyéni jogosultságára is. Érdemes ezeket idejében áttekinteni, mivel ennek az utalványtípusnak időben korlátozott a felhasználhatósága - hívja fel a figyelmet a Sodexo.

Az iskolakezdési támogatás a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára, a tanév első napját megelőző és azt követő 60 napon belül használható fel. Ez azt jelenti, hogy a héten már elindulhatnak a szülők a törvényben meghatározott ruházati termékek, taneszközök és tankönyvek megvásárlására - ismerteti a Sodexo. Az utalvány 23.400 forint értékben adható a kedvező mértékű, 19,04 százalékos adó megfizetése mellett gyermekenként évente egy alkalommal mindkét szülőnek. Így egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók akár 46.800 forinttal is támogathatják. Több gyermek esetén ez tovább növelhető.

Mielőtt azonban megkapják az utalványt, az alkalmazottak nyilatkozniuk kell arról, hogy jogosultak erre a juttatási formára. A nyilatkozattal a dolgozó átvállalja a felelősséget, arra vonatkozólag például, hogy a gyermeke közoktatásban (általános, vagy középiskolai oktatásban) tanul, vagy hogy ő mint szülő jogosult a családi pótlékra.

Oda kell figyelni a családi pótlék korhatárára is, mivel előfordulhat, hogy valaki középiskolás, de a szülők már nem jogosultak a családi pótlékra. Ha a munkáltató azonban elmulasztja a nyilatkoztatást, akkor a felelősség azonnal áthárul rá. Sokan nem tudják azt sem, hogy a juttatás külföldön tanuló gyermek részére is kiadható, tehát az Európai Gazdasági Térség bármely országában folyó képzés esetén lehet élni a lehetőséggel, de az említett egyéb feltételeknek ebben az esetben is meg kell felelni.

MTI