Gyógypuszi a fejre, piros színű Smarties hasfájás ellen és „speciális” – valójában sima testápoló – krém a problémás testrészre. Mindegyik hatásos. Kisebb bánatok, apró sérülések esetén bevált praktika az ehhez hasonló módszerek alkalmazása. És működik. Miért? Mert Anya, vagy Apa adja. És annak működnie kell! Nem is kérdés.

'sick mom' photo (c) 2004, Bjørn Bulthuis - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Úgy is mondhatjuk, placebóhatású szerek ezek. Márpedig a placebo igazoltan hatásos lehet. Lényeg a hit. Hit a szerben. Az orvosban. Az egészben. Kimutatták, hogy az agynak más területei aktiválódnak attól függően, hogy a kezelt személy kezeléssel kapcsolatos elvárásai pozitívak vagy negatívak. Ha úgy hiszi, használ a szer, használhat is.

Lássuk a fájdalomcsillapítót. Tudósok placebo alkalmazásával próbálták a kísérlet alanyainak mesterségesen előidézett fájdalmát csillapítani. Az elméletileg semmilyen hatás kiváltására nem képes placebo működött is. Beadását követően 10-ből 9 résztvevő a fájdalom enyhüléséről számolt be. Fájdalomcsillapító hatása alatt álló emberek az állandó szinten tartott fájdalmukat a kísérlet során annyira érezték és értékelték rossznak, illetve kevésbé rossznak, hogy a kutatóktól milyen információkat kaptak (hat a gyógyszer vagy elmúlt hatása), és ezek után milyen hatást vártak (enyhülést vagy erősödést). A titok kulcsa talán agyunk endorfintermelésében rejlik. Ez ugyanis már attól aktívabb lesz, ha azt mondják, hogy a segítséget jelentő gyógyszert már megkaptuk. És voilà: már nem is fáj annyira.

A megfázásnál is működik a „hit ereje”. Akár a homeopátiás szerekben, akár a C-vitaminban, akár az Echinacea (kasvirágkivonat) hatásában, vagy a tyúkhúsleves gyógyító erejében hisz a náthás, ezzel gyorsítja gyógyulását. A meghűlteket egy kísérletben négy csoportba osztották. Az egyik csoportban gyógynövényt kaptak, és ezt tudták is. A második és a harmadik csoportban vagy a gyógynövényt kapták vagy placebót, ám nem tudták, melyiket. A negyedik csoport (a kontrollcsoport) semmit nem kapott. A csoportból az a százhúsz ember, akik a felmérés kezdete előtt magas pontszámot adtak az Echinacea (általuk vélt) hatékonyságának, akár a gyógynövényt kapták, akár placebót, gyorsabban javultak, mint azok, akik semmiféle szert nem vettek be. A kasvirághívő placebót szedő emberek 2,5 nappal rövidebb idő alatt felépültek, mint a pirula nélkül hagyott „hívők”, míg az Echinaceát szedők 1,5 nappal korábban voltak gyógyultak az átlag egy hetes kórból.

A placebójelenséget számos állapotnál, így a krónikus fájdalom, a depresszió, a gyulladásos betegségek, sőt a rák esetében is megfigyelték már.

A „gyógyítás” körítése is számít azért. Placebóhatás és placebóhatás közt is van különbség, a cukros víz és a mímelt akupunktúra nem azonos mértékben hat. Utóbbi hatékonyabb. Ezt azzal magyarázzák a kutatók, hogy látványosabb rituálé szükséges hozzá, ami mind azt érezteti a beteggel, hogy őt és problémáját nagyon komolyan veszik.

És itt kanyarodnék rá a homeopátiás szerek tárházára. A homeopátiás szereknek bizony van körítésük. Naponta többször, több bogyó elszopogatása, bonyolult, hosszú és tudományosan csengő nevek. Mindenféle számok és betűk. Rövidítések. Szép színes prospektusok. Komoly dolog, na. Gyógyszermentes gyógyszer. Ergo működik. És tényleg. Mármint ha hisz benne, aki szedi.

 „Itt a valódi itt a fű! Sárkány ellen sárkányfű!”

Ti hisztek benne? Használjátok? Vagy akkor már inkább a piros Smarties, ami még finom is?

Center

Forrás:

http://personaltraining.hu/index.php/taplalkozas-egeszseg/orvos-tesztek-kezeles/2007-placebo-hatas-vs-hatastalan-igazi-gyogyszerek

http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/07/gyakori-a-placebohatas-a-meghules-elleni-szereknel.html

http://discovermagazine.com/2006/apr/placebo-placebo