Az Egyesült Államokban évtizedek óta nevelnek egynemű párok gyermekeket különféle családi konfigurációban: örökbefogadás, korábbi heteroszexuális kapcsolatból származó gyermek, vagy pedig az egyre inkább terjedő in vitro megtermékenyítés vagy béranyaság útján. Egy 2010. évi népszámlálásból kiderül, hogy az „alternatív családok” egyre jönnek fel: az egynemű háztartások negyede gyermeket nevel, míg ez az arány hetero párok esetében kevesebb mint ötven százalék. Azonban továbbra is ellenállással kell számolni a társadalom és a politika részéről.

Az egynemű párok tudatosan vállalnak gyereket, hosszútávra előre terveznek, elvétve csúszik csak be véletlenül a gyermekáldás. Éppen ezért ezek a szülők sokkal motiváltabbak, elkötelezettebbek és gondoskodóbbak a heteroszexuális pároknál.

Az „alternatív” családban nevelkedett gyerekek iskolai teljesítménye nem marad el a hagyományos családban nevelkedettekétől. Ugyanakkor ezek a gyerekek öntudatosabbak, és több empátiával viseltetnek azokhoz, akik különböznek tőlük. Korán megtanulják, hogy hogyan birkózzanak meg a külvilággal, mennyire nyílhatnak meg az egyes helyzetekben. Ezek a gyerekek erős egyéniségek. Önálló gondolataik vannak, és hathatósabban kiállnak hitrendszerük mellett, mint sok normál családban felnövő gyermek.

A két nem közül a fiúk tekintetében merül fel nagyobb aggodalom: igazi férfivá érnek-e vagy pedig ők is homoszexuálisok lesznek? Ki lesz a példaképük? Az igazság azonban az, hogy a fiúknál nemiségük tudata velük születik, nem kell tanulniuk „fiúvá válni”.

Kutatások során arra derült fény, hogy az egynemű párok gyermekeit kevésbé korlátozzák a nemekhez kötődő sztereotípiák: esetükben nincs lányos vagy fiús játék, csak gyerekjáték.

Ezek a gyerekek gyakorta diszkrimináció áldozatai, aminek következtében érzékenyebbek lesznek saját, illetve mások érzéseire, jobban odafigyelnek embertársaikra, és megfontoltabbak. Az esély, hogy ők is a saját nemükhöz fognak vonzódni, nem nagyobb, mint a hagyományos családban felnövőknél. Tudományosan bizonyított tény, hogy a nemi identitásnak biológiai okai vannak. Természetesen javarészük heteroszexuálisként nő fel.

Mivel szerető és gondoskodó családi közegben nevelkednek, igen fejlettek érzelmileg és kifinomult szociális érzékük van. Nem kötik őket berögzült nemi szerepkörök, így szabadabban fedezhetik fel az élet teljességét.

Bicse

Forrás